Dinimizin liyakat ve emanetin ehline teslimi konusunda söylediklerinin aksini söylemek kimsenin haddine değildir.

Fakat binlerce yıllık deneme ve yanılmalarla oluşan tecrübelerin sonunda söylenen atasözlerinin de isabet oranı çok yüksek olanlarından biriside  ?İş bilenin Kılıç Kuşananın? sözüdür.

Bu sözün ete kemiğe bürünmüş haline Cumartesi günü meslektaşlarımızla birlikte bende bizzat şahit oldum.

Üstünüze afiyet soğuk algınlığımın üstüne birde Diş apsesi eklenince tabiri caiz ise kendimi sürükleyerek sırf bu güzel ortamı yaşayabilmek ve davete icabet için Ihlara vadisine gittim.

Bahsettiğim Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Turizm haftası etkinlikleri çerçevesinde Ihlara vadi başında yapılan etkinliklerdi.

  Tören yerine Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Celil Acar´ın arabasıyla, Gazeteci-Yazar Mustafa Avcı ve Gazeteci Derya Özaba ile ulaştık.

    Tören yerinde önce vadi başındaki seyirciler tarafından  çokça ilgi gören Aksaray oyunlarından oluşan ve ilimiz  türkülerinin müziği eşliğinde  oynanan folklor gösterilerini takip ettik.

  Hastalığım nedeniyle benim niyetim aşağıya inmemek, Celil,Mustafa ve Derya´nın ise niyetleri aşağıya kadar inip tekrar yukarıya çıkmaktı.

   Aksaray Yenigün Gazetemizin sahibi ve Aksaray Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Karatay ile diğer  meslektaşlarımızın nüfus cüzdanlarının bizden yeni olmasının avantajıyla onlar en önde vadiye indiler ve kuş misali uçtular.

    Birkaç zamandır inmediğim daha önce özellikle 1977-2000 arası her köşe bucağını avucumun içi gibi bildiğim vadiye bende arkadaşlarımla birlikte kendimi zorlayarak inmeye karar verdim.

   Niyetimiz Yılanlı kilise ye kadar gidip sonra tekrar yukarıya çıkmaktı.

  Aşağıya inerken Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Doğan Bey tekrar o kadar merdiveni tırmanma yerine Belisırma´ya kadar yürümenin daha iyi olacağı tavsiyesine uyduk.

  İyi ki de uymuşuz.

   Gerçekten de vadi içinde Mustafa Doğan Bey ve ekibi tarafından başarılanlar muhteşemdi.

   Öncelikle vadi içinde ziyaretçilerin bulundukları yeri fotoğraflarken önünde bulundukları tabeladaki ?Ihlara Vadisi Aksaray? ile vadimizin aidiyet sıkıntısına neşter vurulmuş.

   Öncelikle daha önceki tek olan merdivenin yanına isteyenlere bir nevi alternatifli ulaşım için ikinci bir merdivenle iniş  ve çıkış kolaylaştırılırken çoğu zaman oluşan izdihamda milimize edilmiş.

    Vadi boyunca özellikle yürüyüş yolları ve merdivenlerin kenarlarındaki düşme ihtimali olan kayalar çelik kafeslerle sabitlenmiş.

    Ana girişten Belisırma köyü ve daha sonra ise Yaprakhisar köyü ve Selime kasabalarına kadar  yapılan yürüyüş yolu vadinin tarihi dokusuna zarar verilmeden açılmış.

     Her türlü mecburi olan yapılar olabildiğince vadiye uyumlu halede imal edilmiş.

    Yürüyüş boyunca Mustafa Doğan Bey´le birlikte yol arkadaşımız olan Güzelyurt´un genç Kaymakamı Mehmet Göze beyinde içini gezdiği görevli kulübesi ise öylesine  vadiye uyumlu bir  şekilde yapılmış ki kelimenin tam anlamıyla bir kamuflaj örneği.

    Yine  yürüyüş yapanların çay,su ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaları için vadinin Ihlara beldesi  sınırlarının çıkışına yakın yerde hizmet veren Kır Çay bahçesi.

     Belirli yerlerde vadinin iki tarafına ve buralardaki kiliselere geçişi sağlayan  ahşap köprüler.

     Vadi boyunca yürüyüş yapanlara güven veren Jandarma´nın yanında Özel Güvenlik görevlileri.

     Yürüyüş yolunun temizliğini sağlayan tanzifat görevlisi bu iyi niyetle gerçekleştirilen güzelliklerden bir kaçıydı.

     Bu güzellikler Belisırma gişelerine gelince burada ise adeta Turist otobüsleri için istenen yüksek park ücreti bozdu.

     Kaymakam Mehmet Göze Bey ve Kültür Müdürü Mustafa Doğan beyin müdahalesi ile sorun  giderilse de bu davranışlar bunca hizmete ve iyi niyete gölge düşürüyor.

    Mustafa Doğan Bey ile ekibini bu güzel samimi iyi niyetlerinin ürünü olan çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, bu güzellikleri gölgeleyen olumsuzluklarında en kısa zamanda bertaraf edilmesi  için  Vilayet, Güzelyurt Kaymakamlığı ve ilgili Belediyelerle iş birliği ile bertaraf edilmesi, yenilerinin ise oluşmasına ise izin verilmemesi  dileğiyle kendilerine nice,nice başarılar diliyorum.

     Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 

 

 


25.04.2017 08:37:49

Ali Genç

İş bilenin, kılıç kuşananın

İş bilenin, kılıç kuşananın