Geçtiğimiz Cumartesi yoğun kar altında arabamdaki arıza nedeniyle sanayide idim. Kalfalar aracımızı tamir ederken ustada beni yazıhaneye davet etti. Yağ sabasının etrafına oturduk. Gümbür gümbür yanan soba bizi ısıtırken etraftan bazı esnaflarda geldi. Beraber çay içerken konu sanayinin taşınmasına geldi. Sonra saat 13.30 gibi birkaç esnafın yapılacak sanayiye itirazı olduğunu ve bir açıklama yapacakları söylendi. Konuyu öğrenmek istedim ama konunun detayında pek fazla bir şey yok.

     Nevzat Bey zamanında yaygara çıkaranlardan bazıları aynı şeyler peşinde. Oturduğum işyerinde esnafla konuşuyorum hepsi artık taşınmalıyız diyor. Burada itiraz edenler ise sayılı parmağı geçmez. Konu tamamen ekonomik durumdan ibaret.

      Yapılan açıklama tamamen ekonomik. Efendim fiyatlar biraz daha geriye çekilmez mi? Neden 100 m. Dükkânlarla 500 m. Dükkânların önündeki boşluk aynı gibi eften püften meseleler. Her işyerinin önüne ayrı bir kaldırım ve düzenleme yapılması lazım herhalde.

      Kira öder gibi işyeri sahibi olmak dururken nerede ise bedavaya işyeri sahibi olmak hayalinden bu azınlık vazgeçmeli.

       Zaten şuana kadar sanayi esnafımızın nerede ise yarısı dükkân almak için bir haftada müracaat etmiş durumda. Bunun dışındaki esnafımızın bazıları müracaat için bazı eksik evraklarını tamamlama gayreti içindeler.

      Hatta öğrendiğim kadarı ile bazı esnaflarımızın vergi kayıtları bile yok. Vergi kaydı ve sanayi esnaf odasına kayıtlı olmayanlar işyeri için müracaatı yapamadığı için vergi kaydı ve esnaf odasına kayıt yaptıranları bizzat ağızlarından dinledim.

      Sorsam şimdi bugüne kadar vergi kaydı olmayanları maliye kontrol etse alacakları cezayı siz düşünün. Burada bir yanlışlık yok mu? Gelişigüzel esnaflık yapmak nerede var? Böyle bir sanayiden bahsetmek ne kadar akıllı bir durum?

      Esnafın nerede ise tamamı artık taşınmaları gerektiği yönünde fikir birliği etmiş. Buna itiraz edenler mevcut sanayideki durumları gibi yine kiracı olmak mı istiyorlar?

      Çarşı içinde iken sanayiye o dönemde gitmemek için direnenler sonunda gitmek durumunda kaldılar. Peki, o gitmemekte direnenler ne oldu başkalarının aldığı ve hatta esnaf olmayanların aldığı dükkânlara kiracı olmadılar mı?

      Şuanda yılda 8 ile 10 bin lira arasında kira ödeyenler var mı var. O zaman kira ödeyeceğine kendi işyerine sahip olmak daha akıllı ve karlı değil mi?

      O dönem esnaf olmayan gurbetçiler buradan işyeri aldılar esnafta burada kiracı oldular. Şimdi eğer siz bu dükkânların tamamını almazsanız kalan dükkânlar esnaf olmayanlara verilirse yine kiracı olmuş olmayacakmısınız?

      Şunu hepimizin bildiği gibi sanayi esnafı da iyi biliyor ki sağlıksız bir yerde iş yapıyorlar. Üstelik vurdumduymaz bir şekilde kendi dükkânının iki katı sokağa çıkmış olanlar mevcut değil mi? Şimdi böyle bir sanayi Aksaray´a yakışıyor mu?

       Şehrin ve mahallenin ortasında kalan sanayi Aksaray´ın yüz karasıdır. Bu çirkinlik artık buradan kalkmalı. Zaten asıl esnaflık yapan sanayicinin nerede ise %70 kiracı. Öyleyse kiradan kurtulup sağlıklı bir sanayide yerlerini almalılar. Sanayi esnafı isen önüne gelen fırsatı değerlendir kiracı durumuna düşme.

      Hala sanayi kalkmaz diye düşünenler yanılıyor. Belediye Başkanı Yazgıda olsa başkası da olsa artık Hastanenin bir tarafında sanayi olmaz. Yine resmi kurumların ortasında sanayi olmaz. Burasının kalkmazı zaruret haline gelmiştir.

      Bunu bilen esnafın nerede ise tamamına yakını artık sanayinin kalkması yanında görüş birliğinde. Ufak tefek itiraz edenlerde biliyorum ki en geç Ocak ayı içinde müracaat edecektir. Etmezlerse yarın kiracı durumuna düşecekler. Benden söylemesi, yoksa dört gün sonra vah tüh etmeleri bir şeye yaramaz. Şunu söylemek gerekirse o kadar esnaf içinde üç beş itiraz eden ve rahatsız olan olacak. 


2.01.2017 07:57:53

Erdogan Kaya

Sanayi esnafı kiracı durumuna düşmemeli

Sanayi esnafı kiracı durumuna düşmemeli