Perşembe´den devam.

   Şimdiki yaşı 40´la dayanmayanlar hele, hele de yaşı 30´unda olanlar bile  o günlerle kıyaslandığında zirvede olan günümüz ekonomisinin sağlamlığı ve bu sağlamlıktan gelen tüm olumsuzluklara karşı gösterilen direncini olağan bir şeymiş gibi görenler o günlerde bu millete  hem dini hem milli yönden dünyanın dar edilmesinin yanında hem de ekonomik yönden de ekmeğe muhtaç hale gelecek şekilde fakirleştirilmesini, paramızın pul, çaput haline getirildiğini bilmiyorlar.

HERKESİ BALIK HAFIZALI SANAN MUHALEFETTE GENELİNE KENDİ PARTİLERİNİN SEBEP OLDUĞU KİRİZLERİDE, LİBERALLERİN KRİZLERİNİDE UNUTUP GÖNÜMÜZ EKONOMİSİNİ ELEŞTİRİYORLAR!!!

   Gençler bilmediği gibi toplumun genelini balık hafızalı sayan muhalefet partileri de geneline kendi siyasi düşüncelerinin iktidarlarında yaşatılan sonuncusu 21 Şubat 2001 de yaşatılan krizi yok sayarak insafsız şekilde günümüzdeki ülkemiz ekonomisinin destan yazan gelişmesini akla ziyan şekilde eleştiriyorlar.

EKONOMİ PROFESÖRÜ ÇİLLERİN DEMİREL´İN POPOLÜST SÖYLEMLERİNİNİN UYGULAMASINI ENGELLEMEMSİYLE MİLLETİ EKMEĞE MUHTAÇ ETTİREN 5 NİSAN KRİZİ BOMBASININ PİMİ ÇEKİLDİ!

      Çiller Ekonomi profesörü olmasına ve kuralları sözüm ona bildiğini belirtmesine rağmen 1991 Genel Seçimlerinde Demirel´in? Kim ne  verirse benden 5 fazlası gibi Popülüst söylemlerine engel olmadı.

   Bu populüst söylemlerle seçimlerden 178 Milletvekiliyle 1. Parti çıkan Demirel yönetimindeki DYP 88 Milletvekili alan Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile koalisyon Hükümeti kurulduktan sonra ekonominin dengesini umursamayarak   Emeklilik yaşında Özal´ın yaptığı  düzenlemeyi iptal ederek geri dönüşü sağlamasıyla kriz bombasının pimi çekildi.

ENFLASYONU %240´A ÇIKARTAN HERKESİN 1283 DOLARINI YİYEN 5 NİSAN´A NASIL GELİNDİ?

     5 Nisan kararlarına gelinen yolda en bariz gelişmenin ??yapılan yönetim hataları´´ olduğu gözleniyor.

      Daha önceki dönemlerde de politikacılar tarafından yapılan ??faize baskı´´, ??piyasaya müdahale´´ gibi hatalar Çiller döneminde fazlasıyla yapıldı.

    Hükümetin yapılacak seçimlerin de etkisiyle piyasada çok fazla likidite bırakması, yapılan hataların sıklaşması, piyasalarda ??bir dövize hücumu´´ başlattı.

    13 Ocak 1994´de Moody´s´in Türkiye´nin BAA3 olan notunu BA1´e indirmesiyle birlikte paniğin hızlanmaya başladığı görüldü.

    Ardından Standart and Poor´s da puanını indirdi.

    Dövize hücumun yoğunlaşmasıyla birlikte piyasalarda bir ara ??5 ayrı döviz kuru´´ oluştu.

    Merkez Bankası paniği önlemek için, likiditeyi çekmeden döviz satmaya kalkıştı ve bunda başarılı olamadı.

     Ve 26 Ocak´ta yüzde 13.6 oranında devalüasyon yapıldı.

     Bu devalüasyon da dövize olan paniği durduramadığı gibi telaşı artırdı.

    O dönemde Çiller´le çelişkileri had safhaya ulaşan Merkez Bankası Başkanı Bülent Gültekin istifa etti.

     Bu arada banka faizleri yüzde 1000´e, dolar kuru da hızlanan günlük devalüasyonlarla 27 bin liraya kadar çıktı.

     Sonuçta devalüasyon yeni devalüasyonları doğurdu.

     27 Mart seçimlerinin ardından Çiller´in hazır olan paketi bu kez ortağı SHP´ye kabul ettirmekte gecikmesi yükün ağırlaşmasına neden oldu.

    5 Nisan tedbirleri ile birlikte dolar 40 bin liraya kadar yükseldi.

    5 Nisan kararları alındı ve ardından 11 Nisan´da TYT, 20 Nisan´da Marmarabank, 22 Nisan´da İmpexbank´ın birbiri ardına kapatılma kararları alındı.

      KARARLAR İLE NE YAPILDI?

    Bir defaya mahsus konan vergilerle gelir artırılmaya çalışılırken, klasik bir istikrar paketinin parçası olan ??çok yüklü KİT zamları´´ uygulamaya kondu.

    Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine 1994 yılında beyan ettikleri matrah üzerinden ek vergi getirilirken, net aktif ve eşdeğer matrahı üzerinden bir defaya mahsus vergi, birden fazla konutu olanlardan vergi, motorlu taşıtlardan bir defaya mahsus vergiler alındı.

     5 Nisan kararlıyla tarımsal desteklemenin sınırları önemli ölçüde daraltılırken bu sınırlar daha sonra bizzat Çiller tarafından yeniden genişletildi.

     Yüklü KİT zamlarına rağmen memura yüzde 5 zamla yetinilirken bütçeden bütün transferler durduruldu.

    Milletimiz tarafından hiç hak etmediğimiz bu sıkıntıların bir daha yaşanmaması için geçmişin bilinmesi ve her zaman ile şartta bu milletin kendi içinden olan kendi değerlerini bilen liyakat sahiplerini desteklemesi dileğiyle.

NOT Ana Başlık ve ondan sonraki 2 ara başlıkta yazılanlar o dönemi bizzat yaşayan olarak tarafımdan yazılırken Perşembe ve bu günkü yazımda verilen 5 Nisan 1994 Ekonomik Krizi ile ilgili rakamları ve bazı bilgileri? http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/1994-krizi-kisi-basina-1283-dolarimizi-goturdu-39012897?dan aldım. Emeği geçenlere teşekkürlerimle. Ali Genç.

 


9.04.2018 09:18:00

Ali Genç

Kim ne verirse benden 5 fazlasıyla, Hazine nasıl batırıldı?

Kim ne verirse benden 5 fazlasıyla, Hazine nasıl batırıldı?