Mayıs 1985’de yapılan DYP Genel başkanlığına aday olan ve Demirel’e rağmen bu makamı kazanmak isteyen.

     Fakat başarılı olamayan Eski Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Genel Başkanı Mehmet Yazar’ın bu yenilgiden sonra kurduğu Hür Demokrat Partinin Aksaray ilçe başkanı Kuddusi Somuncuoğlu, yardımcısı ise can dostum, meslektaşım ve kardeşim merhum Gazeteci-Yazar Çapan Tekeli’idi.

       Parti’ye Milliyetçi Demokrasi Partisinden katılımların ardındanda bu partinin halk nezdinde istenen desteği alamaması nedeniyle gelecekte ne yapılması konusunun aleni, yani kamuoyuna açık istişaresi için tüm il ve ilçe başkanlarının çağrıldığı toplantının yemeği Ankara Kent Otelde, gizli toplantıları ise Partinin genel merkezinde yapılmıştı.

        Bu parti ile hiçbir ilgim olmamasına rağmen Çapan Tekeli nin yanında onun hatırına bende bu toplantılara katılmıştım.

         Yemekte ve ertesi gün gizli toplantılarda yapılan konuşmalarda Menderes dömenin şu anda ismini hatırlayamadığım saçlarının tamamı bem beyaz olan bir bakanıda konuşmuştu.

                       “DEMİREL MİRAS YEDİ”!!!

      Burada konuşan o ak saçla bakan öncelikle DP hükümetleri zamanında Demirel’e verilen önemi, bu önemle getirildiği makamlarıyla, bu makamlar nedeniyle kamuoyunda bilinir hale geldiğini.

      Bunu kullanarak nasıl DP’nin mirasına konduğunu anlattıktan sonra bizzat yaşadığı bir hatırayı Demirel’in vefasızlığını belirtmek için toplantıya katılanlarla paylaştı.

        Bu bakan” Demirel hükümeti kurduktan sonra merhum Menders’in ailesinin çektiği sıkıntıları kendisine anlatıp mallarının iadesi ve itibarının iadesi için gittiğimizde bize yüz vermedi diyerek onun bir miras yedi olduğunu belirtti.

DEMİREL’İN ALDIĞI OYU ALMAK

47 YILDA BAŞKA HİÇ BİR PARTİYE NASİP OLMADI!!!

    Kanlı 27 Mayıs 60 darbesi ve bu darbenin ardından merhum Menderes ve arkadaşlarının katledilmesiyle millete verilen gözdağının ardında, yani Merhum’un idamından 29 gün sonra 15 Ekim 1961’de genel seçimler yapıldı.

      Yapılan bu genel seçimde merhum Menderes’in oğlu Yüksel Menderes’i kendi listesinden Aydın adayı yapan Ekrem Alican’ın Genel Başkanı olduğu “Yeni Türkiye Partisi(YTP)”

      Osman Bölükbaşı’nın genel başkanı olduğu “Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi(CKMP)” ve Ragıp Gümşpala’ın Genel başkanı olduğu “Adalet Partisi(AP)”nin oluşturduğu sağ partilerin oy toplamı %63’ü bulurken, DP’nin mirasçısı olduğunu belirten AP ise bu oy oranının %34.78’ini almıştı.

      Bu seçimden sonra 15 Ekim 1965 tarihinde yapılan Genel seçimlerinde ise 28 Kasım 1964 tarihinde yapılan Adalet Partisi kongresinde Sadettin Bilgiç, Tekin Arıburun ve Ali Fuat Başgil’ ile girdiği genel Başkanlık yarışında 1679 oyun 1072’sini alan Demirel’in genel başkanlığında girildi.

      Yeni genel başkanları Demirel’il liderliğinde seçime giren Adalet Partisi(AP) o günden günümüze kadar başka hiç bir siyasi partiye nasip olmayan %52.87(%53) oy aldı.!!!

 DEMİREL MİLLETİN FUL DESTEĞİNE RAĞMEN KANLI 27 MAYIS’IN HESABINIDA SORAMADI, MİRASINA KONDUĞU MENDERES VE ARKADAŞLARININ İTİBARLARINIDA İADE ETTİREMEDİ!!!

     Süleyman Demirel ve yönetimindeki Adalet Partisi(AP) halk arasında ki adıyla “Demirkırat Partisi” yıllarca DP’nin mirasını yemesine rağmen merhum Özal’a kadar Menderes ve geride bıraktıklarına sahip çıkamadığı gibi itibarlarınıda iade ettiremedi.

MENDERES’İN MARISINI YİYEN DEMİREL’İN YAPAMADIĞINI YAPAN ÖZAL MERHUM’UN İTİBARINI İADE ETTİRİP CENAZESİNİ

   İSTANBULDA YAPTIRILAN ANIT KABRE KOYDURDU!!!

    Yıllarca DP’nin devamı olduğunu belirten Demirel ve hükümetlerinin yapamadığını yapan milletin Menderes’ten sonraki ikinci adamı dindar Cumhurbaşkanı Özal’ın döneminde 11 Nisan 1990'da TBMM tarafından kabul edilen 3623 sayılı kanunla Adnan Menderes ve onunla birlikte idam edilen arkadaşlarının itibarları iade edildi.

       ANAP ve DYP milletvekilleri bu kanunun oylaması sırasında “Evet” oyu kullanırkan SHP'lilerin büyük çoğunluğu "çekimser", bir kısmı da "ret" oyu kullandılar.

     Bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra merhumların 29. vefat yıldönümü olan 17 Eylül 1990 tarihinde İmralı'dan alınana naaşlar dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve yüzbinlerce vatandaşın katıldığı bir törenle  İstanbul Vatan caddesindeki kendileri için yapılan anıt mezara taşındı.

MENDERES’İN AÇTIRDIĞI CADDE’NİN ADINI RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVAR YAPARAK ONUN ADINI VEREREK VEFASINI

                        GÖSTERDİ!!! 

      Menderes'in 1958 yılında hizmete açtırdığı bu caddenin adı 1994 yılında dönemin Belediye Başkanı günümüzün Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teklifiyle “Adnan Menderes Bulvarı” olarak değiştirildi.

     Menderes'in adı, İzmir'deki uluslararası havalimanına (Adnan Menderes Havalimanı), Aydın'da kurulan üniversiteye (Adnan Menderes Üniversitesi), İstanbul'daki Adnan Menderes Bulvarı, Adana'da ise kendi yaptırdığı Seyhan Barajı'nın gölü kıyısındaki Adnan Menderes Bulvarı dâhil Türkiye'nin birçok şehrinde çeşitli caddelere verildi.(*)

 AKSARAY’I İL YAPMASINA RAĞMEN AKIL ALMAZ VEFASIZLIKLA ÖZAL’IN ADI’DA İTİBARINI İADE ETTİRDİĞİ MENDERES’İN ADIDA  HALEN BİR YERE VERİLEMEDİ!!!

      Onun mirasını yiyenlerin yapamadığını, aslında pekte yapmak istemediklerini yaparak milletin adamı demokrasi şehidi Merhum Menderes’ ve arkadaşlarının itibarını iade eden cesur adam Özal bu yaptığının yanında bizim içinr ise çok önemli olan hizmeti Aksaray’ımızın hiç te hak etmediği 56 yıllık ikinci ilçelik esaretinden kurtarılarak il yapılmasıdır.

       Merhum Mendes’in adını bir yere verme vefasını göstermeyecek kadar vefasızlık abidesi olan Aksaray’ın mahalli idarecileri Türkiyemiz için yaptıklarıyla milletin gönlünde taht kurmasının yanında Aksaray’ı il yapan Özal konusundada aynı vurdumduymaz tavırlarını sürdürdüler.

         Türkiyenin şu anda demokratikleşme, ve ekonomik yönden geldiği ve gelecekte ulaşacağı seviyenin yollarını açan, kurumlarını kuran merhum Özal ve bu başarıda katkısı bulunanların geçmiş olanlarının ruhunun şad mekanlarının Cennet olması.

      Yaşayanlarında hayırlı sağlıklı mutlu bir ömür geçirmeleri ve son nefeslerinin imanla olması dileğiyle.

        Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

(*)Bu günkü yazıyı yazarken Vikipedia daki bilgilerden faydalanılmıştır. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Ali Genç


5.02.2013 00:00:00

Ali Genç

Menderes`in Mirasını Yiyenin Yapamadığını Yapan Lider Özal

Menderes?in Mirasını Yiyenin Yapamadığını Yapan Lider Özal