Bugüne kadar çok dost ve arkadaşla tanışmışınızdır. Ama belli bir yaşa gelince bunlar içinden önemli olanları seçmek durumunda kalırsınız. Eğer kendinizi seviyorsanız şu on tip insanlardan mutlaka uzak durun. Tabi bu on tip insan dışında yaşıyorsanız.

     1.     Dünya Sevgisiyle Dolup Taşanlar; Bunlar imtihan için geldiğini çoktan unutmuş, gözü dünya sevgisiyle bürünmüş olanlardır. Dini vazifelerini yerine getirmez, birçoğu kalplerinin temiz olduğunu dile getirerek komik mazeretlerle hem kendini hem karşı tarafı kandırmaya çalışır. Size de yaşamanızın sebebini unutturmaya meyillidirler. Çoğunun amacı mal mülk biriktirmek, eğlenmek, gününü gün etmekten ibarettir. Helal haram kavramlarını bilmez, kul hakkını önemsemezler.

       2.     Yalancılar; Meleklerin bile kendilerinden uzak durduğu bu kişiler, yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmiş olanlardır. Fark ettiğinizi belli etseniz bile anında o duruma da yeni bir kılıf uydurabilme yeteneğine sahiptirler. Kendi söylediklerine zamanla kendileri de inanırlar. Yalanlarını çıkarları için kullanırlar. Dürüst olmak onlar için imkânsızdır.

        3.     Süslüler; Başkalarına beğenilmek için o kadar süslenirler ki hayatları giyim ve makyajdan ibaret olarak devam eder. Kibirlidirler. Vakitlerinin büyük bir kısmını kuaför salonunda ya da ayna karşısında geçirirler. Yüzlerindeki boyadan gerçek yüzlerini görmeniz gecikir. Zaten süslüler kendi benliğini de zamanla kaybedip makyajlarına uygun davranmaktan sahte kimlikleriyle yaşamaya mecbur kalırlar. Aklınıza gelmeyen zararları verebilecek türlerdir. Dikkat çekmek için kendine uygun olmayan kıyafetler giymeyi hüner sanır.

       4.     Menfaatçiler; Bunlar sizi maddi, bedensel, zihinsel yönden kullanmaya çalışan tiplerdir. Sadece ?Almak? fiilini severler. Toplumun ?Yaralı parmağına işemez? dediği tiplerdir. Sizden sürekli kendisi için bir şeyler yapmanızı isterler. Ağlayıp sızlayarak, duygu sömürüsü yapmayı çok iyi becerirler. Konuşmaları hep çıkar içindir. Bu türlerden kurtulmak epey zordur.

       5.     Çokbilmişler; Her şeyi bildiklerini sanan cahil insanlardır. Emir kipiyle konuşmayı, ağız aramayı, kendi fikirlerini karşısındakine empoze etmeyi iyi becerirler. Her konuda söyleyebilecekleri bir şeyler vardır. Nasihat vermek en büyük zevkleridir. Kimseyi beğenmezler ve en doğrusunu kendilerinin bildiğine gönülden inanırlar. Onlara güvenir ve söylediklerini uygulamaya kalkarsanız zarar görmeniz kaçınılmazdır. Söyledikleri ve yaptıkları birbirini tutmayan insanlar bu gruba girer.

        6.     Çok Konuşanlar; Konuşmaktan yorulmayan bu tipler bazen eğlenceli olmalarına rağmen boş konuşarak hem vaktinizi alır hem de başınızı ağrıtırlar. Konuşmasının özetinde mantığa uygun bir cümle ya bulur ya bulamazsınız. Geneli yalanlarla konuşmalarını süsler. Bunlar genelde ?Duydun mu?? diye başlayan cümlelerle başkaları hakkında yalan yanlış bilgileri size ileterek o insana karşı önyargı oluşturmanıza sebep olurlar. Aynı şekilde sizi de başkalarına aktarabilirler. Ortalığı karıştırmada üzerlerine yoktur. En çok kendisini sevmenizi başka arkadaş edinmemenizi isterler. Dinlemeyi bilmezler. Meraklıdırlar.

        7.     Fırsatçılar; Bunlar size dost görünüp yüzünüze karşı sizi öven tiplerdir. Bu övgüyü sizden de beklerler. Sürekli bir açığınızı yakalama çabası içerisindedirler. Her hangi bir tökezlemeniz de fırsatı değerlendirmeyi görev bilir karşı cepheye geçerler. Başınıza gelen kötü bir olay onlar için büyük bir fırsat olur ve bunu kesinlikle değerlendirirler. Kötü günlerinizde size destek olmaya çalışır gibi görünmekten hoşlanırlar.

      8.     Kıskançlar; Herhangi bir üstünlüğünüzü içlerine sindiremeyen sürekli bunu dile getiren tiplerdir. Sahip olduğunuz her şeyi kibarca başa kakma özellikleri vardır. Zaaflarınızı veya bildiği pişmanlıklarınızı ısıtıp önünüze sunmaktan zevk alır. Moralinizi bozmayı kendine görev bilmiştir. Yerinizde olmak istemesine rağmen sizi küçümsemeye çalışır. Özellikle bunu başkalarının yanında yapmaktan hoşlanırlar. Bunun kendilerini yücelttiğini zannederler.

       9.     Gamsızlar; Bunlar için hayatta önemli bir şey yoktur. Sevinci, üzüntüyü, ölümü, doğumu aynı kefeye koyacak kadar gamsızdır. Kahkahalarıyla insanları rahatsız ederler. Sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyerek sizi zor duruma sokar fakat bunun bilincinde değildir. Dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanarak yaşamaya devam eder.

        10.   Tembeller; Bunlar en tehlikeli olanlardır. Tembel insan boşluktan dolayı her türlü zararı verebilir. Sizin zamanınızın da onun gözünde bir değeri yoktur. Yatmak, uyumak, oturmak en sevdiği şeylerdir. Üretmekten çok tüketir. Hayatının ?Monoton? olduğunu dile getirerek şikâyet etmekten keyif alır. Kapı kapı gezmeyi, sohbet ortamlarını, kahvehaneleri çok severler. Çalışıyorlarsa yapabileceklerinin en azını yapar verimi en aza indirgerler.

       Hayatımda bu tür insanlara yer vermiyorum. Eğer ?Kusursuz dost arayan dostsuz kalır? diye düşünüyorsanız ya da ?Ben tecrübe etmeden onaylamam? diyorsanız bilemem ama ben ?Boş ev kötü kiracıdan iyidir? diyenlerdenim. 


30.11.2016 19:40:54

Erdogan Kaya

Şu on tip insandan uzak durun

Şu on tip insandan uzak durun