SİYAH-YEŞİL-MAVİ

       Azı karar fazlası zarar olan renk: SİYAH

     Siyah her ne kadar ağırbaşlılığın ve soyluluğun ifadesi olsa bile şaşkınlığın, karışıklığın, üzüntünün, kaybetmenin ve yas tutmanın da rengidir. Hırslı inatçı ve şartları zorlayan insanlar siyah rengi çok sever. Var olma ve başkaldırışın rengi olan siyah gücü ve tutkuyu da temsil eder. Bu nedenle tüm makam arabaları veya güç simgesi olan araçlar siyahtır. Çocukların bulunduğu ortamlarda vurgu amacıyla siyah rengin kullanımı basitlik ve saflık etkisi yaratır. Siyahın yoğun kullanıldığı bir oda gereğinden fazla etkili olabilir ve çocuk üzerinde ağırlık duygusuna ve depresyona neden olabilir.

     Siyah rengin simgeleri

     Siyah uç bir renktir ve marjinaldir. Gücü, özgüveni, disiplini ve kudreti simgeler. Bunun yanı sıra, siyah özellikle ölümün ve matemin rengidir, tarih boyunca ölüm korkusunu simgelemiştir. Diğer yandan evren ve uzay boşluğunu da temsil eder, renklerin yokluğudur.

     Bazı kültürlerde bilgeliğin rengi olarak kabul edilen siyahı seven kişilerin iş hayatında başarılı oldukları gözlenmiştir. Çünkü siyah aynı zamanda güç ve otorite simgesidir.

     Siyah rengin dekorasyondaki yeri

     Korku ve umutsuzluğun yanı sıra ölümü de çağrıştıran siyah, ölçülü kullanıldığında dekorasyonda zarafetin işaretidir. Uzmanlar kullanılacak boya renginin, kullanılış amacına göre belirlenmesi gerektiğini, renklerin, yansıttığı ışık ve hissettirdiği duygularla kişiler üzerinde çeşitli etkiler yapabileceğini belirtir. Bu sava göre beyaz, enerji sistemini dengeleyip geliştirirken, siyah yoğun bir enerjiye sahip olduğu için tek renk olarak kullanıldığında aşırılıkları dengeler.

       Doğanın sakinleştiren rengi:  YEŞİL

     Yeşil, sakinleştirici, iyileştirici ve yapıcı nitelikleriyle insanları olumlu etkileyen bir renktir. Özellikle zümrüt yeşili, ortak hedefler için çalışmayı hızlandırır; ayrıca bireysel hedeflerin gerçekleşmesine yardımcı olur. Yeşil güven duygusunu anlatır, bu yüzden bankaların en çok tercih ettiği renklerin başında gelir. Elbette savunma sektörü ve askeri alanlarda da. Diğer yandan doğanın dinginliğini de çağrıştırdığı için, hastanelerin iç yüzeylerinde, doktorların üniformalarında ve ameliyathanelerinde yeşil tercih edilir. Çocuklar, florasan yeşil ve parlak limon yeşili gibi yaratıcı gücü geliştiren renkleri çok sever.

     Yeşil rengin simgeleri

     Doğanın simgesi olan yeşil, yaşama umudunu simgeler. Koyu yeşil renk haset, kıskançlık ve batıl inanç anlamlarını taşırken açık yeşil, yeni bir yaşamın, enerjinin ve bereketin rengidir.

     Yeşil; sarı ile karıştırıldığında dostça ve davetkâr hava yaratırken, mavi ile karıştırıldığında ferahlık ve serinlik duygusunu perçinler.

     Yeşil rengin dekorasyondaki etkileri

     Yeşil gözleri dinlendiren ve heyecan duygusunu azaltan bir renk olduğu için mekânlarda huzur verir. Ev dekorasyonu sırasında kumaşlı eşyalarda, duvarlarda veya herhangi bir şekilde kullanılan yeşil renk ve tonları sizin doğaya ve canlı çiçeklere olan ihtiyacınızı tatmin edebilir. Açık tonları daha duygusal atmosferler için tercih edilir. Sonsuz bir tinsellik ve barışıklık duygusu da yarattığı için evlerde bol miktarda yeşil bitkiler bulundurulması tavsiye edilir. İlkbahar mevsimini çağrıştıran özelliği ile uygulandığı her mekâna temiz hava ve canlılık katar. Diğer yandan ofislerde kullanılan yeşil renk, güven verici bir izlenim bırakır. Televizyona çıkmadan önce insanlar oturup sakinleşmek için yeşil renkli odalara alınırlar.

      Bazen üzüntünün bazen huzurun rengi: Çelişkili MAVİ

     Mavi, yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, bilgeliği, güveni ve sadakati simgeler. İş görüşmelerine mavi giyerek gitmek kararlılığı ve bağlılığı ifade eder.

     Mavi, en popüler renklerden biridir. Fakat yiyeceklerle ilişkili olarak mavi kullanılacağında dikkatli olmak gerekir çünkü mavi doğal bir iştah kapatıcıdır ve bazı durumlarda itici etki yaratabilir. Doğada mavi renkli yiyecek çok ender bulunur. Mavi yiyecekler insana itici gelir çünkü ilk çağlarda atalarımız yiyecek ararken zehirli ya da bozulmuş yiyeceklerden uzak durmayı öğrendiler. Genelde bu yiyecekler mavi, mor ya da siyah olarak görünüyordu. Deneyler sırasında katılımcılara mavi boya katılmış yiyecekler ikram edildiğinde hemen hemen hepsi iştahını kaybetti.

     Mavi, çelişkili bir renktir. Mavi ile boyanmış ortamlar, çok koyu renkli olmadığı sürece üretimi arttırır. Araştırmalar gösteriyor ki öğrenciler mavi odalarda daha yüksek notlar almakta ve halterciler daha ağır yükleri kaldırabilmektedir. Ayrıca insanlar mavi renkle yazılmış yazıları daha fazla akılda tutabilmektedir. Mavinin bir diğer özeliği de uzak mesafeden bile çok net fark edilmesidir.

     Mavi rengin simgeleri

     Mavi renk denizin ve gökyüzünün simgesidir. Arap ülkeleri, mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır. Batıda ise intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar.

     Mavinin değişik tonları farklı etkiler yaratır. Çivit ve gece mavisi yatıştırıcı, açık mavi huzur vericidir, duygusallığı ve duyarlılığı ortaya çıkarabilir, deniz mavisi ise düzen ve disiplini temsil eder.

     Koyu mavi ve lacivert ise sonsuzluğu, otoriteyi simgeler. Bu yüzden, iş adamlarının ve firmaların sık olarak tercih ettiği bir renktir.

     Mavi rengin dekorasyondaki etkileri

     Mavi renge bakmak bedenin sakinleştirici kimyasallar üretmesini tetikler. Ama bu mavinin bütün tonları için geçerli değildir. Mavinin bazı tonları soğukluk ve mesafeyle ilişkilidir. Dinlendirici bir renk olduğu için yatak odalarında kullandırılması tavsiye edilir. Mavi boyalı bir çalışma odası üretkenlik için iyi bir seçimdir, konsantrasyonu kolaylaştırır. Araştırmalar mavi boyalı spor salonlarında çalışanların daha başarılı olduklarını gösteriyor.

     Görüntü olarak sakinliği ifade etmesine rağmen mavi, geniş alanlarda kullanıldığında kasvetli bir görüntü verir. Bu nedenle özellikle açık mavi, ofis ve ev ortamlarında ciddiyeti göstermek amacıyla sıkça tercih edilir. Diğer yandan çocuk odalarında mavi renk kullanıldığında çocukların sakinleştiği gözlemlenmiştir. Bu yüzden özellikle erkek çocuklar için en doğru seçim olacaktır.

 

 


4.04.2016 16:22:29

Asude Usluer Uğurlu

Renkler hayatımızı etkiliyor mu ? -2

Renkler hayatımızı etkiliyor mu ? -2