Cuma Hutbelerinin sonunda Hoca efendilerin belirttikleri gibi Rabbimizin Yüce kitabımız Hazreti Kuran´ın Ali İmran Suresinin 19. Ayeti kerimesinde indindeki yegane din olduğunu belirttiği Yüce dinimiz İslam ı diğer dinlerden ayıran sayısız özelliğinden biriside yapılan her şeyde insanları günaha sokacak şeylerden uzak durmalarını belirtmesidir.!

  Dinimizin bu emri gereği Müslümanlar ibadetlerinde ve kutlamalarında yasaklananlardan uzak durdukları gibi israf ve ifrat yani gösterişten de uzak dururlar.

   Bundan dolayı dinimizin kutsal kabul ettiği gün ve gecelerde  tahrif edilen diğer semavi dinlerin,Pagan ve tabiat dinlerinin kutlamalarındaki içki,kumar ve diğerleri kesinlikle bizde  yapılmaz.

  Bu çerçevede bugün akşam Namazı ile eski Hicri yılın bitmesi ve yeni yılın başlaması için yapılacak törenlerde sadece ibadet edilir.

   Bu nedenle eski hicri yılın biteceği bu akşam Namazından sonra yeni yıl başlayacak.

  Yani Çarşamba günü yeni yılın ilk günü olacağından yarın´ın  gündüzünün oruçlu ,gecesinin ise ibadetlerle geçirilmesi tavsiye edilmiş ve bu tavsiyeye uyan Müslümanlar tarafından bu gecenin gündüzü ve  genel olarak Yatsı Namazından sonra yapılan törenlerde İlahi emre göre Camilerde ve Müslümanların bir araya geldikleri ortamlarda huşu ile yapılan ibadetlerle kutlanmaktadır.

RAMAZAN´DAN SONRAKİ EN MAKBUL ORUÇ MUHARREM AYINDA TUTULAN NAFİLE ORUÇTUR!!!

    Tüm ibadet ve uygulamalarında ana kaide olarak önceki semavi dinlerin ibadet ve uygulamalarından özellikle kaçınılmasını emreden dinimizde Yahudiler sadece Muharrem ayının 10´na denek gelen Aşüre gönünün birinci günü oruç tuttuklarından Müslümanlar 9. gün oruca başlayarak 10. Ve 11. Günlerini de oruç tutarlar.

MUHARREMİN 1. GÜNÜ TUTULAN ORUÇ KİŞİNİN 50 YILLIK GÜNAHLARINA KEFARET EDİYOR.!!!

     Bu konuda İbni Abbas(R.A.) dan rivayet edilen bir Hadisi şerif Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)?Zilhicce´nin sonuncu günü ile Muharremin birinci günü (yılbaşı günü) oruç tutan, geçmiş yılı oruçla bitirip, yeni yıla oruçla başlamış olur.

    Allah(C.C.) O orucu onun elli yıllık günahına kefaret eder."diye  buyuruyor. (Gunye 2/54)
   "Ramazan´dan sonra en faziletli oruç, Allah´ın ay´ı olan, Muharrem´de tutulan oruçtur.

     Farz Namazdan sonra en faziletli Namaz gece Namazıdır." (Tâc Tercemesi 2 /146)
    Yine bu konuda Hz.Ebu Hüreyre(R.A)´dan nakledilen bir Hadisi Şerifte Peygamber Efendimize farz Namazdan sonra hangi Namazın ve Ramazan ayı orucundan sonra hangi orucun eftal olduğu soruldu da:"Farz Namazdan sonra en faziletli Namaz, gece yarısı kılınan Namazdır.

    Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah´ın ay´ı olan Muharrem orucudur." buyurdular. (Sahîh-i Müslim! Tercemesi ve Şerhi 6 / 235)

PEYGAMBERİMİZİN HICRİ YILBAŞINDA

 YAPILMASINI TAVSİYE ETTİĞİ DUA!!!

    Peygamber Efendimiz bu konuda?Bir kimse, Muharrem ayının ilk gününün akşamı olan Hicri yılbaşında "Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdü lillahi Rabbil-alemîn. Ves-salatü ves-selamü ala seyyidina Muhammedin ve ala alihî ve sahbihî ecmaîn.

    Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannanül-Mennan. Ve hazihî senetün cedîdetün, es´elüke fîhel´ısmete mineş-şeytanir-racîm, vel-avne ala hazihin-nefsil-emmareti bis-sûi vel-iştigale bima yukarribünî ileyke, ya zel-celali vel-ikram, bi-rahmetike ya erhamer-rahimîn.

     Ve sallallahü ve selleme ala seyyidina ve nebiyyina Muhammedin ve ala alihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn."

    TÜRÇE MEALİ

"Ey Allah´ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin [Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan], varlığı, hayatı devamlı olan, kullarına keremi ziyade, merhameti, nimetler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım!?Diye niyazda bulunurdu.

   Tüm Müslümanlarında bu güzel yeni yılımızın başlayacağı günü ve gecesini Mabudumuzun  ve elçisi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V)´in  emirlerine göre  dolu,dolu yaşamaları.

OKUNAN DUALARI TÜM ŞEHİTLERİMİZLE BİRLİKTE ANKARADA KATLEDİLENLERİNDE RUHLARINA HEDİYE EDELİM!!!

   Yukarıda Arapça´sını ve Türkçe mealini verdiğim duayı lütfen Peygamberimizden başlayarak tüm Peygamberlerle birlikte şimdiye kadar bu din ve dinin emri gereği vatanları için canlarını verenlerle birlikte Cumartesi günü Ankara´da hunharca katledilenlerinde ruhlarına hediye ederek onların ruhlarının şad olması,yaralılarımıza ise şifalar için dua edelim.

   Bu gecenin ve bu gece ile başlayacak olan yeni yılın dini mübini İslamın mensuplarına hayırlara vesile olması dileğiyle.

   Hicri Yeni Yılımız Kutlu Olsun.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.


(*) Bu günkü yazımı yazarken?http://www.huzursayfasi.com/faydali-bilgiler-sayfasi/11222-hicri-yilbasi-ne-zaman-2015-s1.html ve http://www.on5yirmi5.com/haber/inanc/islam/109832/peygamberimizin-hicri-yilbasi-duasi.html? sitelerindeki bilgilerden faydalandım. Emeği geçenlerden Allah(C.C.) razı olsun. Ali Genç

 

 


13.10.2015 09:45:15

Ali Genç

Hicri Yeni Yıl İnsanca Ve Müslümanca Yaşanmalı

Hicri Yeni Yıl İnsanca Ve Müslümanca Yaşanmalı