Geçtiğimiz Çarşamba günü Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen 5 Uluslararası Tarım ve Hayvancılık fuarı Pazar Pazarında düzenlenerek 125 katılımcının katıldığı tarımla ilgili fuar muhteşem bir törenle açıldı. Tabi Başkan Emin Koçak´ın fuar ile ilgili gayretleri inkar edilemez. Odaya Tarım Platformu da sonuna kadar destek vermişlerdir. Fuara katılan firmaların sergilediği yeni teknoloji makine ve aletler çiftçilerin beğenisine sunulmuştur. Tarım alanında anam babam döneminin bittiğini ve insan gücünün sonuna gelindiğini fuarı gezimizde gözlemledik. 
     Bu tür fuarlar artık çok önemli ve elzem olduğu gün yüzüne çıkmıştır. Tarımla uğraşan çiftçilerimiz son teknolojiyi ayaklarında görüp bilgi sahibi olmaları da çok önemlidir. Değişik alanlarda diğer odalarımızın yaptığı fuarlar Aksaray için önem arz etmektedir. 
     Başkan Koçak´ın Tarım Bakanı Müsteşar yardımcısına hitaben Toplulaştırmanın bir an önce bitmesi talebi yanında, Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile isteği güzeldi. Şeker fabrikaları özelleştiriliyor, ama anahtarını satın alan kişilere verilirken, çiftçinin söz sahibi olmasını istemesi çiftçilerin gönlüne su serpmiştir. 
    Fuar 5 gün süre ile devam edecek, ilk gününde bile çiftçiler fuarı tıklım tıklım doldurmuşlardır. Beğenirsiniz beğenmezsiniz ama bu başarıyı elde etmek fevkalade güzel. Tarım aletleri yanında, temel gıda ve buzağı sergileri de güzel görünüm arz etti. 
     Fuara üst düzey kesimden yoğun katılım olmuştur. Açılış törenine, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Tarım, Orman ve Köy işleri Bakanlığı komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Baydar, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Akın, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Seyfullah Sarıgül, İdare Mahkemesi Başkanı Osman Erkan, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, İlçe Başkanı Hamza Aktürk, MHP İl Başkanı Ramazan Kaşlı, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Koyun Keçi Damızlık Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Bekir Kayan, Damızlık Süt Birliği Başkanı Esat Zengin ile çok sayıda, çiftçi ve sanayici katıldı. 
   Törende konuşan Aksaray Valisi Aykut Pekmez, ?Aksaray şeker pancarı, yonca, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, arpa gibi tarım ürünlerinin üretiminde Türkiye´de ilk 10´da yer alıyor. 230 bin büyükbaş, 600 binden fazla küçükbaş hayvan sayısı ve yıllık yaklaşık 360 bin ton süt üretimiyle tarımda önemli bir potansiyeli bulunuyor. 2002 yılında yıllık 400 milyon olan tarımsal üretim değerimiz bugün 3 milyarın üstüne çıkmış durumda. Bu tarımsal gelişmede 2002´den beri hükumetimizin uyguladığı tarım teşviklerinin önemi büyük. 15 yılda ilimizdeki çiftçilere 1.3 milyar liralık katkı sağlanmış. Bu yıl da Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı yeni teşviklerde çok daha artmış olacak. Tarım hem ilimiz hem de ülkemiz için çok önemli. Dünya nüfusu son 100 yıl içinde 5 kattan fazla büyümüş durumda. Bu nedenle de gıdaya ve tarıma olan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Bu gıda ihtiyacını karşılayabilmek için hem mevcut tarım arazilerimizi korumak hem de tarımda verimliliğimizi arttırmamız gerekiyor? dedi. 
  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü ise yaptığı konuşmasında; ?Tarımsal üretim toprak, su ve iklim olarak çok önemlidir. Bilgi teknolojisi ve tecrübesi işte bu bakımdan farklı teknolojinin geldiğinin sergilendiği, satıcı ile alıcı buluşturan fuarlar çok önemlidir. Fuarlar ticaretin gelişmesine çok katkı sağlıyor. Fuarlar da tarım için tohum, fide, fidan ve ilaç başta olmak üzere makine ve ekipmanları bulacaksınız? dedi. 
Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu ise AK Parti olarak üreticiyi rahatlatacak gelir seviyesini daha arttıracak çalışmaları planladıklarını belirtti. Meclis komisyonu olarak bugüne kadar birçok bölgede çiftçi buluşmaları gerçekleştirdiklerini, elde edilen görüş ve önerileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım´a ilettiklerini aktaran Babaoğlu, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız da göreve geldiğinden beri özellikle hayvancılığa önem veriyor? dedi.

 

1.03.2018 06:32:47

Erdogan Kaya

Muhteşem tarım ve hayvancılık fuarı

Muhteşem tarım ve hayvancılık fuarı