Vali atamaları, yerlerinin değiştirilmesi veya merkeze alınmaları tamamen olmasa bile yüzde doksan, yapılacak hizmetleri aksatır. Kırk elli senedir de ne yazik ki tayinler ve verimsiz uygulama Türkiye de devam eder gider.

 İlinize atanan vali, ilk defa vali oluyorsa valiliği sizin ilinizde öğrenir, tam faydalı olacağı sırada tayini çıkar gider. Bakarsınız ilinize gelen kişi başka bir ilde vali iken ilinize gelir, o da şansınıza, eğer o ilde başarılı ise sizde de başarısı devam eder. Tersi ise bahtınıza gitti ÜÇ YIL.

Aksaray orta büyüklükte bir il, şimdi mantı geliyor, neler olacak ALTI AY hoş geldinizle, çiçeklerle çikolatalarla geçecek.

 İkinci ALTI AY ilgili kurumlardan brifing almakla ve alınan bilgileri yerinde inceleme vede verilen bilgilerin doğrulanması ile geçecek.

Üçüncü ALTI AY iktidar partisinin, ağasını, paşasını öğrenmek için zaman lazım. Milletvekilleri ile nasıl çalışılacağı öğrenilecek. Sırada iktidarın eskiden milletvekilliğini yapmış olanlar küstürülmeden nasıl memnun edilecek ona bakacak.

Şehrin ağaları, Şıhları, şeyhleri, beyleri, tarikatları, Cematları, dernekleri, vakıfları, var onlar tanınacak, mesele bitti mi? Hayır devam ediyoruz.

Vali, iktidar partisinin içinde ki hesaplaşmalara da, çok ama çok dikkat edecek ve arada kalmayacak, seçilmişlerin ayrı ayrı gönlünü ederek hizmet edecek, aksi halde taraflardan birileri ilk valiler kararnamesine malzeme taşımaya başlar.

Özellikle tanınması ve dikkat edilmesi gereken, Ak partinin arka bahçesi olan dernekleri ve başkanları var. Partinin ve valinin karar almasında etkili oldukları için, bunların görüşlerinin alınması ve mümkünse uyulması gerekiyor. Asi halde tezvirat başlar.

 Muhalefet partileri ve onların da iki milletvekili ve başkanları, sendikaları var bunların da tanınması gerekecek. Önümüz de çok önemli bir de mahalli seçim var. Seçime tam BEŞ AY var, seçim olduktan sonrada, en az seçimin hesabı kitabı, kritiği olur işte gitti bir yıl.

Bu hesaba göre, en az ONSEKİZ AY hoş geldinle, tanışma ve tanıma ile geçer. Geriye kalır ikinci yarının ONSEKİZ AYI. İkinci dönemdeki tatilleri, şehir dışı gezilerini, izinleri, şehirdeki törenleri, verilen yemekleri, açılış ve kapanışları da hesaplarsak net hizmet günü çıkar.

İddia ve ısrar ediyoruz ki bu uygulama yanlış değilse bile ağır şekilde hatalı. Devlete, Millete ve illerimize yazık oluyor. Bunun doğrusu, valilerden, gerçek hizmet üretmeleri isteniyorsa, Aksaray gibi illerde bir valinin görev süresi en az YEDİ ila ON yıl olmalıdır.

Özellikle, İstanbul´da valilerin hizmet süresi ONBEŞ- YIRMİ yıl, diğer büyük illerde ise ONBEŞ YIL olmalıdır ki vali olarak tayın edilen insan dört dörtlük hizmet yapabilsin veya dört dörtlük hizmet istensin.

Bu süre, ancak görevi kötüye kullanma ve yüz kızartıcı suçlarda geçerli olmamalıdır. Zeki bir insan dahi mahallede ki BAKKAL dükkânını İKİ yılda oturtamaz ve kara geçiremez.

Siz, en az 400 bin ila 15 milyon nüfuslu illeri tayin ettiğiniz valiye, İKİ ila BEŞ yılda DEVLET ve HÜKUMET adına iyi idare edin diyorsunuz. Hadi canım sende, dalga mı geçiyorsunuz? Yoksa insanlarınızı en üst düzeyden maaş ve ikramiye alsın diye tayin ediyorsunuz?

Mazeret olarak, verimli olamadı derseniz, atayanlar siz olsaydınız İKİ YILDA verimli mi olacaktınız? Aklınıza gelen isimleri vali olarak tayin ederken lütfedip beş dakika vicdan muhasebesi yapsaydınız aynı şahsı atarmıydınız? Yahut sizin firmanız olsa aynı şahsa firmanızı teslim eder miydiniz?

Ayrıca, valilik yapmış birçok değerli insan tam verimli olacağı zaman merkeze alınarak, yok ediliyor. Ülkemize ve birikimli bu insanlara yazık olmuyor mu? Hani yetim hakkı diyoruz ya burada yetim hakkı telef edilmiyor mu?

Biz ELLİ senedir, ehliyet ve liyakatin zirvesine varmış binlerce insanın çeşitli kılıflarla neden merkeze alındığını ne anladık nede inandırıcı anlatana rastladık. Ne diyeli ervahlar olsun, yazıklar olsun.

Pekmez 2015 yılının sonbaharında,  Aksaray´ a vali olarak geldi. Yaklaşık üç yıla yakın görev yaptı görünüyor, hâlbuki gerçekten verimli olarak çalışma hesap edin İKİ YILI asla geçmez.

Allah aşkına iki yılda bir insan görev yaptığı ilde neyi ne kadar öğrenebilir ve hizmet olarak hayata geçirtebilir?

Giden valimiz, Aykut Pekmez´e güle güle gidin derken, gelen valimiz, Ali Mantı´ yada hoş geldin hayırlı olsan deriz.

                                        AHİRİNİZ, AKİBETİNİZ HAYR OLSUN.

 


28.10.2018 10:09:40

Rasim Gül

Pekmez Gitti, Mantı Geldi, Hayırlı Olsun

Pekmez Gitti, Mantı Geldi, Hayırlı Olsun