Geçtiğimiz cumartesi günü iki toplantıya katıldım. Birincisi tarımda ve hayvancılıkta önemli hizmetler yapan tarım platformunun toplantısına. Diğeri de Aksaray Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ata sporumuzun dördüncüsünün yapıldığı güreş müsabakalarına katıldım. Güreşin TRT spor kanalından verilmesi de Aksaray için önemli bir gelişme idi. Ben öncelikle bu spor müsabakasından bahsedip sonra tarım platformu toplantısına değineceğim.

        Ihlara Kültür ve Turizm Festivali kapsamında dördüncüsü yapılan karakucak güreşleri Kılıçaslan Parkında yapıldı. Müsabakanın izlenmesine Belediye Başkanı Sayın Nevzat Palta, Ak Parti İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, İlçe Başkanı Haluk Yazgı, Üniversite Rektörü Mustafa Acar, çok sayıda daire müdürleri ve vatandaşlar katıldılar. Bu sene güreşe vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği de görülmüş oldu.

         Tabi burada en önemlisi Milli güreşçimiz Hamza Yerlikaya bu güreşe katıldı. Biliyorsunuz daha geçen hafta katıldığı milli güreşten aldığı madalyadan sonra ilimize geldi. Yerlikaya aynı zamanda ilimiz Üniversitesi Beden eğitim yüksekokulu mezunu. Türkiye’nin birçok yerinden ilimize güreş için gelen güreşçi ilimizi tanıtım açısından yararlı olduğu gibi, TRT’den canlı verilmesi de güzeldi.

        Ben burada şu birinci oldu bu birinci oldu meselesine takılmıyorum. Önemli olan güreşin ilimizde sevdirilmesi ve ilimizin uluslararası alana taşınması açısından benimsiyorum. Sayın Belediye Başkanının burada Başbakanımızın kapalı kapı da anlattığı bir konu çok önemli idi. Sayın Başbakan:

        “ Olimpiyatlara takılmayın bir gün tekrar gelebilir. Özel görüşme esnasında gelin bu sefer Olimpiyatları Müslüman bir ülkeye verin. Dünyada ve bölgede barışın simgesi olsun dediğimde. Bana orada bulunanlar bu cümleyi kullanmamamı istediler. Yani Müslüman kelimesinden rahatsız oldular. Olimpiyatlar Hristiyan olmayıp Müslüman olduğumuz için verilmedi. Başka bir nedeni yok, siz olimpiyat ve diğer uluslararası müsabakalara her dalda sporcu yetiştirin ve madalyalar alsınlar ve sesimiz daha iyi duyulsun” diyor.

       Bu çok önemli, zaten olimpiyatlar Hıristiyan olmayan bir ülkeye kolay kolay verilmiyor. Yoksa olimpiyatlara en hazır bir ülke Türkiye idi.

      Güreş dolayısı ile gittiğim Kılıçaslan parkının ikinci etap çalışmasını 2 aydır görmüyordum. Bu vesile ile burasını da gezmiş oldum, mükemmel bir çalışma ve genişletme çalışmasını gördüm. Ümit ediyorum ki bu sene burası tamamlanır ve seneye Aksaray’ın hizmetine sunulur. Dolayısı ile bu çalışma spor etkinliğinin bizlere izletilmesinden dolayı Sayın Başkana teşekkür ediyorum.

                              Bu sene kurban sıkıntısı yok

    Aynı gün Çırağan Sarayında Gazetecilerle bir kahvaltı ile bir araya gelen Tarım Platformu burada hem dostluğu pekiştirmek, hem de bazı sıkıntılarını dile getirdiler. Koyun Keçi Birliği Başkanı Sayın Mahmut Aktürk dostumla beraber diğer tarım platformu üyeleri de toplantıda idi.

       Toplantıda Mahmut Aktürk ten Başka Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Damızlık Sığır Birliği Başkanı Bekir Kayan, Haykop Başkanı Kadir Yayar, Veteriner Hekimleri odası Başkanı Mithat Küçük ve Ziraat Mühendisleri odası Başkanı Şaban Çiftçi katıldılar.

      Burada oda başkanları birer konuşma yaparak tarım ve hayvancılıkla ilgili problemlerini anlattılar. Benim öğrenmek istediğim kurban Bayramı yaklaşması nedeni ile kurbanlık sıkıntısının olup olmadığı ile ilgili idi. Aldığım cevap ise kurban sıkıntısı yok, dışardan kurban gelmesine de gerek yok. İlimizde bulunan Büyük ve Küçükbaş hayvanların ilimize yeterli olduğu gibi çevre illere yetecek durumdadır. Diye cevap aldım, buda ilimiz için sevindirici bir durum.

       Burada konuşmacılar ilimizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi ve iyi bir yere gelmesi için uğraştıklarını ifade ettiler. Sıkıntılarında olduğu bunun en büyük nedeninin vahşi sulama ve su problemi diye ifade ettiler. Ürünlerin artık çok suyla yetişen değil az suyla yetişen ürünlere dönülmesi konusunda hem fikir oldular. Az su yâda suya dayanıklı ürünler ekilmeli dediler.

      Ayrıca ilimize dışardan gelen Burusella hastalığı taşıyan hastaların ilimize sokulmaması ve bu hastalığın önüne geçilmesi de gündeme geldi. İlimizdeki hayvanların ilimize yeterli olduğu dışarıdan hayvan gelmesine de gerek yok dediler. Desteklemede hükümetimiz yeterli desteği fazlası ile yapıyor. Ama bazı sıkıntılarımızda var bunlara da desteklerini bekliyoruz dediler.



30.09.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Milli Güreşlere Alıştık

Milli Güreşlere Alıştık