Aksaray´da üçüncüsü düzenlenen Tarım Fuarı muhteşem bir fuara dönüştü. Yazımın başında Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak´ı tebrik ederim. Fuarın baş mimarı Koçak iken bu fuara her yönüyle destek veren Tarım Platformundan Hamit Özkök, Koyun Keçi Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ve Damızlık birliği başkanı Bekir Kayanı kutluyorum. Tabi bu arada Tarım il Müdürlüğü yetkililerini de tebrik ediyorum. Müdür yardımcısı Doğan İpek fuar boyunca fuarda gelen misafirlerle ilgilendiler.

      Üçüncüsü yapılan Tarım Fuarı bu sene daha coşkulu ve katılımcı ile mükemmele dönüştü. Tabi ülkemizde son günlerde yaşanan menfur terör olayları nedeni ile hükümet nezdinde katılanlar olmadı. Hatta ilimiz Milletvekilleri bile Meclis çalışmaları nedeniyle açılışa katılamazken üçüncü günü Milletvekili Mustafa Sedengeçti ziyaret ettiler.

      Fuara Ziraat odası Başkanı Şemsi Bayraktar, ilimiz Valisi Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ile siyasiler ve protokol üyeleri tam kadro katıldılar. Çevre illerin Ziraat Odası Başkanları ile sivil toplum kuruluşları fuara ilgi gösterdiler.

      Genel Başkan Şemsi Bayraktarın şu iki cümlesi çok hoşuma gitti. ? Meraları tarıma açmayalım, yoksa gelecek neslimiz topraksız kalacak.?

      Bir diğer cümlesi ise; ? hükümetimizin tarıma verdiği destekleri masa başındakiler almasın. Yani zenginler değil bu işi bizzat yapan çiftçilerimiz almalıdır. Tarıma emek veren alt tabakadaki çiftçilerimizdir. Konuyu hükümetimiz yetkililerine de iletiyoruz, konuya bir çözüm getirerek destekleri hak edenlere verilmesini sağlayacağız? dedi.

       Bu cümlelerin altına imza atılması gerek bir doğruluk vardır. Geçekten de destekleri bu işi yapan ve hak edenler almalıdır. Mera konusu ise eskiden meraya tecavüz edenlere müdahale edilir gerekli ceza verilirdi. Ama son dönemlerde muhtarların bu konuya yeterli ilgi gösterdiğimi düşünmüyorum.

     Mesela benim köyümde bile ekecik dağı bölgesinde birçok yayılım alanı varken bugün nerede ise hayvanların geçiş alanları bile daralmış. Allahtan bu bölge kayalıkta tecavüze uğramamış. Eğer tarıma elverişli olsaydı bugün hayvanların bile otlamaya geçecek yerleri kalmazdı diye düşünüyorum. Bu sadece bizim köyde değil tüm bölgelerin meralarında bu işgal ve tecavüz söz konusudur. Buna acilen çözüm bulunarak tecavüzcülerin ellerinde alınmalıdır.

      4 gün devam eden fuar Belediye Başkanımızın tahsis ettiği Pazar Pazarına kuruldu. Emin Başkan Belediye Başkanından bir fuar alanı istedi ama bana göre şu aşamada yılda yapılacak üç beş fuar için bu masrafa gerek yok. Zaten bu Pazar alanı yapılan fuarları karşılıyor.

      Fuar alanını gezdim hem de birkaç defa gezdim. Gerçekten de teknoloji çok gelişmiş, dev gibi traktörler piyasaya çıkmış. Hele tarım aletlerine inanın çok ilgi ile baktım. Nerede o eski günler demekten kendimi alamadım.

     Ama şu toprak reformu gerçekten çok iyi olduğunu düşünüyorum. Bu güzel makine ekipmanına çok geniş ve büyük tarlalar gerekli. Hele iki alanda gördüğüm ayrı markalardaki iki traktörün göreceği iş için 2 bin dekar tarla gerekli.

      Verimin artması için toprak reformu hızlı bir şekilde tamamlanmalı. Çiftçilik artık eskisi gibi omuz zoru ile yapılan iş değil. Bu tarım aletlerine ise büyük araziler gerekli.

      Fuarda gördüğüm ilgi ise herhalde bir 100 bin kişi ziyaret etmiştir. İlimiz çiftçileri ile birlikte çevre illerin çiftçileri büyük ilgi göstermiştir. Hele çevre illerin Ziraat odası başkanları bu fuarı gıpta ile gezdiklerini saklamamışlardır.

     İl merkezinde yapılan bu fuar çiftçimiz içinde bir şans olduğunu düşünüyorum. Çiftçi hiç değilse bu modern makinaları ayaklarında görme ve alma imkanı bulmuşlardır. Tarım aletleri yanında tarım ürünleri ve tarımda kullanılan ilaç ve tohumlarda pazarlanmıştır. Girişlere kurulan tarım ürünleri fuara gelenlerin büyük ilgisini çekerek alışveriş yapmışlardır.


20.02.2016 22:13:17

Erdogan Kaya

Muhteşem tarım fuarı

Muhteşem tarım fuarı