Kültür, insanoğlunun maddi ve manevi olarak ürettiği gelenekleri, görenekleri, dili, dini, edebiyatı, giyimi, mimarisi, yemekleri vs. toplumsal gelişme süreci içinde oluşan bütün maddi ve manevi değerler ile bu değerleri, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütününe denir.

Sanat, İnsandaki güzeli sevmek ve ondan ruhi bir zevk alma duygusundan doğmuştur. Güzeli daha iyi gören, anlayan ve onu kendi görüş ve duygusuna göre ifade edebilen ender insanlara da sanatkâr veya sanatçı denir. Bunların her biri gerçeği olduğu gibi değil, kendi hayallerinde yaşattıkları gibi tasvir ederek tabiattaki güzellikleri kendi duyuşlarına göre ifade ederler. Herkesin göremediği güzellikleri gösteren ve anlatan ender insanlardır.

Esasen kültür-sanat alanında gelişemeyen bir ülkenin, gerçek manada bağımsız olabilmesi, en azından bağımsızlığını sürdürebilmesi mümkün değildir. Bu gerçeği yeteri kadar idrak edemediğimizi kabul etmek mecburiyetindeyiz. Sadece yeni değerler yetiştirmek noktasında değil, sahip olduğumuz kıymetleri küresel düzeyde anlatma ve büyük kitlelerin onları tanımalarını, onlardan etkilenmelerini temin konusunda da kat etmemiz gereken çok mesafe var.

Bu konuda Mustafa Kemal Atatürk der ki´ ´Türkiye Cumhuriyeti´nin temeli kültürdür.´´  ?´Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.´´ Diyerek kültür ve sanatın önemine dikkat çekmiştir.

Kısaca kültür sanat o toplumun sahip olduğu kimliktir. Ekonomi, sanayi ne kadar önemli ise kültür sanat da o kadar önemlidir ve daha büyük önem arz eder. Bunun sebebi kaybedildiği zaman geri kazanma ihtimalinin olmamasıdır. Kültür-sanatla tahkim edilmemiş bir kalkınmanın bizi götüreceği yer zevksizliktir, sevgisizliktir, karanlıktır. Nitekim bunun sancılarını her alanda yaşıyoruz.

Bizler kültür ve sanata sahip çıkarak kimlik kaybını önleyip bunları geleceğe aktarıp sağlam bir gelişme ve ilerleme kaydetmeliyiz?

 


Tarih: 26.06.2017 19:55

İshak Pekgöz

NEDEN KÜLTÜR SANAT

NEDEN KÜLTÜR SANAT