Pazartesi’den devam.

       Başkan Yazgı ve  kendisi gibi samimi olan kurmay heyetinin bizzat şahit olduğum 1. Samimiyetini Pazartesi günü yazdığım gibi asıl maksadı tanıtım olan Aksaray-Ihlara Turizm ve Kültür Festivali’nin hedefine ulaşabilmesi için bizzat ortaya koydukları samimi  çabalarıydı.

    Şahit olduğum 2. Samimiyetleri ise 1920-33 yıllarındaki  vilayetliğimizin 1923-33 yılları arasındaki 10 yılınında aynası olan Vilayet Gazetesinin basıldığı,3 yılda Uluırmak gazetesinin basıldığı ve kapatılıncaya kadar Belediyenin tüm matbu evrak ihtiyacınında basımını sağlayan Aksaray Vilayetinin mirası olan Belediye Matbaası’dır.

   Daha doğrusu 10 yıl boyunca Vilayet gazetelerini basan bu ata yadigarı Vilayet Matbaasına   gösterilen samimi hassasiyetle bu maddi olarak kıymetini bilenin en az 1 Milyon Euro verebileceği.

   Aksarayımız için ise dünyanın tüm paralarına bile satılmayacak kadar değerli olan matbaamız konusunda Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı beyin şahsında onun adına Özel Kalem Müdürü Dursun Baltacı Beyin gösterdiği hassasiyetti.

   Bu Hassasiyeti 25 Ağustos 2014 Pazartesi günü”MEHMET DALKILIÇ’IN NİĞDE’DEN MAHKEME KARARIYLA ALDIĞI VİLAYET MATBAASI AZMİ MİLLİ MÜZESİNDE SERGİLENMELİ!!!!”başlıklı yazıma daha öncekilerin aksine gösterilen ilgiydi.!!!

   Bu yazımın yayınlandığı gün hemen konunun peşine düşen Özel Kalem Müdürü Dursun Bey yaptığı  takiple bu kıymet biçilemeyecek kadar değerli olan 1912 Model matbaa makinasının değerini bilmeyenler tarafından bulunduğu 1 Nolu Belediye işhanınn zeminden sökülerek alelade bir şekilde atıldığı Belediye Büz Şantiyesinde buldurmuş.!

    Bulur bulmazda Altın’ın kıymetini bilen sarraf hassasiyetiyle bu makinamızın mevcut durumunu fotoğraflarla tespit ettirdikten sonra hiçte hak etmediği durumdan kurtulması için yaptığı samimi çalışmalarla geçmişimizi ortaya çıkartan sayısız esere imza atan memleketimizin hayırlı evlatlarından Tarihçi Mustafa Fırat Gül’ü haberdar ediyor.

   Kendisini ziyarette gittiğimde beni bu konuda bilgilendirirken makama gelen Mustafa Beye işinin uzmanı bir kişinin bulunarak bu ata yadigarımızın Azmi Milli Sanayi Müzesine kaldırılarak burada montajının yapılarak sergilenmesi talimatını verdi.

   VİLAYET  MATBAA MAKİNASINA REVA GÖRÜLEN KARŞISINDA KAHROLURKEN, KURTARILMASI TALİMATI ÜZERİNE İSE ÜZÜNTÜM  MUTLULUĞA DÖNÜŞTÜ!!!

    1923-33 yılları arasında Aksaray Vilayetinde olup bitenlerin yazılıdığı Vilayet Gazetesinide basmasıyla bile kendisine hiçbir dünyalıkla değer biçilemeyecek kadar  bizim için kıymetli olan matbaa değerini bilmeyenler tarafından sökülerek  büz şantiyesinde alelade birer hurda gibi atılmasınının tespitini yaptıran Dursun Beyin bana gösterttiği fotoğrafları görünce kahroldum.

    Fakat yanımda memleketimizin hayırlı evlatlarından Tarihçi Mustafa Farat Gül’e verdiği talimatla bu ata yadigarımızın kurtarılmasını görmeklede üzüntüm mutluluğa dönüştü.

    Başkan Yazgı ve kurmay heyetine bizzat şahit olduğum Festival’in maksadına ulaşması için gösterdikleri samimi çabaları ile birlikte  ata yadigarımız Vilayet matbasınada gösterdikleri ilgiye  hemşerilerimiz adına canı gönülden teşekkür ederim.

OSMAN ERTUĞRUL DÖNEMİNDE AKSARAY’DA İNSANLAR DEĞİLDE ANDROYİDLER YAŞIYORMUŞ GİBİ GENELİ TARİHİ OLAN SOKAK İSİMLERİ KALDIRILIP NUMARALANDI

   Bu samimiyet ve ilgilerinin Aksaray’ın mahallelerinın sınırları Osman Ertuğrul döneminde çizilerken yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi ve bu kararla birlikte akla ziyan bir uygulamayla sanki Aksaray’da insanlar değilde androydler yaşıyormuş gibi isimleri kaldırılarak numaralanan  Cadde ve sokak isimlerinin esaretininde ortadan kaldırılması.

    Şanlı tarihimiz boyunca memleketimizde yetişen veya burada dünya şan vermiş hizmetleri yapanlarla birlikte Aksaray’ımızın hiçbir zaman hak etmediği,asla ve aslada hak etmeyeceği  1. ve 2. İlçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayanlar başta olmak üzere memleketimiz için taş üstüne taş koyanların isimlerininde ahde vefanın ve yeni hizmetlerin teşviki için yeni cadde ve sokaklarla diğer kamu eserlerinde yaşatılması için gerekeni yapmaları dileğiyle.

 

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.


10.09.2014 00:00:00

Ali Genç

İşini Sevmenin Meyvesi `Kurtarılan Vilayet Matbaası`

İşini Sevmenin Meyvesi ?Kurtarılan Vilayet Matbaası?