Tarih boyunca ülkemizin idari,siyasi ve ekonomik yönden ileriye her gidişinde dış düşmanlar ve onların içimizdeki iş birlikçileri daima bir çomak sokarlar.!!!

      Kışın kışlığını,puştun ise puştluğunu göstermesi yine aynı şekilde uygulanarak kardeş kanının akıtılmasının durdurulması,bununla ülkemiz bin yıldır  İslam kardeşliğiyle devam eden bu birlikle al yuvarlar ile ak yuvarlar gibi olmuş milletimizin tarihteki gibi bir birinin kökünü,dilini,kültürünü inkar etmeden,aşağılamadan devam ederek kıyamete kadar sürmesini istemeyenler düğmeye bastı.

      Siyonizm’in uşakları ağa babalarının emri gereği Ak Parti Genel Merkezine Lav silahı,Adalet Bakanlığına ise  bombalarla saldırdılar.

 ERGENEKON SİYONİZMİN,DHKPC İSE ERGENEKON’UN TAŞERONU

        Bir taraftan bu kardeşliği sabote etmek için bu eylemi yapan Siyonizm’in taşeronu olan Ergenekon ve taşeronun taşeronu olan hiçbir maksadı olmayan terör örgütü ise Ergenekon ve ağababalarının isteğine göre kendisine verilen aşağılık görevinin gereğini yaparken,diğer taraftan ise Nevruz’un sadece Kürtlere ait bir bayram olduğu saçmalığıyla bu bayram üzerinden de kardeşliğimiz kendilerince  baltalanmak isteniyor.

    NEVRUZ SADECE TÜRK’ÜN KÜRD’ÜN DEĞİL! TÜM

   İNSANLIK ÂLEMİNİN ORTAK BAHAR BAYRAMIDIR!!!

 

    Oysa Baharın başlangıcını ve verimli yaz ayının müjdecisi olan köken olarak Farsça/Kürtçe olan ”Yeni” anlamına gelen “Nev/New/Nev ve” ve “Gün” anlamına gelen ”Ruz/Roj/Röj” kelimelerinin birleştirilmesiyle “Nev Ruz/Nev Roj/Nev Röj” olarak kutlanan baharın müjdecisi olan bayramın ortak adıdır “Nevruz”.!!!

     Bu günün orijinal ismini oluşturan “Nevruz, Nevroz ve Neve Röj,Röjjö/Röcö Neve” kelimeleri Farsça/ Kürtçe kökenli olsada, bu bayramın ilk çıkış efsanesinin yeri İran olsada.

     Bu efsanedeki zalim Harkuk İran Pers kralı olsada.

     Yine efsaneye göre her gün bir gencin beynini yiyerek 1000 yıl yaşayan Kralın Kava isimli bir Kürt Yiğidi tarafından öldürülerek milletin bu zalimden kurtarılmasından dolayı bu günün özellikle bu günde yakılan meşalelere bu gencin ilham verdiği belirtilse de.

      Efsaneye göre Kava’nın her gün bir delikanlının beynini yiyen Harkuk’u öldürdüğünü belirtmek için yaktığı meşalenin Nevruzun sembolü olsada bu bayram onlarca asırdan beri kuzey yarım kürede yaşayan tüm milletlerin ortak bahar bayramıdır.!!!.

      Yani bu Bayram anonimdir 

            Kuzey kürede yaşayan tüm kültürlerde çeşitli şekillerde yapılan etkinliklerle kutlanan Baharın başlangıç günü veya bayramına Asya ve Kafkas milletlerinin geneli tıpkı çıkış yeri olan Fars ülkesi İran’daki orijinal ismi olan “Nevruz Bayramı” ismiyle anılır.

         Azerice ”Novruz,Kürtçenin Zazaca lehçesinde” Kormışka veyaRocê/Röcö Newe”, Kazakça” ??????”Moğolların Müslüman olduktan sonra Ak Tatar ismini alan Ak Tatarların kurduğu Tatarcasın da:” Navrez” Tacikçe:???” Lazcaa” Pagana”ismiyle anılan ve kutlanan bayramın ortak adıdır Nevruz veya Nev Roz.!!!

     Farslar, Türkler,Kürtler,Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlarla beraber neredeyse tüm kuzey yarım küre tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da başka bir deyişle doğanın uyanışı ve bahar bayramı aynı zamanda hem Zerdüştlük , hem de Bahaîler için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır.

      Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır.

      Nevruz, İran ve Baha takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder.

     Doğu Asyalılar ve Orta Asyalılarla Ortadoğu ve Balkanlarla Kafkaslılar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğer bazı topluluklar ise kuzey yarım kürede ise bundan bir gün sonra ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta aynı günü kutlarlar.

TÜRKİYE’DE NEVRUZ’UN GENEL OLARAK KUTLANMASINA

 SOVYETLERİN DAĞILMASINDAN SONRA BAŞLANDI!!!

       Çeşitli sebeplerden dolayı Türkiye’de ülke genelinde asırlarca kutlanmasına rağmen zamanla genel olarak unutulan, unutturulan geleneklerimizden olan Nevruz Bayramı Sovyetlerin dağılmasından önce ülkemiz genelinde kutlanmaz sadece lokal olarak doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerimizde kutlanıyordu.

       Yakın zamana kadar Nevruz eğlence ve kutlamaları genel olarak doğu ve güneydoğu illerimizin nüfusunun ezici çoğunluğunu oluşturan Kürt vatandaşlarımızın Kurmanç ve Zaza lehçelerini kullananların tamamı tarafından çoğunlukla şehir dışındaki bölgelerde ve açık alanlarda bir araya gelinip gelmekte olan ilkbaharı kutlamak için yakılan ateşlerle kutlamalar yapılırdı.

     O zaman medya organlarıda şimdiki gibi yaygın olmadığından bu kutlamalar genel olarak bölge dışında yaygın olarak bilinmez ve kutlanmazdı.

      Sovyetlerin dağılmasından sonra ülkemizde de Resmi bayram olarak kutlanmaya başlanan milletimizin ortak bir Bahar Bayramıdır “Nevruz”!!!

     BAYRAMLAR BARIŞTIRIR BİRLEŞTİRİR!!!

       Genel olarak tüm bayramlar ve şenlikler isminden de anlaşılacağı gibi insanların mutlu olup eğlendikleri, küslerin barıştığı günler olmasına rağmen maalesef bu güzel uyanış ve bahar bayramı ülkemizin iç ve dış düşmanlarına hizmet eden Etnik ayrımcılığı körükleyen art niyetli Kürt ve Türk bölücüler  tarafından çıkarlarına hizmet etmesi için zıtlaşma ve gerginlik gününe dönüştürülmektedir.!!!

        Yazımızın ilk satırından bu satıra kadar yazılan bilgilerden de anlaşılacağı gibi genelde kuzey yarım kürede yaşayanların, özelde ise Asya ve Balkan milletlerinin ortak bir bayramı olan bu gün insanları bölmeye değil birleştirmeye vesile olmalıdır.

       Bunun dışındaki tüm menfilikleri yapan veya buna sebep olanların niyetinin iyiliğinden şüphe etmek gerekir.

      Özellikle Dinde kardeş olan ülkemizin genel ekserisini oluşturan Türk ve Kürtlerin bu güzel günü iç ve dış düşmanlarımıza inat kardeşlik bayramı olarak kutlamaları.

      Bu bayrama din,dil etnik köken ayrımı yapmadan diğer kardeşlerini de ortak ederek dostlarımızı sevindirmeleri iç ve dış düşmanlarımızı ise çatlatmaları mutlu geleceğimizin olmaz ise olmazıdır.!!!

      Bin yıldan beri var olan birlik ve dirliğimizin devamı için düşmanlarımızın provokasyonlarına gelinmemesi,onların iğrenç emellerine alet olunmadan bu kardeşliğin kıyamete kadar  sürdürülmesi için birbirimize kenetlenmeye devam edilmesi,aksinden ise sakınılması dileğiyle.

      Nevruz bayramı kutlu olsun.

      Rabbim Yar ve yardımcımız olsun.

 


21.03.2013 00:00:00

Ali Genç

NEVRUZ DÜŞMANA İNAT KARDEŞLİK BAYRAMI OLSUN!!!

NEVRUZ DÜŞMANA İNAT KARDEŞLİK BAYRAMI OLSUN!!!