Aksaray´ımızda, 1980 den- 2019 yılına kadar geçen 39 senede sekiz kişi belediye başkanlığı yaptı ve yapmaya da 31 Mart 2019 za kadar da devam edecek,

          Mehmet Dalkılıç                     1963-1973        Cumhuriyet Halk Partisi              ON sene

          M.Taki Tatlıpınar                    1973-1980       Adalet Partisi                              SEKİZ sene

          Emin Gürün                          1984-1989       Anavatan Partisi                          BEŞ sene

          Memiş Akın                          1984-1994      Cumhuriyet Halk Partisi               Beş sene

          Ahmet Er                              1994-1999      Refah Partisi                                Beş sene

          Osman Ertuğrul                    1999-2004      Milliyetçi Hareket Partisi                Beş sene

          Nevzat Palta                         2004-2009 ve 2009-2014     Ak parti                   ON sene

          Haluk Şahin Yazgı                  2014-2019       Ak Parti                                     Beş sene

          Mahalli seçimlerin, kesinlikle genel seçimlere benzemediği Ülkemizde defalarca görülmüştür. Zamanın güçlü ve aynı zamanda iktidarlığını yapmış partiler bu kayıp ve kazancı yaşamışlardır.

          2019 Mart ayında yapılacak mahalli seçimlerde, 15 yıldır Aksaray Belediyesini yöneten Ak parti, iktidarda kalmaya uğraşıyor. MHP de artık üç dönemin Ak partiye yettiğini sıranın kendine geldiğini savunuyor. Bakalım üç dönemdir iktidar da olan Ak parti iktidarda kalmayı başaracak mı?

           Adalet Partisi tek başına iktidar ve Süleyman Demirel güçlü başbakandı. Bu güce rağmen muhalefetten, CHP adayı Mehmet Dalkılıç iki dönem belediye başkanlığını kazandı. Bu iki dönem dörderden sekiz sene ediyordu ancak muhtıradan dolayı süresi iki yıl daha uzatıldığından on sene belediye başkanlığı yapmıştır.

          1989 yılında Anavatan Partisi tek başına iktidar ve Turgut Özal güçlü başbakanken, belediye başkanlığını CHP adayı Memiş Akın kazanmıştır.

          39 yılın başkanlarını partileriyle beraber hatırlattık. 39 yılda Aksaray´ı arzulanan şekilde şehir yapamadılar. PARTİLERİ,  başkanlarına bir türlü ağzının tadıyla başkanlık yaptırmadı.

           OTORİTE paylaşılmaz, yani davul birinin sırtında tokmak başkalarının elinde olursa, iller bizim ilimiz gibi olur. Bir Nisandan itibaren bakacağız kazanan partide belediyeyi seçilen başkan mı yönetecek yoksa vekiller ve il başkanları mı yönetecek?

           Milletvekilleri ve il-ilçe başkanları belediye başkanlığı yapmayıp seçilene yardımcı olmaları gerekir. Seçim süreci safhasında bile vekillerin il-ilçe başkanlarının ne dediği ne demediği çok önemli değil esas olan Dinçer ve Alkan´ın dedikleridir.

          Adayların,  yanında ve önünde olanlar, hatta seçim için gelen bakanlar birçok şeyleri, söylerler sonra giderler, söylediklerini unuturlar. Ancak adayların söylediklerini halk asla unutmaz. Öyleyse, adaylar halk nezdinde sözüne güvenilir olabilmesi için söylediklerini mutlaka bir tarafa yazmalarını tavsiye ederiz.

           Her başkanın yaptığı doğrular ve eğriler ortada. Biz doğruya ve yanlışa bu yazıda bir şey demeyeceğiz, sağ olan başkanlar kendi notlarını kendileri, rahmetlik olanlarında siyaseten yakın olmuş arkadaşları versinler.

          Beş sene, on sene belediye başkanlığı yapanlardan yaptıkları kalıcı eserlere baktığımızda her başkanın isimleri o eserler üzerinde yazıyor. Her vatandaşta bu eserlere bakarak ya teşekkür ediyor ya da yüzünü ekşiterek çekip gidiyor.

          Başlığımızda ki iktidara gelmek mi zor,  kalmak mı zoru iki türlü anlamak lazım; ilk akla gelen iktidarda kaç dönem kalmaktır. Ancak esas olan Hasandağı gibi unutulması mümkün olmayacak kalıcı eserler ister Aksaray. Şu an ilimizde kaç tane kalıcı eser var halkımız biliyor.

                                                    Hayrola, Muvaffak ola, Muzaffer ola.

 


H.KESER
9.01.2019 12:36:36
MAKAMLARA HAK ETMEDEN ADAY GÖSTERİLENLER, KENDİSİNİ HAK ETMEDİĞİ MAKAMA GETİRENLERİN SÖZÜNDEN ÇIKAMAZ.ÖYLE ADAYLARA TEKLİF GÖTÜRÜLMELİ Kİ, ADAYLIK ADAYA ÖDÜL OLMAMALI, AKSARAY´A ÖDÜL OLMALI. NE YAZIK Kİ HALEN HERHANGİ BİR BAŞARISI VE VİZYONU OLMAYAN ADAYLAR GÖRÜYORUZ.

8.01.2019 20:31:27

Rasim Gül

İktidara Gelmek mi Zor, İz Bırakmak mı Zor?

İktidara Gelmek mi Zor, İz Bırakmak mı Zor?