Renkler hayatımızın bir parçası. Peki, renklerin hayatımızı nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Renk seçiminin kimi zaman karakterimizi yansıttığından ya da seçtiğimiz rengin bize olumlu ve olumsuz etkileri olduğundan haberiniz var mı?

     Rengin gerçekte ne olduğunu ve bizi her açıdan, ne kadar etkilediğini hiç düşündünüz mü? Ve eğer renkler, fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal dünyamızı derinden etkileyebilme gücüne sahiplerse, onları hayatımıza mutluluk getirmek veya sağlığımızı düzeltmek için kullanabilir miyiz? Bütün bu soruların cevaplarını öğrenmeye çalışacağız.

    Renklerin hikâyesi, insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanlar, önce mağaraları ve duvarları, sonra yüzlerini ve vücutlarını, sonra da yaşadıkları iç mekânları ve kullandıkları objeleri boyamaya, renklendirmeye başlamışlardır? Renkler, tarihsel gelişimi içinde; dini ritüellerde, doğum, ölüm, kutlama, kutsama, ya da veda yas törenlerinde, bazen korunmak için, bazen korkutmak için, bazense gizlenmek için, güzelleşmek, etkilemek için, kimlikleri tanımlamak için, zaman zaman da şifa için kullanılmıştır.

      Gündelik hayatınızda kendinizi güvende hissettiğiniz, dinlendiğiniz, yaşadığınız evlerinizin dekorasyonunda renklerin psikolojik etkilerinden faydalanabilirsiniz. Modern evlerimizde başımızı nereye çevirsek, elimizi nereye atsak, nereye yaslansak orada bir mobilya var. Hayatımıza bu kadar dâhil olan ve ömrümüzün büyük kısmını üzerlerinde geçirdiğimiz mobilyalarımızın renklerinin seçimi belki de mobilyaların kendilerinin seçiminden daha önemli. İşte bu noktada size sunacağımız bu faydalı bilgilerin mobilyalarınızı seçerken hayatınızdan alacağınız keyif ve huzuru arttıracağını umut ediyoruz.

        Renkler bizi çağırıyor?

     Renklerle yaşarız hayatı. Duvarlarımızın, eşyalarımızın, çantamızın ya da kahve kupamızın bizi yansıtmasını isteriz. O günkü ruh halimize göre giyiniriz fıstık yeşillerini, koyu kahveleri, vişneçürüklerini. İş yerini canlı renklerle tasvir edenimiz çok azdır. Peki, başımızı çevirdiğimiz her şeyle bu kadar ilişkiliyken, acaba renkleri doğru kullanabiliyor muyuz? Doğrusuyla yanlışıyla kullandığımız renkler hayatımızı ne kadar etkiliyor?

 

     Bazı temel renk kuralları tasarımımızda bize ışık tutabilir. Renkler yukarıda da bahsettiğimiz gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır.  Öncelikle şunu bilmeliyiz ki sıcak renkler daha çabuk algılanır. Renkler içinde yeşil öyle bir renktir ki içindeki sarı arttıkça sıcaklaşırken mavisini arttırınca soğuklaşan çift etkiye sahiptir. Bu nedenle tasarımda tercih etmenizi tavsiye ettiğimiz bir renktir.

     Renklerin uyumu

     İç dekorasyon yaparken, web sitesi ya da bir sunum hazırlarken kullanılacak renklerin seçimi yapılırken, tercihler kadar kullanılan renklerin birbirleriyle uyumu da önemlidir. Çünkü her renk birbiriyle aynı uyumu göstermemekte ve bazen çok itici sonuçlar elde edebilmektedir. Birbirleriyle uyumlu ya da birbirini tamamlayan renklerin dengeli bir şekilde kullanılmasına renk uyumu denir. Renk uyumu için birbirine yakın renkler ile sıcak-soğuk renklerin ve zıt renklerin özelliklerine göre birbirleriyle belli bir denge içinde kullanılmaları esastır.

 

     Görüntüleri sunmada renk sizin güçlü bir aracınızdır. Renklerin etkileyici kullanımıyla belgenizden iletmek istediğiniz özellikleri; güç, içtenlik, güvenilirlik vs görüntüye verebilirsiniz. Psikolojik olarak okuyucuyu dilediğiniz tarafa yönlendirebilirsiniz. Her renk farklı bir psikolojik etkiye sahiptir. Bunları ustalıkla kullanarak okuyucularınızı arzuladığınız yöne götürebilirsiniz. Sonuç olarak, belgelerinize renk eklemek size daha ikna edici ve etkili bir iletişim sağlayacaktır.

     Mobilya alırken hepimizin karşılaştığı klasik renkler siyah, beyaz ve kahverenginin tonlarıdır. Genelde evler bu renk tonlarıyla dekore edildiğinden ve kötü tasarımları bile şık gösterebilen renkler olduğundan tercih edilirler. Fakat yeşil, mavi, mor gibi cesur renkleri de göz önünde bulundurmanız için size bu renklerin etkilerinden bahsedeceğiz.

    Masumiyetin sembolü:   BEYAZ

    Beyaz saflığın, yeni başlangıçların ve barışın rengidir. Bozulmamış, değerini kaybetmemiş ve kutsal sayılan kavramlar beyaz renkte temsil edilir. Işığı yansıtan ve ortama ferahlık kazandıran beyaz, parlak ve enerji vericidir. Bunun yanı sıra asaleti, zarafeti ve soğukkanlılığı da ifade ettiği için, tıpkı saf ve mutluluk verici olduğu gibi soğuk ortamlar yaratmak istenildiğinde de kullanılır.

     Beyaz rengin simgeleri

     Beyaz saflığı ve iyiliği simgeleyen renktir. Işığın sembolüdür; masumiyeti ve saflığı da temsil eder. O yüzden birçok kültürde gelinler beyaz giyerler. Gelin odalarını beyaz olmasının sebebi de saflığın yanı sıra yeni bir başlangıcı temsil etmektedir. Barışçıl, uzlaşmacı, doğrucu ve rahat davranmayı simgeler. Çinliler beyazın matem rengi olduğuna inanırken aslında beyaz, genel olarak tüm insanlar için mutlu ve sevinçli günlerin rengidir. Gümüş rengine yaklaşan beyaz ise, inancı ve kutsallığı temsil eder.

     Beyazın dekorasyondaki etkileri

     Beyaz özellikle hastaneler ve ilaç firmaları gibi sağlık ve hijyeni vurgulamak isteyen mekânlar için tercih edilen ilk renktir. Bunun yanı sıra istikrarı ve devamlılığı da temsil ettiği için beyaz rengin kullanıldığı ofisler daha güven verir. Gözleri dinlendiren ve mekânı gerçek boyutlarından daha büyük gösteren beyaz, neredeyse tüm mimarlar tarafından tavsiye edilen bir renktir. Işık, seçilen beyazın tonunu etkiler. Kuzeye bakan bir odada kreme yakın, güneşli bir odada ise, griye yakın beyaz kullanabilirsiniz. Beyaz dengeleyici ve net kişiliğiyle birçok mekânın kurtarıcısı ve gözdesidir.

 


30.03.2016 23:39:21

Asude Usluer Uğurlu

Renkler hayatımızı etkiliyor mu?

Renkler hayatımızı etkiliyor mu?