Sevgili okuyucularımız bu hafta iş kazaları meslek hastalıklaları ve analık ve hastalık sigortalarını kapsayan kısa vadeli sigorta kollarını sizlerle paylaşacağız.

 Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları ile sigortalının işe veya çalışmaya başlar başlamaz oluşabilecek risklere karşı sigortalıya veya yakınlarına koruma sağlanması amaçlanmaktadır. Zira, bu sigorta kolundan sağlanan yardımlara “kısa vadeli” denmesinin anlamı da çalışma hayatının her safhasında ortaya çıkabilecek olmasıdır.

Kısa vadeli sigorta kollarını nitelikleri bakımından, “Mesleki Risk” ve “Sosyal Risk” sigorta kolları olmak üzere iki ana grup altında toplamak mümkündür.

- Mesleki Riskler: İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları Sigortaları
- Sosyal Riskler: Hastalık ve Analık Sigortalarıdır.

Kısa Vadeli Sigorta Kapsamında Bulunan Sigortalılar Kimlerdir?

> Hizmet akdi ile çalışanlar (4/a)
> Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ise; (4/b kapsamında sigortalılar)
> Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,

> Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar,
> Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

> Tarımsal faaliyette bulunanlar, 
>
 Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular
> Aday çırak, çırak ve stajyerler, 
> Harp Malulleri ile Vazife Malullüğü aylığı bağlanmış malullerden Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında çalışanlar
> Türkiye İş Kurumu kursiyerleri
> Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri
> İntörn öğrenciler
> Tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan sigortalılar

Ek 9 uncu maddede belirtilen şartlarda ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan (4/b) sigortalılara kısa vadeli sigorta kollarından yararlanma hakkı ilk defa 5510 sayılı kanunla getirilmiş bir düzenlemedir.

Gelecek hafta bir başka konuda buluşmak üzere hoşça kalın efendim..

Saffet ÇALIŞKAN 


7.09.2019 18:06:00

Saffet Çalışkan

KISA VADELİ SİGORTA KOLLARI