1933´de Türkiye´nin elektrikle çalışan ilk un fabrikasıyla ve o zaman sayıları iki elin parmaklarını bile bulmayan elektrik enerjisini aydınlatma ve sanayisi ile ev ve iş yerlerindeki elektrikli aletleri çalıştırmakta kullanıp, köy ve beldelerinde de başlattığı eğitim ve imar çalışmalarıyla ülkemizin parlayan yıldızıydık.

    Bu dostları sevindiren, hasım ve düşmanları ise hasetlerinden çatır, çatır çatlatan başarılarımızın yanında çevre il ve ilçelerle aramızdaki ulaşımı da o zamanın şartlarında şose yollarla çözüme kavuşturulmuştu.

  Bağlı ilçeler ile Belde ve köylerde bayındırlık ve eğitim çalışmaları başta olmak üzer kalkınmamız için gereken her şeyi en iyi şekilde gerçekleştirilirken 1861´den sonra 20 Mart 1933 günü ikinci defa boynumuz vuruldu.

AKSARAY´IN 2.DEFA İLÇE HALİNE GETİRİLMESİNİNDE,BİZİMLE TARİHİ,KÜLTÜREL COĞRAFİ HİÇ BİR  BAĞI OLMAYAN MADDİ VE MANEVİ KATKISIDA OLMAYCAK NİĞDE´YE BAĞLANMASININDA HİÇ BİR MANTIKLI AÇIKLAMASI YOK!!!

    Milletin Meclisinden çıkarttıkları 2197 sayılı kanunla 84 yıl önce 1 asır içinde 2. defa Aksaray´ı ilçe haline getirilmesinin de, bizimle İslam öncesi ve İslam tarihi boyunca da hiçbir ilgisi olmayan Niğde iline 2. defa zorla bağlanmamızın da hiç mi hiçbir haklı somut gerekçesi yok.

?KENDİSİ HİMMETE MUHTAÇ DEDE KİME HİMMET EDE? MİSALİ ALACAĞIMIZ HİÇ BİR ARTISI OLMAYAN NİĞDE İLİNE TEKRAR BAĞLANMAZILA İLÇELİĞİN YANINDA 2. BİR CEZAYA DAHA ÇARPTIRILDIK!!!

  84 yıl önce bugün( 20 Mart 1933´de)  ? Bazı Vilayetlerini İlgası, Bazılarının Birleştirilmesi Hakkındaki 2197 Sayılı Kanunun TBMM´sinde kabul edilmesiyle Aksaray´ımız  Artvin, Osmaniye(Cebeli Bereket),Silifke, Şebinkarahisar ve Hakkari ile birlikte 56 yıl süren 2. İlçelik prangasında tarih boyunca her yönüyle Aksaray´dan geri olan bu nedenle de bize  katacağı hiçbir şeyi olmayan Niğde´ye bağlandık.

NİĞDEYE BAĞLNMAMIZLA İKİNCİ DEFA CEZALANDIRILDIK

   Niğde ise başta 20 Ekim 1920´deki ilk ilçelik esaretimizden kurtulmamızı sağlayan kanun tutanakları olmak üzere resmi evrakta bulunan bilgilerde, eski Milletvekili Mahmut Öztürk tarafından belirtilen menfi bilgilerle 1977-89 arası il temsilcisi olarak bizzat tespit ettiklerimle de  gibi bizi kaybetmemek için bizi adeta bizi presleyerek 59 yıldan sonra ikinci defada 56 yıl boyunca adeta yeryüzünden silinmemiz sağlandı.

     Niğde yerine tarih boyunca her türlü bağımız olan Konya´ya bağlanmış olsaydık ikinci vilayet ligimizin üstünden 27 yıla yakın zaman geçmesine rağmen halen çektiğimiz birçok sıkıntımız şimdilerde hiçmi,hiç olmayacaktı.

        Dünyanın ortasındaki coğrafi konumu ve bu konumundan gelen özellikleriyle akla gelen tüm yer altı ve üstü zenginlikleriyle güzelliklerine sahip Aksaray´ımızın 56 yıl süren 2. ilçelik prangasına çarptırılarak yeryüzünden âdete yok olmasını sağlayan o anlaşılmaz gerekçelerin sebebi o kanunun 3. maddesidir.!!!

ARAPSUN(GÜLŞEHİR) İLÇEMİZİ BİZİMLE BİRLİKTE NİĞDE´YE 7500 YILLIK BERABERLİĞİMİZ OLAN ŞEREFLİ KOÇ HİSAR İSE 13 YILLIK SON BİRLİKTELİĞİMİZİN ARDINDAN ANKARA´YA BAĞLANDI!!!

   2197 Sayılı kanunu Madde 3 ? Aksaray Vilayeti lağvolurmuştur.!!!
   Aksaray kaza haline konularak Arapsun Kazası ile birlikte Niğde Vilayetine ve Şerefli Koçhisar Ankara Vilayetine bağlanmıştır? diyor.

 AKSARAY´LILAR 56 YIL SÜREN SIKINTILARI ASLA UNUTMAMALI VE UNUTTURMAMALI!!!

        Aksaray´ın vilayet´lik ten düşürülerek yeniden ilçe yapılmasıyla asla ve asla hak etmediği ikinci uygulama ise üst paragraflar dada değindiğim gibi tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de hiçbir ticari ve kültürel bağımızın olmadığı Niğde´ye bağlanmasıdır.!!!

   Tarihin tekerrürünün önlenebilmesi için öncelikle bize yapılan bu haksızlıkların hemşerilerimiz ve hemşerilerimizin temsilcileri olan siyasiler, Meslek Odaları ,STK lar ve tüm atanmışlarla seçilmişleri tarafından unutturulmaması.

      Bu tür haksızlıkların bir daha olmaması için hakkımız olan ve siyasiler tarafından sözleri verilen hizmetlere zamanında kavuşturulmamızda.!!!...

    Şimdiye kadar çeşitli vesilelerle sözleri verilen istikbalimizin olmazsa olmazı olan  Tren hatlarımız, Hava limanımız, Tıp Fakültemiz in hizmete açılmasında, can damarımız olan E.90 Karayolunun Ankara-Pozantı Otobanı hizmete açılmadan bu günkü cazibesini devam ettirecek yatırımlar başta olmak üzere  istikbalimiz olan diğer hizmetlerin zaman geçirilmeden gerçekleştirilmesi için hepimizin tek vücut olması dileğiyle.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


Selahattin Akyüz
19.03.2017 23:23:48
Aksarayın hangi suçundan dolayı Vilayetlikten alınıp işçeliğe düşürülüş sebebinden hiç bansetmemen en büyük eksiklik Ayrıca çabaların içinde ayrıca teşekkürler

ALİ GENÇ
20.03.2017 15:30:12
Değerli dostum Aksaray ın 2. defa ilçeliğe 1933 de düşürülmesiyle ilgili çeşitli şehir efsanesi olmasına rağmen bu konudaki somut net bilgi bu kanun metnin gerekçesinde belirtilen Aksarayın o zaman ulaşım yollarının dışında kalması nedeniyle gelişmesinin mümkün olmayacağından vilayet olarak kalmasına gerek kalmadığı yönündedir. Gerçektende Selçuklular döneminde özellikle Sultan 2.Kılıç Aslan ve Oğlu Melikşah döneminde şehrimiz Başkentlik yaptığı dönemde 20 ila 25000 hane olan şehrimin demir yolları hatlarının dışında kalmasıyla 1920´de 13 yıl süren ve her yönüyle Türkiyenin parlayan yıldızı olmamızı sağlayan vilayet olmamızı sağlayan kanun görüşülürken verilen bilgide 1600 hane düştüğümüz belirtiliyor. 1953 tarihli Vatan gazetesi nin vilayet ekinde Niğde ili tanıtılırken verilen bilgide ise Aksarayın nüfusu Nevşehir,Niğde hatta ve hatta Bor ilçesinden de az olduğu görülüyor . Teşekkür gelince bir şey değil. bu konu sadece benim değil tüm hemşerilerimizin boyunlarının borcudur. Tarihin tekerrüt etmemesi için herkesin elinden geleni yapması dileğiyle. Rabbim yar ve Yardımcımız olsun.

ismail turgut
20.03.2017 22:31:41
Selahattin Akyüz kardeş aynı soruyu bende sordum ama somut bi,r delil yok sadece söyletiler var bizimn kasabada değişik bir söylenti var onu burdan açıklyamam ali abi biliyor durumu bu şekilde esaretten kurtulalım

19.03.2017 14:58:34

Ali Genç

İstikbalimiz Mazimizin Unuttturulmamas ve Söz Verilen Hizmetlerin Alınmasında

İstikbalimiz Mazimizin Unuttturulmamas ve Söz Verilen Hizmetlerin Alınmasında