Sosyal Güvenlik İle İlgili Genel Sorular ( 4/A   4/B  4/C )

Bağ-Kur emeklisiyim halende vergi mükellefi olarak, şirket ortağı olarak devam ediyorum, şimdi ise tarafıma toplam 8.500 Tl  Sosyal Güvenlik Destek Primi borcum olduğu bildirildi  bu borç hakkında bilgi verir misiniz.?

Sosyal Güvenlik Kurumundan 4/a, 4/b, 4/c kapsamında emekli olan bütün emeklileri için,emekli olduktan sonra,  şayet vergi mükellefi devam ediyorsa, esnaflığı devam ediyorsa almış olduğu maaşın %15 ‘i  Sosyal Güvenlik Destek Primi  olarak ödemeleri gerekmektedir. Birikmiş SGDP borçları için şuanda 31 Mayıs 2013 tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine müracaat edilirse, birikmiş borçlar yapılandırılarak iki ayda bir ödemeli 18 aya kadar taksitlendirme imkânı getirilmiştir. Bu uygulamadan faydalanmanızı tavsiye ederiz.

SSK emeklisiyim. Serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmaktayım dolayısıyla emekli aylığımdan 4/b ye SGDP kesintisi yapılmaktadır. Bir dershanede hizmet akdiyle ders verirsem buradaki hizmetim karşılığı 4/a ya SGDP ödemem gerekir mi?

Hizmet çakışmalarında sosyal güvenlik destek primi uygulamasına göre 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) SSK ve (b) Bağ-Kur bentlerine tabi hizmet çakışmalarında sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılar hakkında 1.3.2011 tarihinden itibaren (a) bendi kapsamındaki sigortalılık esas alınarak işlem yapılacaktır. Dolayısıyla 4/b ye ödenen SGDP yi kesip 4/a ya destek primi ödenmelidir.

Bir işte sigortalı olarak çalışıyordum. İşten ayrıldım. GSS için gelir testi yaptırmam gerekiyor mu?

5510 sayılı Yasanın 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar. Dolayısıyla sigortalılık niteliğinin yitirildiği tarihten itibaren 100 gün süreyle gelir testine tabi olmaksızın sağlık hizmetini alabilirsiniz. Ancak 100 günün sonunda işe girmez iseniz 100. Günü takip eden 1 ay içinde mutlaka gelir testine girmeniz gerekmektedir.

4/a (SSK) sigortalısı olarak çalışıyorum. Geçmiş yıllara ait boşta geçen sürelerimi borçlanabilir miyim?

Sigortalıların en fazla sorduğu konulardan birisi de sigortasız geçen günlerin yani boşlukların borçlanılıp borçlanılamayacağıdır. Mevcut mevzuatta hangi sürelerin borçlanılacağı açık bir şekilde belirlenmiştir. Bu bağlamda sigortasız geçen sürelerin borçlandırılmasına imkan veren bir kanun hükmü bulunmamaktadır.

SSK emeklisi bir bayanım. Babam Emekli Sandığı emeklisi iken vefat etti, babamın emekli aylığından yararlanabilir miyim?

Babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz ancak bekar veya dul olmanız gerekmektedir.

5434 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı iştirakçi iken emekli kesenek ve kurum karşılığını ödememem nedeniyle sigortalılığım sona erdi. Yeniden aynı Kanuna tabi isteğe bağlı iştirakçi olabilir miyim?

Toplu ya da fasılalı olarak toplam 6 aydan daha fazla emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ödememeleri nedeniyle isteğe bağlı iştirakçilikleri sona erenlerin 5434 sayılı Kanun uyarınca tekrar isteğe bağlı iştirakçi olmalarına imkan bulunmamaktadır.

 

Emekli Sandığı emeklisi bir bayanım. Ölen annem/babam da Emekli Sandığı emeklisi. Her iki aylığı birlikte alabilir miyim?

Her iki aylığı birlikte alamazsınız. Ancak, yüksek olanı tercih edebilirsiniz.

SSK'ya tabi olarak çalışıyorum. Emekli Sandığından yetim aylığı alabilir miyim?

SSK' ya tabi çalışan yetimler, Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık alabilirler. Şayet 5510 sayılı Kanun hükümlerinden faydalanılarak yetim aylığı bağlanmışsa SSK ya tabi olarak (4-a lı) çalışma halinde aylık kesilir.

Eşim 6 yıllık Devlet Memuru iken vefat etti. SSK'ya tabi çalışıyorum.n5510 sayılı Kanuna göre Emekli Sandığından dul aylığı alabilir miyim?

Bu Kanuna göre; eşlerin çalışması, dul aylığı bağlanmasına engel bir durum olmadığından tarafınıza aylık bağlanır.

 İş kazası nedeniyle geçici iş göremezlik geliri almakta iken aynı zamanda analık geçici iş göremezlik ödemeği alabilir miyim?

Bu gibi iş görmezlik durumlarının çakışmasında en yüksek olanı ödenmektedir. 


20.04.2013 00:00:00

Ali Genç

Sosyal Güvenlik İle İlgili Genel Sorular 29

Sosyal Güvenlik İle İlgili Genel Sorular 29