Çarşamba günkü yazımda insanlar ve diğer yaratılanlar arasında nadiren görülen yumurta ikizliğinin bir birinden binlerce km uzaklıktaki iki şehirde de olabileceğini!

   Buna örnek olarakta  aralarında 6 ortak benzerlik olan Aksaray´la Almanya´nın Mannheim şehrinin bu ortak özelliklerini belirttim.

 MANHEİM´İNDE YANINDA AKSARAY GİBİ BİR DEĞİL 2 DAĞ VAR!!!

   Yazımı okuyan çocukluğundan itibaren burada yaşayan hala ve dayıoğlu Hasan Gökalp önce bir yanlışımı düzelterek yazımda belirttiğim Mannheim´i ortadan bölen nehrin? Ren? değil ?Neckar? olduğunu,bu şehrin yanında da Haidelberg in yanında Aksaray´daki Hasan dağı ve Ekecik gibi 2.bir dağın olduğu bilgisini verdi.

   Bu bilgilerle sorumlu yayıncılığın gereğini yerine getirip Cuma günkü yazımdaki eksiğimi tamamlayıp yanlışımı da verilen bilgi doğrultusunda düzeltiyorum.

    Yanlış ve eksiği tamamladıktan sonra şimdi gelelim Aksaray´la Mannheim´i yumurta ikizi yapan diğer ortak özelliklerine!

  AKSARAY İLE MANNHEİM YUMURTA DEĞİL! TEK YUMURTA İKİZİ!!!

     Daha önce bildiklerime yenilerini eklemek isterken Çarşamba günkü yazımda belirttiğim 6 ortak özelliğin Mannheim´in yanında da 2 dağın olmasıyla 7´ye,burasının da Aksaray gibi karayollarının kavşağında olmasıyla ortak özelliğin 8´e çıkmasıyla bu iki şehrin birbirilerine benzerlikleri daha da arttı.

    Fakat benzerlikler bu kadarla da kalmıyor!

    İki şehrin diğer ortak özellikleri ile Aksaray ve Mannheim Yumurta ikizi olmayı da aşarak adeta tek yumurta ikizi konumuna geliyor.

MANNHEİM´DE AKSARAY GİBİ İLKLERLE TEKLERİN MERKEZİ!

   Arkeolojik kazılar ve buradan elde edile  belgelerle ortaya  konduğu gibi Aksaray 11 Bin yıllık tarihi geçmişinin yanında yer yüzündeki ilk beyin ameliyatının yapıldığı,Buğdayın ve diğer bir çok hububatın  yer yüzünde ilk defa ekilip nadasının yapıldığı.

      Anadolu´da ilk bakır işlemeciliğinin yapıldığı ve yer yüzünde demir´in icat edilip kullanıldığı,Altının saflık derecesini ölçen ve bunu onaylayan ilk damgalama yeri gibi dünyanın bir çok ilklerinin merkezidir!!!

    Bizimle 8 ortak özelliği olan Almanya´nın Mannheim şehri de 1817´de Karl Drais in icadı olan Bisiklet,1886 da sonradan kurulacak Mercedes firmasının 2 ortağından birisi olacak olan Carl Benz ilk benzinli otomobilini icat etmesi.

     1921´de Heinrich lanaz Traktörü ve 1929 da Jullus Hatry ilk  roket uçağı RAK 1 ve RAK 2´nin icadından oluşan bu ilkler ve teklerine sahip bir şehirdir.

 AKSARAY´IN BAŞKENTLİĞİYLE MANNHEİM´İN İDARE MERKEZLİĞİDE BİR BAŞKA ORTAK ÖZELLİK!

    Aksaray ile Mannheim´in  ortak özelliklerinden biriside bu iki şehrinde bulundukları topraklarda kurulan ülkelerin idari merkezi olmalarıdır.

    Tarihi kaynaklarda verilen bilgilerde Sultan 2.Kılıç Aslan ve oğlu Melikşah tarafından Başkent  yapılan Aksaray gibi 1800 li yıllara kadar tarihi Kurpfalz beyliği olan günümüz Almanya´sının Baden-Württember,Rhinald-Pfalz,Hessen,Bahvyera,Saarlanad ve günümüzde Fransa sınırları içinde bulunan Elsas bölgelerine hakim olan beyliğin merkezi oldu.

    Çarşamba günü yazdığım Aksaray ile Mannheim arasındaki 6 benzerlik ile bu gün belirtilen diğer 2 benzerlikle,bu iki şehrin yer yüzünde ilimin gelişmesini sağlayan teklerinin de her iki şehrin istikbali için yetkilileri tarafından en iyi şekilde değerlendirilmesi dileğiyle.

     Cuma´nız mübarek olsun.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

(*)Bu günkü yazımı yazarken Mannheim de yapılan icatlar ve idare merkezi olmasıyla ilgili bilgiler için Vikipedia´dan  faydalandım. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Ali Genç


15.07.2016 08:25:42

Ali Genç

İkisi de ilkler ve teklerin merkezi

İkisi de ilkler ve teklerin merkezi