Gün geçmiyor ki Aksaray basınında bir intihar yâda cinayet haberi olmasın. İntihar olayları sanki moda haline geldi. Ara sıra kendisini vuranlar, yâda boğazına ip bağlayarak intihar edenlerin yanında moda olanı ise ilaç içerek intihar edenler daha çoğaldı. İntihar edenlerin yaş ortalamasında bir araştırma yaptım 20 ile 35 yaş arasındaki sayı %80 civarında. İntihar edenlerin cinsiyetine baktığınızda kadın oranı yine %70 civarında.

      Yaptığım araştırmada çıkan sonuç genelde iki konuda odaklanıyor. Birisi biraz zevki durum gibi görünse de ikincisi çok enteresan. Bir ara Aksaray Devlet hastanesi acilindeyim, hastaya serum takıldı bende bir kenarda tanıdıklarla sohbet ediyorum. Tabi bunların içinde doktor arkadaşlarda vardı.

       Dışarıdan bir anne genç bir bayanın koluna girmiş getiriyordu. Doktor bey daha gelmeden görür görmez hemşire hanıma bir şeyler söyledi. Tabi ben tıbben söylediği sözleri anlamadım, hemşire hanım hemen serum ve iğne hazırlığına başladı. Hastayı yatak bölümüne alarak serum taktılar, bir süre sonra hasta rahat bir şekilde yürüyüp gitti. Meğerse onlar bu vakaları göre göre alışıklarmış.

       Merak edip sordum,  gençlerde genelde psikolojik nedenlerden dolayı sinir sistemlerinde boşalma oluyormuş, sakinleştirici müdahale ile düzeliyormuş. Bazen bu tür vakalarda Psikolojik durumu bozulanlarda intiharı tercih ediyormuş ve ilaç içerek intihar ediyormuş. Bunlarında midesi yıkanarak bir süre müşahede altında tutuluyormuş. Ağır olanlar yoğun bakıma alınıyormuş.

       Bu tür vakalar genelde 18 ile 25 yaş arasındaki bayanlarda oluyormuş. Nedeni karamsarlık, yâda arkadaş edindiği insanlardan kopma gibi endişelerden dolayı psikolojileri bozuluyormuş. Tabi irade zayıflığı bayanlarda biraz daha fazla oluyor. Bayan olması nedeni ile de bunu herkesle paylaşamayınca intiharı tercih ediyorlarmış. Tabi burada maneviyat da çok önemli ve maneviyatı zayıfsa tercih kolay.

       İkinci bir husus ise, erkeklerin eşlerini ihmal ve boşanmaların çok yaşanması. Ayrılıkların sonucunda çocuklar genelde annelerde kaldığı için, onların yaşam ve ihtiyaçlarını anne karşılıyor. Eğer annenin ekonomik bir geliri de yoksa çocuklarını yaşatmak için çabalarken manen çöküyor ve bunalıma giriyor. Herkese derdini anlatamayan anne çaresizlikten intiharı seçiyor.

       Sosyal hizmetler uzmanları bunları daha iyi bilirler, bende geçmişte sokak çocukları ve bölünmüş ailelerin durumu ile ilgili toplantılara üye olarak katıldığımdan biliyorum. Çok babalar o kadar sorumsuz ki, herhangi bir nedenden dolayı eşinden ayrıldığında çocuklarını annenin başına atıp hemen başka bir hanımla evlenerek sorumluluktan kaçıyorlar. Yeni aldığı eşi ile gününü gün ederken çocuklarının durumundan hiç haberdar olmuyor.

       Bu tür o kadar tanıdığım insanlar var ki, ellerinden tutup çıkaracak kadar biliyorum. Bölünmüş ailenin çocukları da elbette sorunlu büyüyor ve topluma zararlı bir şekilde yetişiyor. Annede bunun üstesinden gelemediği için psikolojik bunalıma giriyor. Bundan dolayı da sahipsiz kalınca ölümü tercih ediyor. Sosyal yaşam ve toplum sorumluluğu çok önemli. İşte anne olsun baba olsun maneviyat ehli olmak ve Allah korkusu çok önemlidir, bunu bilen insanlar sabretmesini bilirler.

       Bunun dışında sosyal yaşamın ipini kaçırıp fazla borçlananlarda var. Başkalarına özenerek yaşayıp onda varda bende neden yok diyerek borçlanıyor ve sonunda da bunun altından kalkamayınca boğazına ip atmakta çareyi buluyor. Bu sınıfın içinde de erkekler başı çekiyor.

      Aile geçimsizliği de bir başka hadise, bunların içinde bazen maneviyat ehli dediğimiz insanlarda kendini feda edebiliyor. Aile içi geçimsizliğin içinden çıkamayan bazı insanlarda kurtuluşu intiharda buluyorlar. Bugün psikiyatri polikinliğine gitmek çağın hastalığı oldu. Nedeni ise insanlarda sorunlar çoğaldıkça psikolojik nedenler ileri derecede artıyor. Bugün şeker hastalığı ilaçlarından sonra en çok psikolojik tedavi hastalarının psikolojik ilaç kullandıklarını bilmenizi isterim.

       Terk edilmiş çok aile var, eşinden ayrılarak yaşam mücadelesi veren. Bunlara mutlaka destek olunmalı, ekonomik çöküşlerinden istifade ederek yararlanma alçaklığı yerine ellerinden tutulmalı. Hatta bunlara devletimiz sosyal hizmetler vasıtası ile sahip çıkarak destek olmaktadır. Bu şekilde olsun onlara destek olunarak sokağa düşmelerine ve intihar etmelerine mani olunmalıdır. Kimse durup dururken namusunu satmaz, bazı hanımlar ekonomik sıkıntılarından dolayı kötü yola düşüyor, bunlara çok dikkat ederek destek olunmalı.


6.11.2012 00:00:00

Erdogan Kaya

İntihar vakaları neden yükseldi`

İntihar vakaları neden yükseldi?