Aksaraylılar sade çağ açıp, çağ kapatan İstanbul´un fethinde değil bu kutlu savaştan önce Haçlı savaşlarında, Fatihin Babası Sultan 2. Murat´ın tüm zaferlerinde.

  Çaldıran Savaşında, Rodos´un Fethinde, Bağdat´ın fethinde, Osmanlının ilk anayasası olan 1878 tarihli Kanun Esasinin ve Milli Mücadelenin hem siyasi, hem de mali yönden başarış başta olmak üzere Selçuklu ve Osmanlı devletinin başarılarında da mutlaka en önemli katkıyı geneli Aksaray´ın Evlatları olmak üzere  Aksaray´da yetişen Din siyaset ve devlet adamlarıdır.

 Bunların çoğun daha önce yazmam veya bir çoğunun kamu oyu tarafından bilinmesi nedeniyle bu günkü konumuz olan İstanbul´un fethindeki Aksaray Ruhunu yazacağım.

 1453´ün 29 Mayıs´ında İstanbul´u Fethederek Nebiler Nebisi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V)in? Kostantiniye elbette fetholunacaktır. ?Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir.? Hadisi şerifine mazhar olarak Çağ kapatıp Çağ açan 2. Mehmet İstanbul´un maddi fatihi iken bu kutlu fethin manevi mimarı ise Aksaray´dan yetişmiştir.

İSTANBUL´UN MANEVİ FATİHİ AKSARAY´DA SOMUNCU BABANIN TALEBESİ OLAN VE MERHUMUN HAKKA YÜRÜMESİYLE HALİFESİ OLAN HACI BAYRAMI VELİNİN YANINDA ANKARA´DA EĞİTİMİNE DEVAM EDEN FATİH SULTAN MEHMET HANIN HOCASI AKŞEMSETTİN HAZRETLERİDİR!!!

    Yer yüzünde maddi ve manevi  ilimlerin gelişmesini sağlayan sayısız ilkler ve teklerin merkezi ,İyi İnsanlar ve Zaferler diyarı Aksaray´ın önce hiç hak etmediği asla ve asla da hak etmeyeceği 1861-1920 arasında 59 yıl, ardından ise 1933-1989 arasında ise 56 yıl olmak üzere toplam olarak 115 yıl ilçe yapılması.

    İlçe yapılırken de kendisinden hiçbir şey alamayacağı, tarih boyunca da hiçbir ticari ve kültürel bağı olmadığı gibi coğrafi bağıda bulunmayan Niğde iline bağlanarak 2. defa cezalandırılmamız ve bağlandığımız Niğde ilinin ise bizi kaybetmemek için sahip olduğumuz her şeyi preslemesi nedeniyle şanlı geçmişimiz ve bu geçmişimizdeki sayısız özelliğimizde yok sayıldı.

AKSARAY´IN 115 YIL SÜREN 2 İLÇELİK ESARETİ BOYUNCA YOK SAYILAN SAYISIZ ÖZELLİĞİNDEN BİRİSİ DE İSTANBULUN MANİVİ FATİHİNİN İLİMİZDEN YETİŞMESİ OLDU!!!

   Halbuki yazının ilk satırından itibaren de belirttiğim gibi Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin maddi ve manevi başarılarının ardında  Aksaraylı bir çok ilim adamının yanında onlarca devlet ve siyaset adamı da en önemli yerlerde bulunmuşlardı.

   Fakat Aksaray´ın 1861-1920 ile 1933-89 yılları arasında toplam olarak 115 yıl ilçelik esaretine çarptırılması, bunun ise kendisiyle ticari, kültürel ve  coğrafi hiçbir ortak yönü olmayan Niğde ye bağlı olarak bırakılması ve Niğde´nin ise Aksaray´ın gelişmesi, büyümesi, sahip olduklarının bilinmesiyle burayı kaybetme korkusuyla yok sayılan yüzlerce değerinden biriside İstanbul´un manevi fatihi olan Ak Şemsettin Hazretleridir.

 SULTAN 2. MEHMET´E İSTANBULUN FETHİ RUHUNU VEREN HOCASI AKŞEMSETTİN AKSARAY´DA HOCASI SOMUNCU BABANIN YANINDA YETİŞEN MANEVİ İKLİMİN ÖNEMLİ BİR MİMARIDIR!!!

      Göynüklü Ak Şemsettin Aksaray´da Somuncu Baba´dan eğitimini aldıktan sonra  Pirin halifeliğine gelen Hacı Bayramı Veli Hazretlerinden dünyaya ve ahirete ait ilimleri de öğrenmiş ve nihayetinde Edirne de geleceğin Fatihi Şehzade Mehmet´in hocalığıyla görevlendirilmiş ve  fatihin oluşumunu talebesine öğreten bir Velidir.

     Somunca Baba Hazretleri ve onun yetiştirdiği talebeleriyle ilgili araştırma yapanların karşısına hemen? Halil Taybi, oğlu Yusuf Hakiki bir diğer ismi ile Güzel baba 2. Sırada yer alırken Göynüklü Akşemseddin  hazretleri de  3. sırada belirtilir.

 AKSARAY İÇİN TARİHİN YENİDEN TEKERRÜR ETMEMESİ İÇİN İK İLÇELİK ESARETİNE ÇARPTIRILMAMIZA SEBEP OLAN DEMİR YOLLARI VE KARAYOLLARI DIŞINDA KALMAMIZIN YAŞANMAMASI İÇİN AKSARAY-ULUKIŞLA TREN HATTI VE E.90 İÇİN VERİLEN SÖZLERİN ZAMAMINDA TUTULMASINDA!!!

     Dünya durdukça Aksaray´ın bir daha hak etmediği hiçbir olumsuzluğa muhatap olmaması  ve sahip olduğu maddi ile manevi tüm değerlerin bilinmesinin sağlanması için son 14 yıldır sözü verilip akla ziyan bir şekilde halen inşaatının ilk kazması bile vurulmayan istikbalimizin olmazsa olmazı Aksaray-Ulukışla tren hattımızın ihalesinin en kısa zamanda hizmete açılma tarihide belli olacak şekilde yapılması.

   Aksaray ve Aksaray´la birlikte Şereflikoçhisar, Evren, Sarıyahşi, Ağaçören, Kulu, Cihanbeyli, Haymana, Altunhisar, Ereğli ve Ulukışla´nın da can damarı olan E.90 Karayolunun Ankara-Pozantı otobanından en az şekilde etkilenmesini sağlayacak tedbirlerin zamanında alınması olmak üzere  istikbalimizi ilgilendiren tüm hizmetlerin zamanında alınmasının Ak Parti myk üyesi ve grup başkan vekili  ve 27. dönem Milletvekili adayı İlknur İnceöz.

  2.sıra adayı Cengiz Aydoğdu,3.sıra adayı Mustafa Serdengeçti,4. Sıra adayı Muhammet Aktaş, Vali Aykut Pekmez ,Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, İGM başkanı Mehmet Tüzün Ak Parti il başkanı Hüseyin Altınsoy ,Merkez ilçe başkanı Hamza Aktürk.

 2002´den bu yana Ak partiden seçilen Milletvekilleri, Muhalefet partileri, Meslek Odaları ve STK lar tarafından sağlanması, aksinden ise millet ve Yaratıcının vereceği cezanın görülerek kaçınılması dileğiyle kutlu fethimizin yıl dönümü milletimize ve tüm İslam alemine kutlu olsun.

     Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

(*) Peygamber efendimizin İstanbul´un   fethi ile ilgili hadisi şerifini?http://www.bilgicik.com/yazi/peygamberimizin-istanbulun-fethiyle-alakali-hadisi-serifi/?dan aldım. Emeği geçenlerden Mevla´mız razı olsun. Ali Genç)

 


Halil caliskan
29.05.2018 11:14:20
Selamun aleykum Ali abi cok guzel bir aydinlatici yazi olmus bu hizmetinizden dolayi Allah razi olsun Umit ediyorum verilen sozler tutulur aksi halde Aksaray li zamani geldiginde yalancilari taslamayi bilir.

29.05.2018 03:11:03

Ali Genç

İstanbul´un Manevi Fatihi De Aksaray´dan Yetişti

İstanbul´un Manevi Fatihi De Aksaray´dan Yetişti