Giderek çoğalan nüfus artışı ve buna zıt oranda azalan kaynaklara bir de israf eklenince dünyayı hiç de iyi sonuçlar beklemiyor.

İsrafı sadece soframızdaki ekmeğin israfı olarak düşünmeyelim. Yediklerimizden ve içtiklerimizden israf ettiğimiz gibi zamanımızdan ve kullandıklarımızdan da israf etmekteyiz. Buna bir de gereksiz tüketim alışkanlıkları eklenince israfın boyutları kat be kat artmaktadır. Başta telefon kullanımımızdaki bağımlılık ve gereksiz konuşmalar teknolojinin yan etkileri olarak bizleri günümüzde hayli etkilemektedir. İşin içerisine bir de gösteriş merakı girdi mi alın size katma değerli bir israf.

Sofrada israf edilerek günde Dört Milyon çöpe giden ekmek; açık büfeli otellerdeki yemek israfının yanında devede kulak kalır. Buralarda bırakın tabaklardaki yemek artıklarını; tenceresinde dokunulmamış yemekler çöpe gitmektedir. Ne hikmetse bunlar hayvan barınaklarından hatta kendi personellerinden bile esirgenerek mahrum edilmektedir. Bunlarla birlikte sınırsız içki de yine israfın bir ayrı yanıdır.

İşin diğer bir acı tarafı ise şu; Mübarek Ramazan ayında verilen iftar yemeklerinin tabaklarının yarı dolu artması ve çöpe gitmesidir. Bu da bazılarının oruçlu olmadığını ve oruç tutuyormuş gibi davrandıklarını düşündürmektedir. Nerede kaldı nimete saygı?

Bu nesil kıtlık görmedi ama bu hiç görmeyecek anlamına gelmez. Anam rahmetli biz çocukken şu yılan örneğini verirdi: ?Yılan bile toprağı idareli tüketirmiş bitmesin diye? Çocukluğumda ailemizin en yaşlısından dinlediğim yaşanmış kıtlık anılarını dinlediğimde tüylerim diken, diken olur. Şimdi O dinlediklerimi yeni nesle anlatıyorum maalesef gülüyorlar. Bunu anlamak için illa kıtlık görmek mi lazım?

Topluma bu konuda sadece sigaranın yarattığı israfı örnek vermek isterim.

Sigara içen bir insan bakın nasıl israf eder:

*Evindeki perdeler dâhil tüm tekstil ürünleri daha sık yıkanır ve böylece enerji ve su israfı yapar,

*Evin duvarlarının boyası daha yoğun ve tez kirlenir,

*Parasından olur,

*Kendisinin ve başkalarının sağlığından olur. Daha sına gerek var mı? Varsa çoğaltabilirsiniz.

Bu konuda kitle iletişim araçlarına tarihi ve insani bir görev düşmektedir. Kimin eli kimin cebinde ağırlıklı konuları içeren diziler yerine; gençleri gereksiz tüketimden ve israftan koruyacak konulu dizi ve belgeseller yapın da zamanlarını çalarak onları oyalamayın. Bundan başta kendi nesliniz de zarar görecektir.

Umarım tüm dünya insanları bu tehlikenin farkına varır ve bir an önce kendi üzerine düşeni yapar. Aksi halde bunu ne sopa ile ne de yasa ile önleyemezsiniz.

 

 


22.07.2013 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

İSRAF

İSRAF