Geçtiğimiz Pazar günü Saratlı kasabasında festival vardı. Her yıl olduğu gibi bu sene de Saratlılılar festivalle coştu. Festivale ilimizden de yoğun katılım olduğu gibi çevre köylerden de katılanlar vardı. Saratlı festivalinde bu yılda çevre Türkmen köyleri nerede ise tamamı festivalde idi. Geçen yıla oranla bu yıl festival tedbirleri fena değildi. Jandarma da fevkalade güzel tedbir almıştı.

       Festivale vali yardımcısı Emin Sait Karahailioğlu, CHP Belediye Başkan adayı Doğan Koşar, Eski Belediye Başkanı Memiş Akın, MHP Belediye Başkan adayı, ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Doğan Ceylen, Demirci Belediye Başkanı Hüseyin Us ve birçok davetli katıldı.

       Festivalde tahminime göre 4000 civarında katılım vardı. Festivalin ağırlığını hanımlar teşkil etti desek daha doğru olur. Festival gece 01.00’ kadar devam etti.

      Festivale bu sene CHP Milletvekili Sebahat Akkiraz solist olarak katıldı. Bunun dışında kendi sanatçılarına yer vermeyi tercih eden Belediye Başkanı Nedim Uğuz Taner Varol ve gurbetçi hemşerileri Cihan festivalde idi.

      Festival başında semah gösterisi yapıldı. Her yıl Hacıbektaş dan getirilen semazenlere taş çıkaran semazenleri Saratlı kendisi hazırlamış. Genç çocukların gösteri yaptığı semazen oyunlar Hacıbektaş dan getirilen semazenlerden az değildi. Onları çalıştırarak güzel bir gösteri sunmalarına sebep olan hocalarına teşekkür ediyorum.

       Belediye Başkanı Nedim Uğuz sema gösterileri sonrası bir konuşma yaparak hizmetlerini anlatarak birlik ve beraberlik mesajları veren bir konuşma yaptı. “Belediyenin hiçbir borcunun olmadığını ve kapısından hiçbir saratlılının boş dönmediğini” söyledi. Bu cümlesi festival alanını dolduranlar tarafından alkışlarla kesildi.

      Daha sonra protokol bölümüne oturan CHP milletvekili ve Halk Müziği sanatçısı Sebahat Akkiraz sahneye davet edildi. Birbirinden güzel türküler okuyan Kiraz festivale katılanları coşturdu.

      Her yıl sahnenin içinin dolması rahatsızlık vermiş olmalı ki, bu sene buna tedbir alınarak bir hayli fazla görevli görevlendirilmişti. Sahneye de bir kişi bile çıkarılmadan sanatçılar rahatsız edilmedi.

      Saratlılılar festivalle coşarken festivallerde en çok eğlenip tadını çıkaran bir bölge olduğunu söylemeliyim. Yani Festivallerin en eğlencelisini yaşan bu bölge diyebiliriz.

                                SGK’ya borçsuz Belediyeler

       Ramazan ayının sonunda Ağaçlı tesislerinde SGK’nın mütevazi bir plaket töreni vardı. Bu töreni günü birlik yazılarımız nedeni ile zamanında yazamadım. Ama önemli bir plaket töreni idi. Sayın SGK Müdürü Saffet Çalışkan bir ilki gerçekleştirerek diğer Belediyelere örnek olması için sigorta borcu olmayan Belediye Başkanlarını onurlandırarak plaket verdi.

       Bende eski bir Belediyeci olmama nedeni ile sürekli İller Bankası borcu ve o dönemin SSK kesintilerinden dolayı sık sık maaşlarımızı zamanında alamadığımız olmuştu. O gün şöyle baktım İl Belediye Başkanı Sayın Nevzat Palta başta olmak üzere birçok Belediye Başkanlarımız borçsuz olmaları nedeni ile plaket aldılar. Hatta hiç borcu olmayan Belediyeleri de görmüş olduk.

      Sayın Çalışkan konuşma yaparken çalışan kadın sayısının çok olmasına rağmen nerede ise çalışan kadınların 1/4 birinin ancak sigortalı olmasını üzüntü ile anlattı. 2000 yılında hastaneye giden hasta sayısının bugün dört kat arttığını söyledi. Buda şunu gösteriyor, sigortalı sayısının artık ülkemizde artış gösterdiğini.  Kadınların yaş ortalamasının 79, erkeklerin yaş ortalamasının 74 olduğunu anlatırken gelirin yüzde 14 arttığını da söyledi.

       Borcu olmayan Belediyeler ise; Aksaray Belediyesi, Eskil, Gülağaç, Ortaköy, Demirci, Ihlara, Taşpınar, Ilısu, Bağlıkaya, Sağlık, Altınkaya Belediyeleri SGK borcu olmayan Belediyeler.

 

       Tabi borç yiğidin kamçısı, borçsuz Belediye olmaz. Ama aşırı borçlanmadan güzel hizmetlere imza atabilmektir. Kendilerini tebrik ediyorum.


19.08.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Saratlıda festival coşkusu

Saratlıda festival coşkusu