Hani sık sık bir kalabalıkta, yâda birkaç kişi bir araya geldiğinde içlerinde birde muhalif varsa; “ Milletvekilleri ne yapıyor, ha varlar ha yoklar” gibi laflar edildiğini inanın çok duydum. Ama bunların başını ya karşı siyasi parti yâda başka partili seçmenlerin bunu söylediğine şahit olmuşumdur. Bende bu sözler üzerin üç dönem milletvekili olup gelecek seçime tüzük gereği aday olmayacak Milletvekilleri Ankara’da ve mecliste neler yapıyor diye iki gün boyu onları izledim.

        Sağlıkla ilgili bir hasta götürdüm ve bende bu boşluktan yararlanıp meclise giderek Milletvekillerimiz neler yapıyor diye izleme imkânı buldum. Neler mi yapıyorlar, Ali Rıza Bey NATO parlamenterler birliği Başkanı olması nedeni ile ülkemizi temsilen nerede ise her hafta bir ülkede Ülkemiz adına yurtdışına çıkıyor. Geri kalan bölümünde meclis çalışmaları ve ziyarete gelenlerin içleri ile ilgileniyorlar. Bu arada zaman buldukça ilimize gelip bir dizi ziyaret ve çalışmalar yapıyor.

      Ruhi bey yine Avrupa parlamenterler birliği üyesi sık sık görevi gereği yurt dışına gidiyor ve zaman buldukça mecliste ilimizden gelen misafirlerin talepleri ile meşgul oluyor, fırsat buldukça oda ilimize gelip çalışmalar yapıyorlar.

       İlknur Hanım en çok mecliste bulunan milletvekilimiz, ama Adalet komisyonunda olması nedeni ile son dönemde sık sık yasa değişiklikleri olması nedeni ile günün çoğunluğunu komisyonda geçiriyorlar. Daha sonra Aksaray dan gelen vatandaşların işleri ile ilgileniyorlar, ilimize gelip oda çalışmaları takip ediyor hatta köy ve kasabaları geziyor.

       Neler yaptıklarına gelince, Aksaray için bir hizmet ve yatırım olacaksa mutlaka en az iki milletvekili birden Bakanlığın kapısını çalıyorlar. O gün üç milletvekili de mecliste ise birlikte bakanlığın kapısını çalıyorlar ve Aksaray için bir şeyler koparıyorlar. Tıpkı geçen haftaki 2500 kişilik kapalı spor salonunu kopardıkları gibi, birlik ve beraberlik içinde çalışıyorlar.

      Meclise en çok Belediye Başkanları geliyor, genelde dertleri ekonomik sıkıntı. Kasabaları için üç beş kuruş koparabilmek. Yalnız gördüğüm kadarı ile sadece Ak Partili Belediye Başkanları gelmiyor. Bütün partilerin Belediye Başkanları Milletvekillerinin kapısını çalıyorlar, varsa bir projeleri kalkıp bakanlığa, yâda genel müdürlüğe kadar gidip onların projelerini takip ediyorlar. Bir örnek vereyim Taşpınar kasabası CHP’li Belediye, Eşmekaya MHP’li Belediye her iki kasabanın kanalizasyon problemini halleden AK Parti milletvekilleri. Ankara’ya gittim bana ilgi göstermediler diyen bir Belde Başkanı varsa söylesinler, çünkü ben olaya şahidim. Orada başkan yaşamıyor halk yaşıyor düşüncesi ile Milletvekilleri her beldeye yardımcı oluyorlar.

         Bazılarının da projesi falan yok sadece para istiyorlar. İşte onlara da ekstradan para verdirmiyorlar. Hizmet varsa proje varsa herkese destek oluyorlar. Bu arada kişisel talepleri olanlar ve bürokrat geliyor. Onlarla da ilgileniyorlar. Dikkatimi çeken bir husus eskiden hep sağlık ve ıvır zıvır için meclise gelenleri bilirim. Hasta tedavisi için hiç geleni görmedim, çünkü hükümet meseleyi kökten çözdüğü için işler kendiliğinden tıkır tıkır yürüyor. Eskiden bizzat şahit olduğum husus adamın evinin önündeki elektrik direğine lamba takılmadığı için rahmetli Avni Kaurmacıoğluna gelenleri görmüştüm. Şimdi bu tür işler yok mesele kökten çözülmüş milletvekili ıvır zıvır la değil aslı görevi ile ilgileniyor.

       Bu arada bir bakıyorsunuz, mecliste oylama var telefon geliyor müsaade isteyip oylamaya katılıp geliyorlar. İnanın iki ayakları bir babışa sığmıyor. Bunu geçen hafta sonu ilimize geldiklerinde gördüm, bir yandan Aksaray yatırımlarını takip ve incelemek için koştururken, bir yandan da Bakana yetişip bir yatırım almayla koşuşturdular. Ardından sanayicilerimizle akşam bir araya gelip teşvikle ilgili konuları görüşüp daha fazla nasıl iş istihdamını artırırız diye toplantı yaptılar.

        Bakın bir gün tanık olduğum hadise, yurt dışından gelen Sayın Alaboyun, aynı gün İstanbul’da bir programa katılıyor. Oradan doğru meclise geliyor ve gece 02 ye kadar meclis çalışmalarına katılıyor. Böyle bir tempo içinde çalışan Milletvekillerimize ne iş yapıyorlar demek haksızlık değil mi?

       Bizzat gördüğüm ve izlediğim çalışmalarda iki milletvekilimiz son dönemimiz diye yatmıyorlar. Yeni seçilmişler gibi üç milletvekilimizde Aksaray için koşuşturuyorlar. Aksaray’a neler yaptılar hesabı sorabilirsiniz, ama bunu da haftaya bir yazımda ele alacağım bakalım neler yapmışlar. Peynir çuvalı üzerinde pidemi yemişler, yoksa Aksaray’a güzel hizmet mi yapmışlar birlikte göreceğiz.


20.11.2012 00:00:00

Erdogan Kaya

Milletvekillerinin Ankara Günlüğü

Milletvekillerinin Ankara Günlüğü