Gerçektende hem kendi adıma,hem de Aksaray kamuoyu adına merak ediyorum! ?Döneminin aynı işlevi yerine getiren Anadolu´daki en önemli belli başlı kıymetli eserlerinden birisi olan ata yadigârını katleden aradan geçen bunca zamana rağmen neden cezalandırılamadı??

 Vurdumduymazlıktan gelen umursamazlıktan mı?

 Tarihi esere ve yüz yıllarca verdiği hizmetlerine olan saygısızlıktan mı?

 Ata yadigârının son kalıntısını da kepçenin bıçağına havale eden veya edenler.

Yıkmakla da kalmayıp birde bu değer biçilemeyecek eser sanki hiç yapılmamış gibi olduğu yeri düzleterek toprak altına gömenlerin yaptıkları yanlarına maalesef kar kaldı!!!

 Kar kalmasaydı yıkımla gerçekleştirilen katliamın üstünden 25 aydan fazla zaman geçmesine rağmen bunu yapanlar bulunamaz! ve yaptığının karşılığı olan para veya hapis cezasını çekmesi sağlanamaz mıydı?!!!

 İbreti âlem için gereken yapılmış olunsaydı tüm Aksaray kamuoyuyla birlikte konunun başından itibaren sürekli ve hassas takipçisi olarak benimde haberim olmaz mıydı?!

  Olurdu olmasına da!,yapılmayan bir şeyden nasıl haberimiz olacak ki?!!!

ASIRLARCA TÜM HASTALARLA BİRLİKTE RUH HASTALARINA SU,MÜZİK VE MORAL TERAPİLERİ UYGULANAN ANADOLUNUN EN ÖNEMLİ ŞİFAHANESİ KATLİAMDAN ÖNCE SÜRGÜN EDİLDİ!!!

 Bahsettiğim tarihi eser son 8 asırdır ismini verdiği mahallede bulunan ve asırlarca  Anadolu´daki birkaç şifahane ile birlikte tüm dertlilerin dertlerine deva olunmasının yanında batıda cayır,cayır yakılan Ruh hastalarının müzik ve su ile moral desteğiyle tedavi edildiği onlarca tarihi kaynakta belirtilen Aksaray Şifahanesi,Bimerhanesi ve Tımarhanesi´dir.

   Bu konuda bir çok tarihi kaynakta verilen anonim bilgide? I.Alaeddin Keykubat´a ait Alanya´daki Alai Darüşşifası, Divriği´de Behram Şah´ın kızı Turan Melek (1228), Çankırı´da Ata bey Ferruh (1235), Amasya´da Toruntay (1266), Kastamonu´da Pervanoğlu Ali (1272), Tokat´ta Muineddin Pervane (1275), Amasya´da Sultan Olcayto (1308) ve Aksaray´daki Darüşşifa gibi eserlerdir.?diye belirtilen Osman Ertuğrul´un Belediye başkanlığı döneminde alınan akla ziyan bir kararla 8 asırdır ismini verdiği mahalleden Şeyh Hamit´e sürgün edilmekle ipi çekilmişti!!!

TELAFİ İÇİN KATLİAM YAPAN CEZALANDIRILMALI,ŞİFAHANE TEMELLERİ ÜSTÜNE YENİDEN YAPILMALI!

 Kardeş Kayseri´mizden 4500 ve kardeş Konya´mızdan ise 3500 yıl daha fazla geçmişimiz olmasına Sultan 2. Kılıçaslan ve Oğlu Melikşah döneminde Başkentlik yapmamıza rağmen tarihe eserlerimizin korunmasına Şifahane örneğindeki gibi gerekli hassasiyet gösterilmediğinden maalesef eser yönünden onların yanında nal topluyoruz!!!

VALİ PEKMEZ VE BAŞKAN YAZGI TARAFINDAN İBRETİ ÂLEM İÇİN GEREKEN YAPILMALI!

   Dünün dünde kaldığı!,İyi ve güzel şeyler için yarına bakılması gerektiğinden yapılan katliamın hesabının kimler tarafından sorulmadığıyla vakit geçirme,bürokratik işlemlere boğdurulması yerine Vali Aykut Pekmez ve Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı tarafından öncelikle bu katliamı yapanın bulunarak ibreti alem için hukuk çerçevesinde cezalandırılması sağlanmalı!

   Bu işlemle birlikte aynı anda bu eserin öncelikle akla ziyan sürgünden kurtarılarak zaman geçirilmeden ismini verdiği ve 8 asır boyunca bulunduğu Şifahane Mahallesi sınırları içine yeniden alınması sağlansın.

    İşinin uzmanları tarafından temelleri bulunarak bunların üstünde yeniden inşasının sağlanması,ana yolla irtibatını kesen binaların sahiplerinin ise gönüllük esasına göre ikna edilmeleriyle Şifahane ve Sinan Bey türbesiyle,hatta yapılabilinir ise Selçuklu Türbe mimarisine uygun yapılan üst kümbeti yıkılan Çaput Sultan Türbesiyle birlikte orada yeni bir tarihi ada oluşturulması sağlanarak ihmalkarlık telafi edilmeli.

   Her daim Hakkın gözetilmesi,haksızlığın ise bertaraf edilmesi çerçevesinde Şifahane içinde gerekenlerin zaman geçirilmeden yapılması dileğiyle.

    Rabbim Yar Ve Yardımcımız Olsun.

(*)Bu günkü yazımı yazarken şifahane ile ilgili yıllardan beri yaptığım araştırmalarımla sahip olduğum bilgilerimin yanında? http://www.tarihgazetesi.net/index.php/turk-tarihi/767-selcuklularda-sifahaneler-ve-gevher-nesibe-hatun-un-vasiyeti? sitesinden de faydalandım. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Ali Genç


1.02.2017 00:15:17

Ali Genç

NEDEN TARİHİ KATLEDENLER 2 YILDIR CEZALANDIRILMADI?!

NEDEN TARİHİ KATLEDENLER 2 YILDIR CEZALANDIRILMADI?!