İlimiz kasabaları içinde en gelişmiş ve ekonomik olarak kalkınmış olan Sultanhanı Doğalgaz deposunun hayata geçmesi ile artık tutulmaz. 11 bin nüfusa ulaşmış bir kasaba zamanı geldiğinde ilçelikte elde edeceğini tahmin ediyorum. Böyle bir şehirleşmeyi elde ettiğinde 5 yıl içerisinde nüfusunun 30 binin üzerinde olacağını tahmin ediyorum. Tarım ve hayvancılık bölgesi olan Sultanhanı 5 yıl boyunca devam eden doğalgaz depolamanın 2020 yılında tamamlanması ile nüfus patlaması yaşayacağını düşünüyorum.

      Sultanhanı kasabasındaki tarımla meşgul olan çiftçilerimiz de bölgede değer elde etmiş olacaktır. Açılacak yeni kuyular ile bölgede istihdam edilen insan sayısı hızla artacaktır. İnsan sayısının artması ile nüfus patlaması ile şehirleşmenin daha da gelişeceğini düşünüyorum.

      Geçtiğimiz aylarda Akgaz müdürünü ziyaret etiğimde bölgede ilk etapta doğalgazın verileceği bölgenin Sultanhanı olacağını söylemesi bölgeyi daha da canlandıracaktır. Doğalgazın bu bölgeye gelmesini sağlayan ana neden ise Bal küpü şeker fabrikasının bölgede olması buraya doğalgaz gelişini hızlandırmaktadır.

       Önce doğalgaz deposunun bölgeye gelişi ve ne durumda olduğuna göz atalım.

    Halen altı kuyunun devreye alınması ile Türkiye´nin 6 ay doğalgaz ihtiyacını karşılayacak olan tesisin kuyularının 2020 yılına kadar 12 çıkması ile ülkemizin doğalgaz ihtiyacının üçte birisini Sultanhanı bölgesi karşılayacaktır.

      Tuz gölü doğalgaz çalışması 15 Haziran 2011 yılında Çinli bir firma ile atılan imzalar sonucu Dünya Bankası ve BOTAŞ ile yapılan anlaşma sonucu 2006 yılında 325 bin Dolar tutarındaki kredi ile buna ilave olarak 2014 deki 400 bin Dolar kredi ile tesisin finansmanına katkı sağlamıştır.

       Şuanda tesisin yarısı kamalanmıştır. 2020 yılında tamamının bitmesi ile toplamda 1 milyar metreküp çalışma kapasitesine ulaşacaktır. Toplamda günlük 40 milyon metreküp Türkiye´nin şebekesine verilecektir.

      Tesisin yer altındaki depolarını açmak için kullanılan su Hirfanlı Barajından sağlanıyor. Boru hattı ile kuyulara gelen su 1450 metre derinlikteki tuz tabakasını eritmekte kullanıldıktan sonra tuz oranı Tuz gölü ile aynı oranda eritilerek bölgeye bırakılıyor.

       Böylece gölde su seviyesinin yükselmesi ile ekolojik dengenin korunmasına ve yaşayan Flamingo, suna bataklık kırlangıcı gibi su kuşlarını konaklama ve kuluçka alanlarının oluşmasına da katkı sağlandığı söylenmektedir.

      Böyle bir çalışmanın sonunda Sultanhanı tesisin bitmesi ile ekonomik potansiyelini artırarak zenginleşmiş bir bölge olarak ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı Sultanhanı ekonomik olarak geleceğe adımlarla ilerliyor.

     Bazı çiftçilerimiz bölgenin gelişmesini değil kişisel düşünceler içinde olsa da bölge gelecek nesiller için güzel bir gelişme olacaktır. Bu gelişmeyi kişisel ekonomiye dönüştürmek güzel ama kasabanın geleceğini düşünürsek burada yaşayan herkes bu gelişmeden ekonomik olarak yararlanacaktır. Meseleyi Sultanhanlılar kişisellikten çıkarırlarsa herkes istifade edecektir.

      Belediye Başkanı Sayın Fahri Solak kasabası için ne gerekiyorsa yaptığını görmekteyiz. Devletin erkânın Aksaray´a geldiğinde hepsi ile birebir görüşerek kasabası için girişimlerde bulunmuştur. Bunun meyvesini ümit ediyorum ki ileriki günlerde göreceklerdir.

      İleriki günlerde nüfusun artışı ile ilçelik zaten kendiliğinden gelecektir. Buraya gelen yabancı ve kabası dışı çalışanlar elbette burada sosyal ve kültürel etkinlik ve zaman geçirecekleri yerler arayacağı için kasaba mecburen bunu karşılamak zorundadır.

      Buda neyle olacak elbette şehirleşme ile olacaktır. Şehirleşmede ilçe oluşu ile hayata geçecektir. Dolayısı ile Sultanhanını güzel günler beklediğini söyleyebilirim. Aksaray´ın ikinci bir ekonomik gelişme yaşayan bölgesi olma yolundadır.

     


15.02.2017 00:22:15

Erdogan Kaya

Sultanhanı artık tutulmaz

Sultanhanı artık tutulmaz