6 yıl önce yani önce 2013 yılının baharında, ardından ise aynı yılın Aralık ve 2014´ün Ocak ayında Almanya da uygulanan cam veya plastik olduğuna bakılmadan içecek şişelerinin tamamına yakınının depozitolu olması uygulamasının etkisini bizzat yerinde gördüm.

    Orada bu şişelerin marketlerin geneline konan makinalarını hem seyahatim boyunca kullandığım içecek şişelerinin üstündeki barkodu okumalarıyla atılan şişelerin üstündeki depozito bedelinin toplamı karşılığında verilen fişlerde belirtilen meblağın alışveriş bedelinden düşürülmesinden sonra kalan bedelini kasiyere ödedim.

    Pazar akşamı haber bültenlerinde ülkemizde de bunun uygulanacağını duyunca çok sevindim.

    UYGULAMAYA HEMEN VEYA GELECEK YIL BAŞLANILMASI ÇOKTA ZOR DEĞİL !

     Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından Antalya´da düzenlenen ?2023´e Doğru Türkiye´de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı´nın sonuç bildirgesinde bizim ülkemizde ise tüm içecek şişelerinin depozitolu olmasına demirin tavında dövüleceği göz önüne alınmalı.

    Bu düsturla 2023 yerine buna bu yıl içinde veya bu yıl ülkemiz genelinde hazırlıklarının yapılarak alt yapısının oluşturulmasıyla önümüzdeki yıl içinde geçilmesiyle Türkiye olarak 3 yıl kazanmamız çokta zor değil.

  DEPOZİTOLU ŞİŞELERİN BARKODUNUN OKUTULMASI HAZIRLIKLARINI 1 YILDA TAMAMLAMAK MÜMKÜN!

    Elektronik konusunda eğitim almadım fakat Almanya´da görüp bizzat uyguladığım ve video ile fotoğrafını da çektiğim bu makinalar çok karmaşık bir sistemi olmayan makinalardır.

  Ülkemizin son yıllarda ulaştığı teknoloji göz önüne alındığında bu makinaların yerli imkanlarla üretilmesi  öyle çokta zor bir iş değil.

 BU SENE YAPILACAK HAZIRLIKLARLAR VE YASAL MEVZUAT DÜZENLEMESİYLE ÖNCELİKLE 2020´NİN BAŞINDAN İTİBAREN TÜM İÇECEK ŞİŞİLERENİN GERİ DÖNÜŞÜMLÜ BARKOTLA PİYASAYA VERİLMESİ SAĞLANMALI!

    Daha iyi bir çevre için bakanlık tarafından öncelikle tüm içecek şişelerinin üstündeki etiketlerine mevcut bilgilerin yanına 2020´nin Ocak ayından itibaren geri dönüşüm ibaresinin de konulmasının yasal düzenlemesi yapılırsa bu konuda 3 yıl kazanırız.

    GERİ DÖNÜŞÜM ŞİŞİLERİNİ AYIRAN MAKİNALAR ÇAMAŞIR MAKİNASI GİBİ ÇALIŞIYOR!

       Bunun için kullanılacak olan barkot okuyan kamera ve bu kameraya talimat verecek olan yazılımı olan makinalar Çamaşır makinası veya tarımsal elek makinaları gibi çalıştıklarını bizzat gördüm.

   Bu yıl içinde ülkemizde bu makinaların üretilmesinin sağlanması ile önümüzdeki yıl içinde buna geçilmesi hiç mi, hiç zor değil.

   Ülkemizde kullanılan yeni nesil akıllı cep telefonları, tablet ve diğer elektronik cihaz kullanımı oranı ve internet abonesi sayısı göz önüne alındığında kullanılan aletlerin geneli yerli olmasa da bunlara nasıl çabuk adapte olduğumuz göz önüne alındığında depozitolu içecek şişelerine de çabuk adapte olabiliriz.

   DOPOZİTO UYGULAMASI İÇECEK ŞİŞELERİNİN YANINDA GERİ DÖNÜŞÜMÜ MÜMKÜN OLAN TÜM YİYECEK İÇECEK KAPLARI İLE GAZETE VE DİĞERLERİNDEDE UYGULANMASIYLA HEM ÇEVRE HEM MİLLET KAZANIR!

   Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın bu konuyu sıkı tutmasıyla şu anda Avrupa ülkeleri de dahil dünya genelinde sigara yasağı konusunu en iyi uygulayan ülkeyiz.

   Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın çevre konusundaki hassasiyetinin motivasyonuyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından içecek şişelerinde depozitoya geçilmesinin öne alınması yasal düzenlemesi ve teknik hazırlıkları yapılırken gazete kağıdından tüm iş yerlerindeki depozitosuz verilen poşetlerle birlikte salçadan Zeytin yağı, Ayçiçek ile Mısır yağı ve diğer gıdaların ve araba yağları, tiner ile antifriz ile evlerdeki kullanılan yağlarla, kullanılmayan metallerle eski elbise ve ayakkabılarla kitaplarda dahil akla gelebilen geri dönüşebilecek

 her şeyin toplanılmasının sağlanmasıyla hem çevrenin hem de ülkemiz ekonomisiyle ev kadınlarının, öğrencilerde dahil tüm bireylerin ekonomisine de katkı sağlanması dileğiyle.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

 


21.01.2019 10:27:07

Ali Genç

İçeçek Şişelerinde Depozito Neden Bu Yıl Veya Gelecek Yıl Değil de 2023´de?!

İçeçek Şişelerinde Depozito Neden Bu Yıl Veya Gelecek Yıl Değil de 2023´de?!