Bu başlığı 6 ay önce atmıştım ve dediğim gibi oldu. Sultanhanı ilçeliği elde etti ve vatandaş şükür namazı kılarken Başkan Fahri Solak omuzlarda taşındı. Sultanhanı ilçeliği hak eden bir kasabamızdı. Hele Doğalgaz depolamasının gelmesi İlçeliği garantilemiş durumda idi. Ama Eskilden bazı bölgeleri alacak sıkıntısı ilçeliğin uzamasına sebep oldu. Tabi ilçelikte Milletvekillerimizin ve Başkan Fahri Solak´ın büyük emekleri bulunmaktadır. Önemli olan da her iki ilçenin konuyu tatlıya bağlamasıdır. Demek ki, endişeye mahal vermeden konu çözülebiliyormuş. Geçen Cumartesi gecesi davetli olarak Sultanhanı ilçeliğini kutladığı gecede idim. Sultanhanı halkı susadığı ilçeliği coşku ile kutladığına şahit oldum.

     15.02.2017 günü ? Artık Sultanhanı Tutulmaz? diye bir yazıyı kaleme aldığımı hatırlayanlar biliyordur. Aslında ben o yazıyı yazarken herhangi bir bölge ve yerleşim birimini tutmak için yazmadım. Ben her iki ilçeli de değilim. Gördüğüm bir gerçeği okurlarla paylaşmak istedim. Ama gelin görün ki, Eskilli hemşerilerimin tamamını tenzih ederim. Bazı mevcut iktidar ve Başkan Alçay karşıtları sanal alemden bana veryansın ettiler.

     Efendim sen Fahri Solak´tan kaç lira aldında yazıyorsun gibilerden. Aksine Fahri Başkanla görüştüğümde bana aman ağbey bizim ilçelik konusunu yazma diye benden rıca ederdi. Nedeninide çok iyi bildiğim için yazmamaya çalıştım.

     Ama Fahri Başkanın ilçelik konusunda ne kadar gayret ve çaba sarf ettiğinide biliyordum. Ha şimdi ne oldu derseniz kazanan Sultanhanı oldu, Eskilde hiç bir şey kaybetmedi,Sultanhanın ilçe olacağı doğalgaz ile dahada ivme kazandı. Bunu Eskillilerde biliyordu ama gereksiz yere Alçay´ı eleştirdiler. Arazi ve bağlanacak köy ve kasaba konusunda sıkıntı çıkmadan güzel bir çözüm oldu. 6 ay önce ben şunları yazmışım:

     ? İlimiz kasabaları içinde en gelişmiş ve ekonomik olarak kalkınmış olan Sultanhanı Doğalgaz deposunun hayata geçmesi ile artık tutulmaz. 11 bin nüfusa ulaşmış bir kasaba zamanı geldiğinde ilçelikte elde edeceğini tahmin ediyorum. Böyle bir şehirleşmeyi elde ettiğinde 5 yıl içerisinde nüfusunun 30 binin üzerinde olacağını tahmin ediyorum. Tarım ve hayvancılık bölgesi olan Sultanhanı 5 yıl boyunca devam eden doğalgaz depolamanın 2020 yılında tamamlanması ile nüfus patlaması yaşayacağını düşünüyorum.

      Sultanhanı kasabasındaki tarımla meşgul olan çiftçilerimiz de bölgede değer elde etmiş olacaktır. Açılacak yeni kuyular ile bölgede istihdam edilen insan sayısı hızla artacaktır. İnsan sayısının artması ile nüfus patlaması ile şehirleşmenin daha da gelişeceğini düşünüyorum.

      Geçtiğimiz aylarda Akgaz müdürünü ziyaret etiğimde bölgede ilk etapta doğalgazın verileceği bölgenin Sultanhanı olacağını söylemesi bölgeyi daha da canlandıracaktır. Doğalgazın bu bölgeye gelmesini sağlayan ana neden ise Bal küpü şeker fabrikasının bölgede olması buraya doğalgaz gelişini hızlandırmaktadır.

       Bazı çiftçilerimiz bölgenin gelişmesini değil kişisel düşünceler içinde olsa da bölge gelecek nesiller için güzel bir gelişme olacaktır. Bu gelişmeyi kişisel ekonomiye dönüştürmek güzel ama kasabanın geleceğini düşünürsek burada yaşayan herkes bu gelişmeden ekonomik olarak yararlanacaktır. Meseleyi Sultanhanlılar kişisellikten çıkarırlarsa herkes istifade edecektir.

      Belediye Başkanı Sayın Fahri Solak kasabası için ne gerekiyorsa yaptığını görmekteyiz. Devletin erkânın Aksaray´a geldiğinde hepsi ile birebir görüşerek kasabası için girişimlerde bulunmuştur. Bunun meyvesini ümit ediyorum ki ileriki günlerde göreceklerdir.

      İleriki günlerde nüfusun artışı ile ilçelik zaten kendiliğinden gelecektir. Buraya gelen yabancı ve kabası dışı çalışanlar elbette burada sosyal ve kültürel etkinlik ve zaman geçirecekleri yerler arayacağı için kasaba mecburen bunu karşılamak zorundadır.

      Buda neyle olacak elbette şehirleşme ile olacaktır. Şehirleşmede ilçe oluşu ile hayata geçecektir. Dolayısı ile Sultanhanını güzel günler beklediğini söyleyebilirim. Aksaray´ın ikinci bir ekonomik gelişme yaşayan bölgesi olma yolundadır.?

       Görüldüğü üzere Sultanhanı hak ettiği ilçeliği aldı. Sultanhanına hayırlı uğurlu olsun.

     


28.08.2017 14:53:41

Erdogan Kaya

Sultanhanı artık tutulmaz

Sultanhanı artık tutulmaz