SEVGİLİ OKUYUCULARIMIZ BU HAFTA s.aRABİSTAN DA ÇALIŞILANSÜRELERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ İNŞALLAH.i
  
 S. Arabistan´da çalıştım ancak pasaportumu kaybettim. Hizmet belgesini nasıl temin edebilirim? 
S.Arabistan´da geçen çalışma sürelerinin tespit edilebilmesi için bu ülkede çalışırken kullanmış olduğunuz pasaport/pasaportların işlem görmüş tüm sayfalarının fotokopilerine mutlak surette ihtiyaç duyulmaktadır. 3201 sayılı Kanunun uygulanması ile buna bağlı 8´inci maddesi, yurt dışında geçen ve borçlanmaya esas olacak süreleri belgelendirme yükümlülüğünün borçlanma başvurusunda bulunanlar tarafından yerine getirileceği hükmünü amirdir. Bu bağlamda, borçlanma talebinde bulunanlar, yurtdışında geçen hizmet sürelerine ilişkin evrakı ibraz etmekle yükümlüdürler. Herhangi bir nedenle pasaportlarının işlem görmüş sayfalarını ibraz etmeyenler için, yukarıda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmediklerinden çalıştıkları ülkelerdeki Temsilciliklerimizce adlarına ?Hizmet Belgesi? düzenlenmesi mümkün değildir. Zira Suudi Arabistan´da çalışmış olan vatandaşlarımızın gerek Müşavirliğimizde, gerekse Ataşeliğimiz arşivlerinde kayıtları bulunmamaktadır. 

Bununla birlikte, S. Arabistan´daki çalışma sürelerinin tespitine yardımcı olabilecek, 
- Çalışma ve oturum izin belgeleri, 
- S. Arabistan Sosyal Sigortalar Kurumundan alınmış çalışma sürelerini gösterir prim ödeme belgesi, 
- Varsa elinizde mevcut diğer Arapça belgeleri, 
- Suudi Arabistan Pasaport İdaresinden alınan ülkeye giriş-çıkış belgesi ve 
- Çalıştığınız işverenlerce düzenlenmiş bonservislerin 
birer örneğini bir dilekçe ekinde Riyad Müşavirliğimize/Cidde Ataşeliğimize göndermeniz halinde durumunuz değerlendirilecektir. 
Şimdi gelelim S.Arabistan da çalışan vatandaşlarımızın sosyal güvenlik haklarına,
11.03.1987 tarihinden sonra S.Arabistan da çalışan vatandaşlarımızdan;yaşlılık,malül ve ölüm sigortası gibi uzun vade sigorta kollarına ait sigorta primi kesilmediğinden .S.Arabistan dan emekli olabilme imkanı bulunmamaktadır.Ancak,vatandaşlarımız burada çalıştıkları sürece pasaportlarında işlem gören tüm sayfalarının okunaklı fotokopilerini Riyad Büyükelçiliğimize iadeli taahhütlü göndererek öncelikle hizmet tespiti yaptırılmış olması gerekiyor.Daha sonra 3201 sayılı kanuna göre hizmet borçlanması yapabileceklerdir.Borçlandıkları gün sayısı varsa ülkemizdeki sigortalılık süreleri ile birlikte değerlendirilerek;yaş ve hizmet süresine göre  emeklilikleri söz konusu olabilecektir
   Sevgili okuyucularımız bu hafta çok az bilinen bir konuyu sizlerle paylaştık.Gelecek hafta bir başka konuda görüşmek üzere HOŞCA KALIN  efendim.
SAFFET ÇALIŞKAN Sosyal Güvenlik Müşavirliği

 


24.09.2018 16:36:37

Saffet Çalışkan

S.Arabistan´da Çalışma Sürelerinin Değerlendirilmesi

S.Arabistan´da Çalışma Sürelerinin Değerlendirilmesi