Yarın dini takvimimiz olan Hicri yeni yılın ilk ayı olan, Peygamberimiz tarafından ?Allah(c.c.)´ın ay´ı diye belirtilen Muharrem´in 10. günü olan" Aşure?

  Yarın idrak edeceğimiz Aşure Yüce dinimiz İslam´a inanan biz Müslümanlara emredilen, özellikle bedeni ve mali ile bedenle aynı zamanda malla birlikte yapılan ibadetlerin yılın 4 mevsiminin, 12 ayının her gününe yaygınlaştırılmasını sağlayan kendi takvimimize göre olan bir kutlu güne kavuşacağız.

    Günümüzde içinde Türkiye´nindi bulunduğu yer yüzündeki bir çok ülkede kullanılan Miladi sabit takvime veya Miladi Takvim gibi sabit olan Hicri Rumi Takvimin aksine  bir sonraki yılı bir öncekinden 10 gün önce gelen takvim olan Hicri Takvimin 1. Ayı olan Muharrem´in 10. Günüdür.

   Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.) ?in canından çok sevdiği doğup büyüdüğü Mekke Şehrinden ayrılarak Medine şehrine göç ettiği tarihi sıfır sayan, Hicretten adını alması nedeniyle ?Hicri Takvim? olarak isimlendirilen zaman çizelgesinden genel adını alan yeryüzündeki en müstesna takvimdir.

    Müslümanların Kamu hizmetleri takvimi ise kendisinden bir önceki yıla göre 10 gün öncesinden başlayan dini Hicri takviminin aksine sabit olan ve adı? Hicri Rumi takvim? olarak belirlenen takvimdir.

    Başlıktan sonraki ilk paragrafta da belirttiğim gibi kendisinden önceki yıla göre 10 gün önce gelen Hicri takvimin maksadı başta Hac ve Ramazan ayının dört mevsimin 12 ayının tüm günlerinde yani yılın tamamında Hac ve Ramazan ibadetini yaşayabilmesi olmasının yanında diğer mübarek günlerinde yılın tüm günlerine denek gelmesi içindir.

  Bu ibadet için özellikle  uzun sıcak yaz günlerindeki fedakarlığına Ulular, Ulusu Yaratıcımızın çok kısa ve serin günlerdeki nimetidir.

   Fakat uzun ve sıcak günlerdeki orucu tutarak samimiyetlerini ortaya koyan biz Müslümanlara verilen sevap O Yüce rahmeti gazabını kuşatmış olan Yaratanımızın İlahi adaletinin de bir tecellisidir.

YER YÜZÜNDE İNSANLARIN HAK VE SORUMLULUKLARINDA EN İYİ PAYLAŞIMI SAĞLAYAN HİCRİ TAKVİMDEN BAŞKA BİR TAKVİM YOKTUR!!!

  Bu nedenle Hicri Takvim İslam dininde Rabbimiz tarafından biz kullarına yüklediği hak ve sorumluluklarla bunun karşılığı olan kazancın en iyi paylaşımını gösteren yeryüzünde bunu sağlayan başkaca eşi olmayan müstesna bir takvimdir.

PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED(S.A.V) ?AŞURE´DEN BİR GÜN ÖNCE VE O GÜNLE BİR GÜN SONRASINDA TUTULAN ORUÇ RAMAZANDAN SONRAKİ EN KIYMETLİ ORUÇTUR?

   İslam tarihi boyunca bu güne denk gelen birçok kazadan beladan kurtularak selamete ulaşılan gün olarak bilinen Muharrem ayının 10´una denk gelen gün dinlerini tahrif eden Yahudiler tarafından da önem verilen bir gün olduğundan Peygamberimiz Hz. Muhammed(S.A.V.) efendimiz  İslam´ın onlardan farklı olması nedeniyle  kendisi ya Muharrem ayının 9. günü  ile birlikte  10. gününde veyahut ta 10. İle 11. günü oruç tutmuş.

   Bu orucun Ramazan ayında tutulan oruçtan sonraki en kıymetli oruç olduğunu belirterek biz ümmetine de bu şekilde Bu orucun sevabından faydalanmamız için tavsiyede bulunmuştur.

    Müslümanların yılın 365 günü her zaman Hakkın yolunda olmaları gerekirken özel günlerde ise ibadetlerini daha da arttırmaları, yolda zorda, darda kalanlarla hastalara komşularına daha da fazla hizmet, hürmet ve yardımda bulunmaları  günün manevi havasına daha iyi adapte olmamızı sağlar.

İMAM HÜSEYİNİ KATLEDEN YEZİT LANETLENİRKEN DİNİMİZİN EMİRLERİNİN DIŞINA ÇIKILMAMALI!!!

  Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure günü İslam tarihi boyunca bir çok Peygamberin sıkıntıdan kurtuldukları gün olmasının  yanında Nebiler Nebisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A,V.)´in torunu gözünü dünya mal ve makam hırsı bürüyen Yezit tarafından görevlendirilen askerleri tarafından Kerbela´da katledilerek şehit edilmesi nedeniyle de biz Müslümanların ortak yas günüdür.

   Yezidi lainin Nebiler, Nebisi Peygamberimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)´in amcasının oğlu, ilk çocuk Müslüman, Allah(c.c.)´ın kılıcı 4. Halife Hz. Ali(R.A.)´nin ve  Peygamberimizin kızı  Hz.Fatıma(R.A.)´nın evladı Hz. İmam Hüseyin(R.A.)´ni  nefisleri mevki ve makam sevdasıyla  yenik düşenler tarafından katletmesi nedeniyle Mezhep ayırımı olmaksızın tüm Müslümanlar tarafından bu katliamdan dolayı lanetlenmiştir.

   Fakat bu günde dinimize uymayan vücuda işkence edilmesi, kanatılması, çıkartılan avazlarla dinimize uymayan matemin yapılması doğru değildir.

     Ulular ,Ulusu Yaratanımız tarafından başta İmam Hz. Hüseyin olmak üzere tüm Kerbela Şehitlerine  rahmet etmesi, bizleri de kendi rızasına uyacak şekilde ömrümüzü geçirerek son nefesimizi de İman ve Kuranla ağzımızda ve kalbimizde Kelimeyi şahadet getirerek canımızı vermemizi nasip ederek  Cennetinde o kendi sevdikleri ve sevenleriyle beraber etmesi ,tüm din kardeşlerimizin ve bu satırları yazan Mevla´mızın en  edna kulununda bu kutlu günü en iyi şekilde değerlendirmesi dileğiyle tüm  din kardeşlerimizin Aşure günü mübarek olsun.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


19.09.2018 08:14:51

Ali Genç

Günaha Girilmeden Sevabından Maksimum Faydalanılacak Zaman Dilimi ?AŞURE?

Günaha Girilmeden Sevabından Maksimum Faydalanılacak Zaman Dilimi ?AŞURE?