Bu yazım 3 Ana başlıktan oluşuyor.

 İlk başlık Aksaray ilinin tek tatil köyü olmasının yanında aynı zamanda da tek termal tatil köyü de olan Ihlara termal.

  İkinci başlık ilimiz turizminin yanında ülkemiz turizminin de yüz aklarından olan görenleri kendisine hayran bıraktıran yeryüzünün tarihle tabiatın iç içe olduğu en uzun vadisi olan Ihlara Vadisini ve bu vadimizi bulduğu akılcı yöntemle daha çok yerinin keşfedilmesinin sağlanması ve bu fikri geliştirip uygulayanın başarısı.

  Üçüncü bölümde ise bu değer biçilemeyecek hazinemiz olan güzelliklerin fırsatçılar nedeniyle nasıl gölgelendirildiğini ve bu fırsatçılığa geçit verilmemesi için kamu idaresi tarafından bu konuda gösterilen hassasiyeti yazacağım.

TÜRK VATANDAŞLARIYLA BİRLİKTE KORELİ VE ÇİNLİLERİNDE DERTLERİNE ŞİFA ARADIKLARI TERMAL!

  Fırsat buldukça hem dinlenmek, hem de Mevla’mızın termal suyunun içinde yarattığı şifaya kavuşmak için her yıl ilimiz Güzelyurt ilçesi ne bağlı Yaprak hisar köyü sınırları içindeki Zığa mevkiinde bulunan termali ziyaret eden on binlerce vatandaşımızın faydalandığı merhum babası Bekir amca ile birlikte ağabeyleri ve bir çok akrabasını yakından tanıdığım Avukat Hüseyin Hüyük tarafından işletilen ilimizin hem tek tatil köyü, hem de tek termal tatil köyü olan Ihlara  Termale gittiğimde en çok dikkatimi ülkemizin ünlü termal yerlerinin bulunduğu illerden gelen hatırı sayılır sayıdaki vatandaşlarımız  çeker!!!

TÜRKİYENİN ÜNLÜ TERMAL MERKEZLERİNİN BULUNDUĞU İLLERDEN IHLARA TERMALE GELMENİN SEBEBİ 70 YIL ÖNCE MEYDANA ÇIKARTILAN 1LİTRE SUDAKİ EN YOĞUN MİNARELE SAHİP OLMASI!

  Çevre düzenlemesi, Spor aktivite merkezleri ile sosyal aktivitelerinde rahatlıkla yerine getirilebileceği şekilde dizayn edilen ve girişinden itibaren adeta bir müze görümüne d Hüseyin bey tarafından kavuşturulan termal tatil köyünde başta komşu iller olmak üzere ülkemizin en tanınan termal merkezlerinin bulunduğu yerlerden gelen vatandaşlarımıza  neden kendi memleketleri yerine burasını tercih ettiklerini sorduğumda buradaki termal suyundaki minerallerin daha çok olması nedeniyle aha çok hastalıklarına şifa buldukları için tercih ettiklerini belirtiyorlar.

 İMPARATOR KONSTANİNİN ANNESİ KRALİÇE HELENA YOLUNU DEĞİŞTİREREK ZIĞADA 1 AY KALDI

  Üstteki ara başlıkta belirtilenle ilgili olarak Roma tarihçisi Prokopius tarafından verilen bilgide Hıristiyanlığı resmi din olarak ilk defa kabul eden ve günümüz Hıristiyanlarının elinde bulunan İncil’in yazılmasını  toplattırdığı İznik konsülündeki çalışmayla sağlatan Roma imparatoru Konstantin annesi Helena’nın Kudüs’e Hac vazifesini yerine getirmek için giderken yolundan saparak buraya geldiği ve burada 1 ay kalarak  bu sudan faydalandığı ve kalıntıları günümüze kadar gelen birde  Roma hamamı yaptırdığı belirtiliyor.

ZIĞA TERMALİNİN KRALİÇE HELENA VE GÜNÜMÜZDE TERCİH EDİLMESİNİN ANA SEBEBİ 69 YIL ÖNCE YAPILAN ANALİZLE SUYUNUN 1 LİTRSİNDEKİ 7609 MİLGRAM MİNAREL ORANI!

  Günümüzden 700 yıl önce Roma kraliçesi Helena gibi günümüzde de Aksaray ve komşu illerin yanında ülkemizin en ünlü termal merkezlerinin bulunduğu illerden hatta son yıllarda başta Koreli ve Çinliler olmak üzere Asya ülkelerinden gelenler tarafından Ihlara Termal tatil köyünde kullanılan Zığa suyunun tercih edilmesinin sebebi 69 yıl önce yapılan analizle  anlaşılıyor.

   1950 yılında yapılan ve daha sonra periyodik olarak tekrarlanan analizde kaplıca suyunun 1 litresinde akla gelebilen her türlü derde devaya sebep olan termal suyunda 7609 miligram mineralin olması.

ONBİNLERCE KİŞİNİN HASTALIĞINA ÇARE BULDUĞU TATİL KÖYÜ ONLARCA KİŞİYE İŞ YÜZLERCE KİŞİYE AŞ, İLİMİZ EKONOMİSİNEDE HER YIL DİREK VE DOLAYLI YÜZBİNLERCE LİRA KATKI SAĞLIYOR!

  Aksaray ilinin tek tatil ve Termal tatil köyü olan Ihlara Termal köyünde her yıl dertlerine derman  aramak için ilimiz ile ilimize komşu vilayetler ile bir çoğu tanına termal merkezlerinden olmak üzere Kore ve Çinliler ile diğer Asya ülkelerinden gelenlerin yanında Ihlara vadisine düzenlenen turlarla günübirlik  veya birkaç günlüğüne gelenlerle birlikte her yıl ortalama 30.000 kişi faydalanıyor.

  Tesiste istihdam edilen onlarca kişiye sürekli olarak iş ve bunların bakmakla yükümlü oldukları yüzlerce kişiye ise aşa vesile olmasının  yanında tatil köyüne gelenlerin  ihtiyaçlarının  karşılanması, çalışanların ve kurumun gelirlerinin vergisi ile sigortası ile ilimiz ekonomisine her yıl yüz binlerce liralık katkı sağlanıyor.

  Bu gün yerimiz dolduğundan ilik konumuz olan Ihlara Termalin hizmet kalitesini arttırarak çalışmalarını başarıyla sürdürmesi ve bununla  hem her yıl daha çok kişinin hastalığının tedavisine vesile olması, ilimiz ile ülkemiz ekonomisine ise her yıl daha çok katkı sağlaması dileğiyle nasip olursa  yazının girişinde belirttiğim diğer  iki ana konusunu ise Mevla’mız izin verirse Çarşamba günü yazacağım.

  İlimiz ve ilimizin turizminin mutlu istikbali için ilgili ve yetkililer tarafından takip edilerek yazılanlar hakkında gerekenlerin demirin tanında dövülmesi  ve Nasrettin Hocanın testi kırılmadan misalindeki gibi yerinde ve zamanında yapılması ve yaptırılması, aksinden ise mutlaka kaçınılması dileğiyle.

  Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

  Devamı Çarşamba’ya.


23.09.2019 00:21:00

Ali Genç

IHLARA TERMAL TATİL KÖYÜ, VADİYE HAYRAN BIRAKTIRAN GEZİYİ GÖLGELEYEN FAHİŞ FİYAT!