Salı gecesi Belediyenin düzenlediği Anneler günü konferansına katılmıştım. Eve döndüğümde Televizyonu açtım, bazı haber yayını yapan Televizyonlarda Soma’da maden ocağında çıkan yangın dolayısı kaza meydana geldiğini ve 17 kişinin vefat ettiğini söylüyordu. Ancak içerde çok işçinin bulunduğunu söyleyerek kurtarma çalışması devam ettiğini haber aldım. Ama burada çok büyük bir kazanın yaşandığını anlamak mümkündü.

 

      Üç beş televizyon bu haberleri verirken diğer tüm televizyonlar duyarsızca normal programlarına devam ediyordu. En çok üzüldüğüm konu ise acı bir günde müzik ve eğlence programlarının devam etmesi daha da acı idi. Haber programlarını sabah namazına kadar takip edip bilgi almaya çalıştım. İçim burkulup üzüntüden uyuyamamıştım. Sabaha doğru Enerji Bakanımızın açıkladığı 150 yakın vefat haberi ile daha da üzüldüm. Sabah baktım kanallara bazı duyarsız kanallar hala normal programlarına devam ediyor olayı sadece altyazı ile veriyordu.

      Akşama doğru yapılan açıklamada ise 245 cenaze olduğu ve ardından 275’e çıktı, en son ise 282’ye ulaştı. İçerde ise yine 100’den fazla işçimizin hala maden ocağı içinde olduğu haberleri. Ben genelde yazılarımı gece yazarım, bugün yeni yazdım bu yazımı yazdığımda sabah 10.00 idi. Bir yandan maden faciasını dinledim bir taraftan yazımı yazmaya çalıştım. Ara sırada sanal alemdeki yorum ve mesajlara baktım.

     Allahtan ümit kesilmez, ama bu saatten sonra Karbon Monoksit gazını teneffüs eden insanların yaşaması mucizeye bağlı. Uzmanların anlattığına göre bu gazı bir sefer solumak bile ölüm nedeni diyorlar.

      Ateş düştüğü yeri yakıyor, biz her ne kadar üzülsek de şehit olan bu işçilerimizin yakınlarının yürekleri yanıyor. Anlayacağınız ülkemiz için sözün bittiği yeri Somada yaşadık. Hastane kapısında, “ Bir avuç kömür için bir ömür verenlere” yazısı sözün bittiğini gösteriyordu. Devletimiz bütün imkânlarını seferber ederek ülkede üç gün yas ilan etti.

      Sabah Başbakan ve Bakanlar Somaya giderek bilgiler alıp yerinde inceleme yaptılar. Sonra halkımız ile bilgileri paylaştılar. Burada bazı acılı aileler tepkiler gösterdi, bunu Sayın Başbakan gayet olumlu karşılayarak onlara başsağlığı dilediler. Bu tür acıların olduğu yerlerde tepkiler gayet normal ve hoş karşılanmalı, Başbakanımızda zaten hoş karşıladı.

      Bu acıların yaşanmasını kimse istemez ve buna müsaade etmez. Ülkemizi yasa boğan bu acı üzerinden yine sokağa çıkmaya çalışan bazı provokatör guruplar sanal alem üzerinden sokağa çıkmaya çalıştılar. Hatta Sayın Başbakanın iki yıl önce Van’da bir marketi ziyafetindeki resmi kullanarak halkın tepkisinden polis Başbakanı markete sakladı yazdılar.

      Acı her zaman acıdır, bunun hoşgörüsü olmaz, bunun iktidarı muhalefeti de olmaz. İktidarda kim olursa olsun bunu hükümet meselesi yapmak yerine el birliği içinde acılar sarılması gerekirken bunu istismar etmek hainliktir. Orada insanların canı yanıyor senin umurunda değil insanların ölümünü istismar edip sokağa çıkıyorsun. İnanıyorum ki o sokağa çıkanların hiçbirisinin yüreğinde bu acı yaşanmamıştır.

      Bundan sonra yaraların sarılıp, diğer maden ocaklarında tedbirler alınmalıdır. İktidarı muhalefeti el birliği içinde bunun çözümünü bulmalıdır. Zaman bundan nemalanmak yerine el birliği etme zamanıdır. Eğer varsa bir ihmal ortaya çıkarılarak cezalandırılmalılar.

     Benim bu bölgede birinci derecede yakınlarım var her yıl gidip gezerim. Soma ilçesinde birinci derce de kamu görevlisi ve şuanda bu kazada görevli yakınımda bulunmaktadır. Orada bu aylarda bizim buradaki Temmuz sıcaklığı mevcut, madende de bu sıcaklık vardır. Bu yazımdan sonra umarım Mevla’m kalanları bir mucize eseri sağ çıkmalarına yardım eder.

      Bu acıya orada vefat edenlerin yakınları yanmıştır, acıları çok büyük. Bu acı ülkemizin dört bir yanını sardığını biliyoruz, ama ateş düştüğü yeri yakıyor. Vefat edenlerin hepsi şehit olmuşlardır, rızıklarını kazanmak için yer altında çalışanlar şehittir.

       Bu emekçi şehitlerimizi istismar etmeye kimsenin hakkı yok. Bırakın insanlar hiç değilse acıları paylaşılsın, onlar rahatsız edilmesin. Bizlerde yollarda nara atmak yerine hiç değilse onlara dua edelim, maddi olarak yardımcı olalım. Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyor, yakınlarına sabırlar niyaz ediyorum.

 

 


15.05.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Sözün bittiği yer Soma1

Sözün bittiği yer Soma1