Sosyolojik düşünmek, aramızda karşılıklı anlayış ve saygıya dayanan bir dayanışma oluşmasını sağlar ve bu dayanışmayı güçlendirir.
Sosyolojik düşünmek, sıradan bir bilgi edinme sürecinden ibaret değildir. Sosyolojinin amacı sahip olduğumuz bilgileri düzeltmek ya da yanlış bildiğimizin yerine sorgulanamaz doğruları koymak değildir. Sosyolojik düşünmek bugüne kadar tartışmasız kabul edilen inançları eleştirme, kesin olduğu iddia edilen görüşleri çözümleme alışkanlığı kazanmaktır.

   Herkes hayatın içeririnde olumlu veya olumsuz kararlar verebilir. Ancak bunu sağlayanda aslında ilahi güçtür.

   Sosyolojik düşüncede bir görüş ufkundan (perspektif) diğer bir görüş ufkuna, psikolojik perspektife tek bir bireyin incelenmesinden, dünyadaki Gayri safi Milli hâsılaların mukayeseli incelenmesine, sivil okullardan askeri kurumlara, petrol sanayisine kadar incelenebilir argümanlar oluşturmaktadır.

    Başka bir ifade ile sosyolojik düşünce en şahsi olaydan birey açısından en ilgisiz görülen uzak konulara ve orada insan belleğine has konulara uzanabilme, bütün bunlar arasında çeşitli ilgiler ve bağlar kurabilme yeteneğidir.

   Hayatımızda yaptığımız her seçimin iyi veya kötü birer sonuçları vardır. Önemli olan yaptığımız seçimin arkasındaki neden ya da nedenlerdir. Bu bir güç de olabilir.
Alışılmış ve hissi eylemler irrasyonel eylemler olarak tanımlanır. Hayatımızda vazgeçilmez bir yer işgal ederler ve bizi düşünmeye harcadığımız onca zamandan kurtarırlar. Hareketlerimizi daha az zahmetli kılarken görevlerimizi yerine getirmemizi kolaylaştırırlar.


sibernetik_67@hotmail.com

Çoklu Yetenek Kuramı Uzmanı

Avrasya Yazarlar Birliği Üyesi


26.07.2019 15:07:00

Yusuf Ersin Koç

Sosyolojik Düşünme

Sosyolojik Düşünme