Aksaray’ın çılgın projesi diyebileceğimiz kentsel Dönüşüm projesi ve yeni sanayi yapımı ile ilgili bir proje yıllardır konuşuluyordu. Nihayet geçtiğimiz günlerde bir büro ile görüşme masaları kurularak sanayideki mülk sahipleri ile görüşülmeye başladı. Proje inanın çok mükemmel bir proje, hem de kaçırılmayacak bir proje. Görüşmeler başlayınca bazı guruplar tarafından sanayicileri organize etmeye çalışarak görüşmeye gitmeyin, gerekirse yürüyüş yapalım, türünden çabaları duyuyoruz. Bunun adına siyaset değil şehrin kaderi ile oynamak derler diyorum.

        Çarşamba günü Belediye Konferans salonunda Belediye Başkanı ve TOKİ yetkilisi Şehircilik uzmanı Hakan Açıl projeyi Basın mensuplarına tanıtarak sorulan soruları cevapladı. Ben bu bilgilendirme konusunda tatmin olmadım desem yalan olur.

      Ha diyeceksiniz ki, orda tapun yok ki, konuşuyorsun. Eğer toprağım olsa şehrin geleceği adına imzayı atardım, hiçte bana anlatılanlar gibi değil, kimsenin de mağdur olduğu yok. Umarım o güne kadar biraz para biriktiririm de bende böyle güzel bir yerleşim alanından ev alırım. Aksaray’ın hiçbir yerinde böyle mükemmel kentsel bölge olmadığı gibi çevre illerde de olduğunu sanmıyorum.

       Ben Burada Sayın Palta ve TOKİ uzmanının neler anlattıkları üzerinde durmak yerine buradaki anladıklarımı sizlerle paylaşacağım. Sanayide yaptıkları anket ve çalışmalar üzerinde bir proje meydana getirilmiş. Projede sanatkârların talepleri en ince teferruatına kadar değerlendirilmiş, hatta mermercilerin tozlarının bile rüzgârla esnafa esmemesi düşünülmüş mükemmel bir proje.

      Sanayide 5 bin çalışan var, 1500 mal sahibi var. Mal sahiplerinin yarısının sanat sahibi olmadığını düşünün, geriye ne kaldı 750 sanat sahibinin dükkânı var.  Dükkânı olmayan bütün sanat sahiplerine buradan işyeri verilecek. Asıl burada sorun sanat sahibi olmayan mal sahiplerinden kaynaklandığını anladım. Mal canın yarısı ne koparırsam kar hesabından bir diretme yapan gurup var. Birde bunu siyasi malzeme yapan gurup var.

       Ama bu insanların birçoğu konu hakkında net bilgiye sahip olmadığından kulaktan duyma yâda kışkırtma laflarla olmaz diyor. Ama dört gündür kendilerini görüntülerle bilgilendiren uzmanları dinleyenler ikna olmuş durumdalar. Bana gör orada burada konuşma yerine zaten hemen imzada atmıyorsun, ama gidip detaylı bilgi almakta ne mahsur var? Mutlaka toplantılara iştirak edilerek bilgilenilmeli, eğer tatmin olunamıyorsa kişisel bilgi alınmalı. Gördüğüm kadarı ile herkesin tek tek kişisel bilgileri mevcut anında çıkarıp bilgilendiriliyor. Onu bunu dinlemek yerine uzmanları dinleyin.

       Burada mağduriyet söz konusu değil, Çarşamba günü müteahhitler birliği ile yapılan görüşmede Toki’nin yaptığı şartlarda kendilerinin yapmalarını mümkün olmadığını ve Toki’nin verdiğini kendilerinin veremeyeceklerini söylemişler. Hadi buyurun buradan yakın, Aksaraylı müteahhitler yapsın açıklaması yapan siyasiler buna da cevap versinler.

       Bu projede Belediyenin bir karış menfaati olmadığı gibi kendi arsasını da buraya katarak buradaki mal sahiplerine peşkeş çekmiş vaziyette. Belediye sadece öncülük yapıyor ve ilimize bir hizmet kazandırma gayreti içindeler. İşi üslenen tamamen Toki, yapacak olanda Toki.

      Mevcut sanayide çalışan mal sahiplerinin dışında 3500 kişi bu koşullarda çalışmaktan memnun değiller. Kim sosyal tesisleriyle, banyosu ile iç içe bir işyerinde çalışmak istemez. Bu fırsat inanın bir daha geri gelmeyebilir, aklıselimli insanlar bunu siyaset malzemesi yapanlara inanmadan bilgi alsın.

       Yarın diyelim ki, burada imzalar atıldı imzalar %50’yi geçti. Siyasi malzeme yapanlara inanıp imza atmayanların mülkleri kamulaştırma yasasını uygulayarak parası ödenerek alınır da mağdur olurlarsa bunun vebalini kim ödeyecek? Gördüğüm kadarı ile belli bir süre sonra bunun olacağı kanaatindeyim. İnsanları tahrik ederek siyaset malzemesi yapıp mağdur etmeye kimsenin hakkı yok.

       Bu güzel proje ile ilgili mutlaka görüşmeye gidilmeli, imza atılmazsanız yine atmayın, ama yetkililerle mutlaka görüşerek bilgi alınmalı. Aksaray ve mülk sahipleri ile beraber sanayicilerimiz bu köhnemiş yerden kurtulmalılar. Kimsenin malı ikna olmadan yâda rıza gösterilmeden zorla alınmaz. Ama sizleri tahrik ederek görüşmeye gitmeyin diyenlere de itibar etmeyin, asıl onlar sizi mağdur ediyor. Bu hizmete hangi siyasi kimlik vesile olursa olsun ben şahsen desteklerim, destekliyorum da.


27.12.2012 00:00:00

Erdogan Kaya

Şehrin kaderi ile oynanmasın

Şehrin kaderi ile oynanmasın