25 kuruşa poşet satışı aslında geç kalınmış bir karar. Benim poşeti para ile satışa iki itirazım var. Birisi neden bu zamana bırakıldı? Diğeri ise neden bu tür kararlar seçim arefelerinde alınıyor? Aynen otomobillerin filmlerinin yine bir dönem söktürülüp ceza yazılması seçim dönemine getirilmesi gibi. Sonra bu karardan vazgeçildi. Poşet olayı da bana aynen o dönemi hatırlattı.

     Poşetin para ile satılması Avrupa ülkelerinin hepsinde uygulanan bir durum. Bu Avrupa da yaşayan hemşehrilerimize sorabiliriz. Nedeni ise yüz yılda geçse bu kimyasal madde yok olup kaybolmuyor. Bunu önlemeye yönelik bir karar olurken, şu çevreye bir bakın bakalım, çöp poşeti kirliliği hangi ülkede bu kadar var? Yeşil alanlar, piknik alanları ve arazilerimiz salkım saçak poşetle dolu.

      Adam kendisini zehirleyen sigaraya 15 TL. Verirken 25 kuruşluk poşetin kullanımının azalması için alınan kararı çok görüp alay konusu yapmaları bir tuhaflık değil mi? Bir bardak çaya 2.50 kuruş verirken 25 kuruşun lafını etmek çok tuhaf değil mi?

      Bu işi mizansene çevirmek Türk toplumu olarak kendimizle alay konusu etmiyor muyuz? Ben şahsen bu kararı politik olarak da düşünmüyorum. Böyle bir kararı hangi iktidar ve parti alırsa alsın yerinde bir karar.

     25 kuruş vermemek için el arabası ile markete gelip mizansen yapmak gülünç değil mi? 25 kuruşu aklı ermeyen çocuğa bile verseniz kabul eder mi? Bir tuvalet girişi bile 1 liradan az değilken poşet tantanası yapmak bu topluma yakışmıyor.

      Efendim neden marketin ismi parayla alınan poşet marketin ismi ile veriliyor? Ben marketin reklamını yapmak durumunda mıyım demek belki haklı gibi görünebilir. Ama bu verilen 25 kuruş direk devletin bütçesine giden bir para olduğunu biliyorum. Müsaade edin de devletin bütçesine katkı yapan kurumunda poşetin üzerinde ismi yazsın.

       Ülke olarak ülkemizin bekası ve çevreye duyarlılığımız hayata geçsin. Her şeyin arkasında politik ve siyası polemik aramayalım. Poşet üzerinden bir yerlere vurmaya çalışarak iktidar partisine olan hıncımızı poşetle almayalım.

       Poşetin satılma amacı aslında para kazanmak olduğunu da düşünmüyorum. Mesele poşetin piyasaya az sürülmesi ve poşet kullanımının azaltılmasıdır. Zaten poşetin kendisi sağlıklı bir kullanım aracı da değildir.

      Eskiden poşet mi vardı? Adam depomu yapacak ne yapacaksa marketten kullanacağı kadar aldığı poşete ilave olarak bir kaç tane de boş poşet aldığını unutuyor muyuz? Poşet meselesini mizansen yapmak yerine kullanımın azalmasını teşvik etmek bence daha doğru olan bir iş diye düşünüyorum.

      Bakıyorum sosyal medya üzerinden poşet tantanası yapanlar genel olarak iktidar karşıtı olanlardır. Sizi bilmem ama samimi olarak söylüyorum bu kararı hangi iktidar alsa sonuna kadar desteklerdim. Bu toplum yararına olan konuları malzeme yapmanın bir mantığı yok.

       İşin aslı şu olsa gerek 25 kuruşluk poşet bahane iktidara vurup sallamak şahane olarak düşünenlere güzel bir malzeme olsa gerek. Kısacası hiç değilse muhalefet olmaya olalım da hiç değilse doğru işlere de muhalefet yapmayalım.

 


6.01.2019 19:16:46

Erdogan Kaya

Poşet tantanası aldı başını gidiyor

Poşet tantanası aldı başını gidiyor