Cuma gecesi Kadir gecesi olması hasebiyle Ramazan ayı içerisinde bulunan kadir gecesinin hangi güne tesadüf ettiği tam olarak bilinememekle birlikte, Peygamber efendimizin ?kadir gecesini Ramazan´ın son on gününde ve tekli gecelerde arayınız? hadis-i şeriflerine binaen din âlimlerince 27. gece olarak tahmin edilen bu mübarek gece ne manaya gelmektedir?
      Peygamber Efendimiz bu gecenin önemiyle ilgili şöyle buyurmaktadır.
      ?Kim ki Ramazan´da orucun farz bir ibadet olduğuna inanarak ve sevabını umarak oruç tutarsa, geçmiş küçük günahları bağışlanır. Yine kim 
kadir gecesinin faziletine inanarak ve mükâfatını umarak bu geceyi ibadetle ihya ederse, küçük günahları bağışlanır.?
      Din âlimlerine göre de bu ayda ve gecede üç önemli unsur vardır:

      1. Yüce Allah´ın iradesi bütün işleri ve hükümleri bu gecede takdir etmiştir.
       2. Dinimizin kutsal kitabı Kur´ân-ı Kerim bu mübarek ayda Peygamberimize inmeye başlamıştır.
       3. Bu gecede yeryüzü, Müminleri selâmlamak için inen meleklerin çokluğundan dolayı adeta daralmaktadır.

       Peki bu mübarek gece hakkında İslâm´ın en güzel açıklayıcılarından olan gönüller sultanı Mevlâna ne demiştir, ne tavsiye etmiştir.
         Mevlâna 
kadir gecesinin Ramazan ayının hangi gününe rastladığını açıkladığı beyitte, bu gecenin önemli olduğunu, fakat insanın her geceyi Kadir gecesi gibi bilip Allah´a ibadet, etmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle der:
        ?Bedenin 
kadir gecesidir. Onun yüzünden nice devletler elde edilir. Canın da dolunaydır. Karanlıklar onun yüzünden yarılıp yok olur.
         Hak 
kadir gecesidir. Can, yani insan bütün geceleri sınasın diye geceler içinde gizlidir.
Bütün geceler 
Kadir gecesi değildir. Ancak her gecenin kadir gecesi olma ihtimali de yok değildir.?
Hz. Mevlâna 
kadir gecesinin parlak bir dolunay olduğunu ve insanların gece karanlığını ortadan kaldırdığını ve eğer insan isterse bütün gecelerini kadir gecesi haline getirebileceğini bu sebeyitleriyle bizlere aktarıyor. Kadir gecesi duası ile konuyu bitirelim.

      Sen bizleri ufku, inancı ve davranışlarıyla tam bir ruh ve mana kahramanı eyle! Derinlik ve zenginliğimizi bilgi ve müktesebatımızla birlikte gönül zenginliği, ruh saffeti ve hakka kurbetimiz itibarıyla yap Ya Rabbi!
        Sen bizleri, kalbi ve ruhi hayata programlı, maddi manevi bütün kirlerden uzak durmaya kararlı, cismani ve bedeni isteklere karşı her zaman teyakkuzda, Kin, nefret, hırs, haset, bencillik ve şehvet gibi hastalıklarla mücadele azmiyle gerilmiş tevazu ve mahviyet abideleri eyle Ya Rabbi!
       Sen bizleri her zaman hakkı tutup kaldırma peşinde, mülk ve melekut alemiyle alakalı duyup hissettiklerini başkalarına duyurma iştiyakıyla yanıp tutuşan diğer gamlardan eyle Ya Rabbi!
     Sen bizleri, olabildiğine sabırlı ve temkinli, konuşup gürültü çıkarmadan daha çok, inandıklarını yaşayan, yaşadıklarıyla başkalarına da örnek olan bir iman ve aksiyon insanı eyle Ya Rabbi!
     Sen bizleri dur-durak bilmeden sürekli koşan, Hak´ka yürüyenlere yürümenin âdâbını öğreten, iç dünyası itibarıyla her zaman ocaklar gibi cayır cayır yanan ve yanarken de asla gam izhar eylemeyen; eyleyip ağyârı âhına âgâh kılmayı düşünmeyen her zaman içten içe yanan ve kendine sığınanların ruhlarına hararet üfleyen kullarından eyle Ya Rabbi!
       Sen bizlere Tavırları, davranışları itibarıyla herkesle uyum içinde olmayı lütfet. Hiç kimseyle cedelleşmeyelim. Hiç kimseye karşı düşmanlık beslemeyelim. Kat´iyen başkalarıyla rekabete ve sürtüşmeye girmeyelim. Dinimize, ülkemize ve ülkümüze hizmet eden hemen herkesi sevelim. Bütün olumlu faaliyetlerinden ötürü herkesi alkışlayalım. Başkalarının anlayışlarına hem de konumlarına saygılı kalmaya alabildiğine itina gösterelim ya Rabbi!
       Kendi gayret ve aktivitelerimizin yanında, senin Tevfik ve inayetine de fevkalâde önem verelim. Her hareketimizde rızana mazhar olma yollarını araştıralım. Senin inayetine vesile sayılan birliğe-beraberliğe olağanüstü ihtimam gösterelim Ya Rabbi!
       Sen bizleri bir Hak âşığı ve Hak rızası sevdalısı eyle. Nerede ve hangi şartlar altında olursa olsun bütün hareketlerimizi senin hoşnutluğuna bağlayalım. Seni memnun etme yolunda ölesiye bir hırs gösterelim ve böyle bir hedefe ulaşmak için de bütün varımızı feda edebilelim, dünyevî-uhrevî her şeyden vazgeçebilelim Ya Rabbi! Amin amin. Geceniz mübarek olsun.
  

 


1.07.2016 09:48:35

Erdogan Kaya

Kadir geceniz mübarek olsun

Kadir geceniz mübarek olsun