YÜKSEK DEMOKRASİNİN İSTİKBALİ MİLLETVEKİLİ,B.BAŞKANI,İGM VE BELEDİYE MECLİSİ ÜYESİNİN GENEL MERKEZLE TEŞKİLATIN DEĞİL, MİLLETİN ADAMI OLMASINDA!!

   BUNUN İÇİN İSE KİMİN ADAY OLACAĞINAPARTİ GENEL MERKEZLERİ VE TEŞKİLATLAR YERİNE MERKEZ İLÇE ÜYELERİ VEYA DELEGELERİNİN YSK GÖZETİMİNDE YAPILACAK OYLAMAYLA KARAR VERMESİ DÜZENLENMESİNDE!!!

   Türkiye´nin siyasi partiler yasası özelliklede Milletvekilinden, Büyük şehir, İl merkez ilçe ve İlçe ile Belde Belediye Başkanı, İGM ve Belediye Meclisi üyelerinin aday yapılmaları  ve Belediye başkan vekilliği seçimi yöntemindeki demokrasi standardı 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesinin de gerisinde!!!

MİLLETVEKİLİDE, BELEDİYE BAŞKANIDA, İGM VE BELEDİYE MECLİSİ ÜYESİDE NEDEN SIRTINI GENELDE MİLLETE DEĞİLDE! PARTİNİN GENEL MERKEZİNE VE NADİRENDE OLSA PARTİ TEŞKİLATINA DAYIYOR?

    Orta başlıkta sorduğumun cevabı aday, adaylığını belirleme yetkisi kimde ise aday, adayı olanın hem aday olabilmesi, hem de seçilmesini sağlayanın adamı olmasıdır!!!

   1980 öncesi siyasi parti ve aday belirleme yönteminin gerisinde olan bu yöntemle millet veya milletin iradesini temsil etmek için kurulan siyasi partilerin taşra teşkilatları, üyeleri veya delegeleri tarafından değil de çoğunlukta genel merkezler ve nadiren de olsa teşkilatlar tarafından belirleniyor.

    Oysa 12 Eylül 1980 Askeri darbesi öncesi Milletvekilinin de, Belediye Başkanın da, İGM ve Belediye Meclisi üyesi adaylığına da şimdiki gibi parti ayırımı olmaksızın çoğunlukta genel merkezler ve nadiren de olsa teşkilatlar değil ilçe teşkilatları tarafından Yüksek Seçim Kurulu nezaretinde kurulan sandıkta  aday, adayları içinden asıl adaylıklara ilgili ilçelerin delegeleri karar verirlerdi.

   Böyle olunca da aday adaylığından itibaren seçilmek istenenler millet huzuruna çıkartılmadan önce Delegenin terazisinde tartılır ve oradan geçer akçe olanlar aday yapılırlardı.

   Bu yöntemle aday olanların kesinlikle parti genel merkezlerine de, ilçe teşkilatlarına da medeni saygı ve bağlılık dışında şimdiki gibi bir kamburlukları olmadığından minnette beslemezlerdi, tekrar aday yapılmaları içinde kimseye de kamburda olmazlardı.

   Delegenin onayını alan Milletvekilleri, Belediye Başkanı ve İGM ile Belediye Meclisi üyeleri adayları genel olarak mahallinde daha önce yaptıkları hizmetlerden dolayı bilinen ve  kamuoyunun sevgisini kazanan Liyakatli kişiler olduğundan delegeler tarafından yaptıklarıyla mihenge vurularak aday yapılanların şimdikilerin aksine hatırı sayılır bir oranda da kendi şahsi oyları vardı.

 ADAY YAPILANLAR KENDİ ŞAHSİ HATIRI SAYILIR OYLARIYLA SEÇİME SIFIRDAN DEĞİL BELLİ BİR OY ORANIYLA BAŞLARLAR VE SEÇİM PROPAGANDASINDA KENDİLERİNİ SEÇMENE KABUL ETTİRİRLERDİ!!!

  Çok çok istisna dışındaki il, ilçe belde belediye başkan adayları, İGM ve Belediye meclisi üyesi adayları ve milletvekili adayları şimdiki gibi eli çantalılardan, amcasından, dayısında, hala  ve ,eniştesinden torpilli olanlardan genel merkez tarafından atanarak aday yapılmazlardı!!!

   Delegeler tarafından adaylıklarına karar verilenler seçilmelerinden sonra  parti içi disiplini çerçevesinde belirlenen kurallara uymalarına rağmen kendilerini aday yapanların delege olması ve seçmenlerin desteğiyle bulundukları makama geldikleri bilinciyle daima milletin içinde olur, onların dert ve meselelerinin çözümüyle uğraşırlardı.

MEVCUT ADAY BELİRLEME YÖNTEMİ ADAY,ADAYI OLANLARIDA,BU YÖNTEMLE ADAY OLANLARINDA GENELDE MİLLETİN DEĞİL PARTİNİN VEYA NADİRENDE TEŞKİLATIN ADAMI OLMAYA ZORLUYOR!!!

   12 Eylül 1980 darbesinden sonra ise neme nem olduğu belli olmayan merkezi yoklamayla aslı astarı olmayan oy verenin bile sonucundan haberdar olamadığı ketüm temayül yoklaması ve yine aynı şekildeki ?Al Takke ver külah? misali yapılan anketlerle aday belirleme ve Parti genel merkezinde dayısı, amcası ve eniştesi olanların aday yapılmalarıyla Liyakat rafa kalktı ve onun yerine   aday adayını, adayı ve seçileni milletin adamlığı yerine genel merkezin adamı yapan bu mahalli teşkilatlarını, parti üye ve delegelerini 37 yıl öncesinden daha geri olan sistemin en kısa zamanda ortadan kaldırılması şart.

  Bunun için TBMM sinde Cumhurbaşkanlığı Hükümeti sistemine göre yapılacak yeni yasal düzenlemeler çerçevesinde ilimiz Milletvekilleri Ak Parti grup başkan vekili İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu ve Mustafa Serdengeçti  ile diğer 80 vilayetin vekillerinin iradesinin sandığa tam olarak aksetmesinin sağlanması için başlaması demokrasiyi mahalline yaygınlaştırmaları gerekir.

   Vatanımız ve milletimiz için faydalı olan her türlü düzenleme ile birlikte bu 1980´inde gerisinde olan yanlışlığın zaman geçirilmeden düzeltilmesi için gerekenin yapılması dileğiyle.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 

 

 


5.06.2017 11:51:38

Ali Genç

İstikbal Tüm Seçilmişlerin Milletin Adamı Düzenlemesinde!

İstikbal Tüm Seçilmişlerin Milletin Adamı Düzenlemesinde!