Dün Ankara istikametinden gelirken alışık olduğumuz makasta bir kavşak vardı. Her zaman buradan dönüyor şehre gidiyorduk. Kavşağa yaklaştım baktım kavşak kapanmış. Aslında alışık olsak da fevkalade güzel bir gelişme olmuş. Burada üç tane petrol istasyonu var, hem de bir göbek yok. Otomobiller buradan dönerken büyük araçlarda buradan dönüyordu. Zaten sık sık kazaya mahal veren bu kavşak büyük bir facianın habercisiydi.

     Bu kavşağı kapatmak yeterli mi yeterli değil. Hemen Özmen tesisleri yanındaki Konya yolu istikametine geçiş var. Neden burasıda kapatılmadı anlamış değilim. Karayolları bölge Müdürlüğü bu kavşağı kapatmalı, burasıda aynen kapanan kavşak kadar tehlikeli.

      Ankara istikametinden gelen araçlar, Jandarma kavşağından dönüyor. Peki bu E 90 yolundan şehre giriş var mı yok. Şehre gidecekler bu sefer bu kavşağı kullanınca ister istemez petrol istasyonlarının içini ihlal ederek geçiş yapıyor.

      Şehre dönüş yapacaklar normalde Terminale dönüş kavşağından dönüş yaparak şehir merkezi yolunu kullanmalılar. Terminal yol boyundaki şehir merkezi yolunu kullanmaları gerekirken kestirme yol olan istasyon içinden geçişi kullanıyorlar. Bu doğru bir davranış mı kesinlikle değil, kişinin ticari mahalli yol olarak kullanılıyor.

      Peki buradan nasıl şehre gidiliyor derseniz ikinci bir tehlikeden geçilerek. Hiçbir trafik ışık ve levhası bulunmayan istasyondan atlı kavşağına çıkılıyor. Dolayısı ile bu kavşaktaki trafik ışıklarını kullanan araçlarla karşı karşıya geliyor ve her an bir kazaya mahal veriliyor.

      Hele birde istasyonun yanından Konya yoluna çıkan araçların dönüşü var. Orta refüje geçince bazı araçlar ikili çıkış yapınca karşıdan gelen araçları beklerken araçların arka kısmı yol ortasında kalıyor.

       Bu kavşak kapatılmalı, buraya dönüş yasağı levhası konulmalıdır. Yola çıkacak araçlar artık terminal yolunu kullanarak ana yola çıkmalı.

      Madem burada bir kavşak kapatılıyorsa, diğer kavşakta kapatılarak trafiğe düzen verilmeli. Hangi çağda yaşıyoruz da adıma bir yere geçiş kavşağı koyuyoruz? Adam yaya yürümüyor ki altında aracı var güvenli bir şekilde gidip gerekli kavşaklar kullanılmalı.

      Başka şehirlere gidiyorsunuz bir kavşaktan dönmek için bazen 15 km gittiğiniz oluyor. Hele birde şehirlerarası bir yol boyu ise bu mutlaka gerekli diye düşünüyorum.

      Sanayiden gelip Galericiler sitesine geçen alt geçide ne oldu da apartmana gider gibi merdivenleri ile duruyor. Devlet insanları deniz altından taşırken hala su birikiyor gerekçesi ile bu altgeçidin açılamaması gerçekten üzüntü verici. Bu altgeçit mutlaka trafiğe açılmalı, Aksaraylılar bu köprünün açılmamasından muzdaripler. Karayolları bu köprünün açılması için derhal harekete geçmeliler.

       Birde şu terminale dönüşten özel hastane yolundaki Belediyenin çalışmaları, yol ayrımı ve asfaltı fevkalade güzel. Ancak ne zaman buradan geçsem veya hastaneye gittiğimde vatandaş burasının düzenlenmemesinden şikâyetçi.

      Buraya yapılan plastik yol işaretleri bana göre zamanını tamamladı. İnsanlar burada düzenli bir orta refüj ve göbek olmadığı için nereden gideceğini şaşırmaktadır.

      Belediye Trafik müdürlüğü ve Fen işleri Müdürlüğü bu yolu acilen çözmeliler. Yolların artık işaret levhaları ile değil gerekli kaldırımlarla yenilemeliler. Ümit ediyorum Sayın Başkan Yazgı burada yaptığı güzel çalışmayı kaldırım ve orta refüjle halleder.

      Birde Nevşehir kavşağına yapılan üstgeçitten bahsedersek, gerçekten ilimiz açısından güzel bir çalışma olmuş. Demek ki istenirse senelerdir devam etmeden kısa zamanda ikili üstgeçit yapılabiliyormuş. Çünkü burada gerçekten büyük bir dolgu ve sıkıştırma çalışması zaman alan bir çalışma. Ümit ediyorum ki bu çalışmanın örneğini makas altgeçidinde de görürüz.


29.11.2015 09:41:16

Erdogan Kaya

Makastaki ikinci kavşakta kapanmalı

Makastaki ikinci kavşakta kapanmalı