Aksaray’ımızın medarı iftiharı olacak Somuncu Baba külliyesi Cuma günü Cuma namazını müteakip Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’ın katılımları ile açılıyor. Medarı iftiharı dedim evet iftihar edeceğimiz bir külliye Sayın Belediye Başkanı Nevzat Palta tarafından ilimize kazandırıldı. Bundan 15 sene önce Darende’yi ziyaretimde olmayan Somuncu Baba buraya kazandırılmış neden bizde böyle bir Külliye yok diye niye yalan söyleyim içimden tatlı bir gıpta etmek geçmişti.

       Şükürler olsun şuanda fevkalade bir külliye ilimize kazandırıldı. Ben külliyenin yarısı tamamlandığında Nevzat Bey gazeteci arkadaşlarımızı gezdirdiğinde daha tam ortay çıkmadan genel durumu hakkında Başkan bilgi verdikten sonra bir yazı kaleme almıştım. Yazıyı bağlarken de; “ Nevzat Bey bu külliyeyi yaparak ismini ölümsüzleştirdi” demiştim.

       Bundan dolayı da bana kızan ve eleştirenler olmuş ve hatta bunu Osman Ertuğrul başlattı gibi sözler söylenmişti. Ben burada Osman Beye de teşekkür ediyorum, ama izinsiz atılan temel bile insanları heyecanlandırmıştı.

       Biliyorsunuz burası koruma kurulu tarafından Sit alanı ilan edildiği için hazırladığınız proje kurul tarafından yapılması için izin alınmalı. Eğer o dönem izin alınmış olsa idi zaten ikinci bir proje ve izne gerek olmadan yapımı devam ederdi.

      Osman Beyden sonra göreve gelen Nevzat Bey külliye ile ilgili hazırlattığı projenin onayı için kaç yıl bekleyip, uğraş verdi. Proje kolay kolay kuruldan çıkmadı, uzun uğraşalar sonunda onaylanarak yapımına başlandı.

       Proje onayından sonra ilk iş Somuncu Baba mescidi karşısında bulunan ev ve arsalar istimlak edilerek mülk sahiplerine yüklü ödeme ve arsalar tahsis edildi. Arsa ile kalmadı külliye karşısına yapılacak yeni evler için bir proje üretilerek külliye ile ötüşmesi sağlandı. Buraya yapılacak evlerde Külliyeye uygun yapılarda olacak.

       İşte böyle bir eserin ortaya çıkması için kimin gayret ve emeği varsa onun ismi ölümsüzleşecektir. İnsanlar fani eserler bakidir, neden tarihi ev ve camilerin yaptıranlar ve yapanlar asırlar geçmesine rağmen anılıyor? Öyleyse bu külliye Nevzat Bey fani olduğunda da burasını kim yaptırdı yada vesile oldu dendiğinde, “Nevzat Başkan yaptırmış Allah razı olsun” denmeyecek mi? Bende bundan dolayı Nevzat Beyin görevi içinde yaptığı çalışma ve hizmetlerin içinde kendisinin ismini ölümsüzleştirecek bu eserden dolayı ebediyen hatırlanıp anılacaktır.

      Somuncu Baba ile ilgili 36 yıldır yazılar yazıp tanıtımına katkıda bulunuyorum. Hatta on yıl fahri olarak Şahin Başer ağabey tarafından yapılan anmalarda Somuncu Babanın hayatını burada Aksaraylı hemşerilerimize anlatma gereği duydum ve anlatıp yazdım.

       Cuma günü açılışı yapılacak Külliyenin açılışına katılacak olan Sayın Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın burası ile ilgili anısı ve destekleri var. Bunu Pazartesi günü beraber olduğum Başkan Nevzat Beyle de konuştuk.

     Denizcilik müsteşarı iken Aksaray gelen Bakanı Namaz kılmaya götürdüğü Nevzat Bey burada Somuncu babanın olup olmadığı tereddüdü yaşan Yılmaz’a Tarihçi Seyfi Sayı aratıp bilgi aldırdıktan sonra Sayın Bakan Müsteşarken Somuncu Babanın burada olduğunu öğreniyor ve ilgisi artıyor ve daha sonra külliyeye bir miktar katkıda da bulunuyor.

       Yapımı esnasında da zaman zaman uğrayan Bakanın buraya ilgisinin özel olması nedeni ile açılışa da gelmesi gayet güzel ve normal.

      Somuncu Baba külliyesi bundan sonra ilimizin tanıtımı ve dışardan gelen misafirler için çok önemli ziyaret yeri olacaktır. Yazları il dışından binlerce ziyaretçiyi çekerek manevi turizmin bir kapısı olacağını bilmemiz gerekmektedir. Açılışa müsait olan herkesin katılması lazım, bunu kişisellikten çıkararak hepimiz sahiplenmeliyiz. Artık bu külliye Aksaray da yaşayan herkesin ve Aksaray’ın tamamı burasını sahiplenmeli. Burada bir kez daha Belediye Başkanımıza, emeği geçenlere ve maddi destek olan herkese teşekkür ediyorum.


5.11.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Somuncu Baba Cuma günü açılıyor

Somuncu Baba Cuma günü açılıyor