Bana sorarsanız fevkalade yararlı oldu derim. Sadece bir sıkıntı ise öğrenciler arasında giyim kıskançlığının yâda zengin fakir ayrımının olacağını düşünüyorum. Ama ben daha çok kılık kıyafetin serbestliğinden yanayım. İki binli yıllara girmişiz, hala çocukların kılık kıyafeti ile uğraşıyoruz. Buna zaman ayırana kadar zamanımızı eğitime ayırmış olsak herhalde daha faydalı olunurdu.

       Önce isterseniz kılık kıyafetin kalkmasının dezavantajına bakalım. Bu genelde zannediyorum ki, lise 11-12 sınıflarında olacaktır. Bu yaştaki gençler ergenlik çağında olmaları nedeni ile arkadaşlarına ve çevresine kendilerini ispat etme yaşlarında oldukları için biraz daha giyimlerine önem verecekler.

        Benim 11 sınıfta okuyan oğlum pazartesi günü bana gelerek, “ Baba yarından itibaren kılık kıyafet serbest bana yeni kıyafet al onları giyeyim” dedi. Akşam alışverişe çıktık beyefendi neler neler istiyor. Biraz ucuzla ikna edip kurtulmaya çalıştık. Tabi genç biliyorum kıyafetine dikkat etmek istiyordu. Ama ya alamayanlar ne yapsın diye de kendisini uyardım. Elbette ekonomik durumu iyi olmayanlar sıkıntı çekeceklerdir. Bu sene başında olsa mesela aldığım ikişer üçer okul kıyafeti yerine normal sivil kıyafet alırdım. Bütün öğrenci velileri de benim gibi düşünüyordur.

      Devletimizin bu konuya bir düzenleme getireceği kanaatindeyim. Kılık kıyafet için Sosyal Yardımlaşma Vakıfları ve diğer kurumlar vasıtası ile durumu zayıf olan ailelere kıyafet desteği olunacaktır. Bizim gibi orta halli ailelerde bundan sonra okul kıyafeti yerine normal sivil kıyafet alacağız bana göre bir değişen olmayacak.

         Okullar farklı renk ve giysi çeşitleri ile belli mağazalarla anlaşıyordu. Ben burada mağaza falan kötülemiyorum ama kalitede şüphelerim vardı. Birde kaç liraya olursa olsun almak durumundaydık. İki sen önce Beyşehir de okuyan oğluma alığım öğretmen lisesi ceketi 4 ay gitmedi, tekrar almıştım. Yani bir yılda iki çeket 4 pantolon almak durumunda kalmıştım. Şimdide buna karşılık belki bu paraya daha kaliteli iki takım elbise alabileceğim.

      Gelelim avantajlarına bizim öğrenciliğimizde o kadar acımasızca öğrenci öğretmenler tarafından rencide edilirdi ki inanın utanç vericiydi. Ben hafızlığa çalışmam nedeniyle ortaokula yeni başlamışım. Hem de 15 yaşında orta bire gidiyorum. 18 yaşında orta üçteyim, koskoca delikanlıyım, Nevşehir İmam Hatip Lisesinde okuyorum. Saçın elimize geliyor diye Pazartesi günü okula girerken ayırdılar.

      Hepimizin saçını bir ders boyu birkaç yerinden adı tren yolu olan şekilde saçlarımızı oyuncak ettiler. Çarşıya berbere geleceğiz ama nasıl gideceğiz, 18 yaşındaki bir delikanlısın. Saçını sıfıra kestirmelisin ki, makasın kestiği yerler belli olmasın. Bu kadar insanın onuru ve gururu ile oynanmaz ki, eğer elimizden gelse o idarecileri linç ederiz.

       Kardeşim ben girmişim 18 yaşına saçımı mı bitlendirip pirelendireceğim yâda bakamayacağım. Ne geri kafalılık yâda ukalalık. Kravatı olmayan okula alınmaz, ütüsüz pantolon giyen alınmadığı gibi kumaş pantolon dışında başka bir şey giyilmez. Şimdi sokaktaki çocukların yâda gençlerin kravatına bir bakın bir karış yakalarından uzak boğazlarında duruyor. İsteyerek taktıkları inanın yok, zorla güzellik olur mu be kardeşim. Bunlarla uğraşana kadar çocukların eğitimi ile meşgul olunmalı.

        Kıyafetin ilk kalktığında baktım, televizyonlarda bu konu üzerinde tartışan herkes, sağcısı, sosyal demokratı, muhafazakârı bundan memnun. Ne hikmetse birkaç gün önce Kılıçdaroğlu demokrasiyi yok etme çabaları deyince birden kıyafet yönetmeliği karşıtlığı başladı. Be kardeşim ne o 18-19 yaşındaki kız çocuklarının mini eteklerde nerede ise mahrem yerleri görünüyor. Çocuklar utanarak kendilerini saklamaya çalışıyor. Sen çocuğunu böyle gezdirmek istiyorsan ben gezdirmek istemiyorum, okul dışında isterse mayo ile dışarıda dolaştır kim sana dolaşma diyor.

       Kılık kıyafet mecburiyeti dünyanın hiçbir yerinde bizdeki kadar zorunlu değil. Neden Avrupa da çalışan vatandaşlarımızın çocuklarını mecburi kıyafet uygulanmıyor da, bizde uygulansın? Böyle saçma ve zorunlu kıyafet sadece bizde var, yok efendim öğrenci haricinde okula giren çıkan olurmuş, bunu da ben düşünecek değilim okul idarecileri düşünsün. Kötü alışkanlık varsa öğrencide zaten yapıyor bunu kılık kıyafet serbestliğine bağlamak çok yanlış. Ben bundan çok memnun olduğumu söylemekten hiç çekinmiyorum. Keşke bu özgürlük resmi dairelerde de uygulansa.

      TEŞEKKÜR: Dünkü yazımda etkinliklere davet edilmediğimiz ile ilgili yazdığım yazım üzerin Sayın Valimiz Selami Altınok beni telefonla arayarak bu aksaklığın giderildiğini bildirmiştir. İlgilerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.

 


5.12.2012 00:00:00

Erdogan Kaya

Okullardan Kıyafetin Kalkması Yararlı mı`

Okullardan Kıyafetin Kalkması Yararlı mı?