Maalesef eğitim sistemimiz eskiden beri öyle mıncıklanmıştır ki; halen çağdaş medeniyet düzeyine oturtulamamıştır.

Siz devlet okullarınızda yeterli eğitim vermez üstüne üstlük vermediğiniz eğitime karşılık çetrefil sınav zorlukları getirirseniz; elbette ki; bu boşluğu birileri dolduracaktır.

İşte dershaneler ve özel okullar da bu durumdan peydahlanmıştır. Ülkemizde öyle yaygınlaştı ki; en verimli sektörler arasında yerini almıştır. Sınav sistemleri gençleri at yarışı hazırlığı gibi dershanelere zorunlu olarak sokmuştur.

Dershanelerde çok kaliteli eğitimlerin verildiğini sanmayın sadece sınavda hızlılık ve cinlik kazandırılmaktadır. Çünkü sınavın ana teması zamana karşı yarış ve içerisinde hınzırlık kokan sorulara karşı uyanık olmaktır.

Siz çocuğunuza sınavlar için dershanelerde ne kadar ders aldırırsanız aldırın çocuğun içerisinde pratiklik ve cinlik yoksa sonuç hüsrandır. Ayrıca parası olanlara hitap etmesi ve fırsat eşitsizliği yaratması nedeniyle hayatım boyunca dershanelere hiç sıcak bakmadım. Yıllarını eğitimde harcamış bir kişi olarak bu duruma hep karşı çıktım; yıllarca yazdım çizdim ama kimselere anlatamadım.

Devlet artık kararını vermeli; ya adam gibi kaliteli devlet okulu eğitimi ya da dershanelerin okullara dönüştürüldüğü ve tamamen özelleştirilmiş bir eğitim. Böyle ikircikli bir eğitim politikası olmaz. Bu aynı zamanda eşitlik ilkelerine ne aykırıdır. Özel ders alanla almayan aynı koşullarda sınava giriyor. Sanki devlet okullarımızda yabancı dil eğitimini yeterli bir düzeyde vermiş gibi sınavlarda karşılığı isteniyor.

Ayrıca; sınav sistemimiz de içler acısı; sınavlarda bilgi yerine tuzak sorularla cinlik ölçülüyor. Bunu da alnımızın akıyla yapamıyoruz. Ya soruları çaldırıyoruz ya da soru sormayı bilmiyor ve hatalı sorular bile sorabiliyoruz. Hatırlayınız hiçbir sınav hatasız sorulu geçmiyor.

Umarım ülkem bu ikircikli eğitimden bir an önce kurtulur ve çağdaş bir eğitim sistemine kavuşur.

 




1.04.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

SORUNLU EĞİTİM!!!

SORUNLU EĞİTİM!!!