Dün gece ulusal medya kanallarının gündeminde olan “Aksaray’da Mehmetçik İlköğretim Okulunda Otizmli çocukların yuhalanması” olayı vardı. Ben olaya bir ay öncesinden vakıfım. Bu okulda birinci derecede yakınımın çocuğunun olması nedeni ile konuya müdahil olduğumu da söyleyebilirim. Ama Aksaray’ın adı yine çirkin bir olayla gündeme gelmesin diye yazmadım. Konuyu okul müdürü ile de görüştüğümü söyleyebilirim. Olay bir ay önceden Milli Eğitim Müdür yardımcılarına da iletilmiştir.

Ancak geçen Perşembe günü Sayın valimiz Ali Mantı Bey’in ilimize gelişlerinin bir yılı münasebeti ile Özel idare genel sekreterliğinde yaptığı basınla sohbet toplantısı söz konusu olaya sahne oldu. Vali beye kahvaltı zehir olduğunu bizzat gördük.

Sayın valimiz Ali Mantı gerçekten de şok oldu ve olaya büyük tepki gösterdi. Vali yardımcılarına talimat vererek hemen soruşturma açılmasını isteyerek otizmli çocuklara sahip çıkarak 5 yıldır aynı okulda okuyan çocuklara yapılana tepki gösterdi.

Sayın valimiz hatta açıklamasını o anda basın mensupları karşısında açıklayarak, “ne gerekiyorsa yapılacak, bu çocukların okumasına kimsenin engel olma hakkı yok” dedi. ben kendilerine ben konuyu yakından bildiğimi söyledim. Olayın öncesinden bu güne kısaca konuyu sizlere aktarayım.

Yakınım Mehmetçik ilköğretim okulunun çocuklarının başka yere almalarını istediklerini söyledi. Konu ise 5 yıldır öğretim gören bu çocuklar bu sene huysuzlaşmışlar başka çocuklara zarar veriyormuş. Halbuki, bunların giriş yerleri başka kapıdan yapılıyor. Başkalarına zarar vermeleri mümkün değil.

Özellikle benim yakınıma çocuğun huysuz çocuklara zarar veriyor başka okula alın deniyor. Meğerse her otizmli çocuğun ailesine bu şekilde telkinde bulunuluyor. Zaten bu çocukların anneleri okul sonuna kadar çocukları ile ilgileniyor. Bunu kim yaptırıp aileleri örgütlüyor müdür yardımcısı hanımefendi.

Yakınım bana Milli eğitim müdür yardımcılarına konuyu ilettiğini ama bir sonuç alamadığını bana söyledi. Bende konuyu yazmak yerine sinsile yolu ile önce okul müdürü ile konuşayım sonra yukarıya doğru konuyu iletirim, olmazsa yazarım dedim.

Okul müdürü ile okula giderek görüştüm, okul müdür tecrübesiz yeni atanmış bir arkadaş. Araştırdım eski olan okul müdür yardımcısı okul müdürünü de yönlendirmiş. Yani beş yıldır eğitim gören çocuklar ne hikmetse bu yıl sorun olmuş.

Müdürü hanım bazı tanıdığı aileleri odasında toplayarak onları yönlendirerek muhtarı da bu işe katarak otizmli çocukların bu okuldan gitmesini sağlamaya çalışmıştır. Aileleri ikna edemeyince aileleri bezdirmek için yönlendirdiği aileler ve muhtar kanalıyla çocukları yuhalatmışlardır. Konun gelişimi bu şekildedir.

Çocuk sevgisi ve merhameti olmayan bu hanımefendi ve idarede aciz müdür bey bana göre bu meslekte olmamalılar. Tüm öğretmenleri töhmet altında koymuşlardır. Sizinde çocuklarınız engelli olabilirdi. O çocukların ailelerinin 24 saat ne çektiğini siz bilebiliyormusunuz? O çocukları dışlayarak toplum dışına atmaya kimsenin hakkı yok.

Görevlendirilen bakanlık müfettişleri otizmli çocukların ailelerinin tamamını dinlemelidir. Buna göre hareket ederek gereğini yapmalıdırlar. Şikayetlere duyarsız kalan İl Milli Eğitim yetkilileri de hesap vermeliler. İlimizin ismini bu şekilde kirleten okul idaresini ve yuhalayan aileleri ve muhtarı kınıyorum muhtar üstelik Belediye de çalışan bir işçidir, Evren Başkanın dikkatine arz ederim.

Konuyla ilgili olarak duyunca çılgına dönen Sayın valimiz Ali Mantı ne gerekiyorsa yapacağına da inanıyorum. Engelli çocukların ailesine de geçmiş oldu dileklerimi iletiyorum. Yapanları da en ağır şekilde kınıyorum.


8.11.2019 00:33:00

Erdogan Kaya

Otizmli çocukların yuhalanmasını kınıyorum