Nedir insanı mükemmel kılan değerler? Erdemlik, temiz ahlak, iyi ve güzel düşünce, merhamet duygusu, güvenilir olma, sevmek, saymak, hoş görmek, affetmek, yardım etmek, kederi ve mutluluğu paylaşmak, Vefa göstermek, sebat etmek, incitmemek, kırmamak gibi insani değer insanın varoluşuna uygun bir yaşam sürmesi için yaşatması, sergilememesi gereken özelliklerdir.

     Temiz ahlaklı olmalı insan.. Güzel ve temiz ahlak bir neslin temeli, insana değer verme manası taşır? Olur ya toplumda kendini takdim ederken ahlakıyla ön planda olmak..

      İyi ve güzel düşünmeli insan? Güzel ve iyi düşünenin gördükleri güzel olur.. Hayatından lezzet almak için güzel düşünmeli? Düşündüklerini hayata geçirmeli, hayatını anlamlı kılmak için?

       Merhamet kanatlarını kuşanmalı insan? Taviz´i merhametten ayıracak kadar feraset sahibi olmalı. Yeryüzündekilere merhametle yaklaşmalı insan.. Ki yarın kendisine Allah tarafından yapılacak merhameti beklemek için.. Sağlam mozaik´inin harcı olan güvenirliliğiyle olmalı insan.. Güvenilir insan deyince ilk akla gelen Muhammed´ül Emin lakaplı peygamber efendimiz gelir. Güven duymak ve güvenilir olmak hayatının bir parçası olmalı insanın. Toplum nezdinden de Allah katında da güzel bir mertebeye ulaşmak için?

      Sevgi dolu olmalı insan? Karşılıksız sevmeli her şeyi? Sevdiği kadardır insan. Kendisini sevdiği kadar sevmeli etrafındakilerini. Bencillikten uzak, riyasız, pervasız, karşılıksız sevmeli insan? Verecekse almadan vermeli insan. Mevkisine, makamına, yaşına, cinsiyetine bakmadan sevmeli insan? Milliyetine, ırkına, diline, rengine bakmadan sevmeli? İnsan olmanın gereği olarak sevmeli, insan olduğu için sevmeli?.

     Hoşgörülü olmalı insan.. Tamirci olmalı, hatayı yüzüne vurarak değil, usulünce söyleyip uyarmalı? Dost biriktirirken yüreğindekini yansıtmalı bulunduğu ortama? Dostluğu sevgiyle yoğururken, hoşgörüyle köprüler kurmalı hayata? İzzet ve onurunu çiğnetmeden gösterdiği hoşgörüyle bahar estirmeli etrafına? Tüm çirkinliklere format çekmeli insan? Yarınlara umut vaat etmeli hoşgörüsüyle? Güzel bir hayat ve temiz bir yaşam için?

     Affetmeyi bilmeli insan.. Susmayan vicdanının sesini duyurarak affedebilmeli.. Kör gözlerle görmesi, sağırlaşan yüreğiyle duyması, katılaşan kalbini yumuşatarak affedebilmeli insan? Kem düşünceye direnerek, içinde büyüttüğü şeytanlarıyla savaşarak affetmeli insan? Ve kim bilir belki de içine kök salmış zeytin dallarını sağa sola uzatarak affetmeli..

Affetmeli her şeye rağmen.. Zihninde beslediği intikam duygusuna gem vurmak için?.

       İyilik yapmalı herkese? Balık bilmezse Halik´ın bilmesi için? Kederi ve mutluluğu paylaşabilmeli insan? Paylaşabilmeli mutluluğunu paylaştığı gibi keder ve tasalarını?

Paylaşarak kurtulmalı yalnızlığından?.Dertleriyle dertlenmeli insanın? İliklerine kadar işlemeli bunu..Hissettirmeli yalnız olmadıklarına? en ümitsiz anlarında belirivermeli yanı başlarında?.Arasında Okyanuslar, Sınırlar olsa bile? Ördüğü duvarları yıkarak köprüler kurmalı insanlara ulaşmak için? Özgür olmalı insan?.

     Bir duruşu olmalı insanın..Vakarını güvenle yad etmek için? Bir gülüşü olmalı insanın.. Gülüşünden çiçekler toplamak için.. Yüreği olmalı insanın? Bir tarafı efe olup, özgürlük naraları atmak için? Onuru olmalı insanın? Esarette onursuzca yaşamaktansa, özgürlüğü uğruna ölmek için? İnsan olmalı insan? Her şeyden önce olması gereken şeydir insani değerler taşıması.. Ne olacaksa olsun, öncelikle kendisi olmalı insan.. Her sabah yeni sabahları olmalı insanın.. Yeni umutları, yeni dostları olmalı?

Hasılı önce insan olmalı? İnsanca yaşamak için?.


2.08.2017 08:31:10

Erdogan Kaya

Önce insan olmak

Önce insan olmak