Hayatımıza yön veren, başımıza gelen olaylar değil, onlara bakış açımızdır. Herkesin olaylar ve nesneler konusunda farklı bir bakış açısı vardır. Bu gerçeğe her gün şahit oluruz. Basit görünen bir sorunun ne kadar çok farlı yorum alabildiğini görürüz. Peki neden böyledir?

 Mevlana Hazretlerinin bununla ilgili güzel bir hikayesi vardır:

Dört kişi karanlık bir yere götürülür ve onlardan içeride bulunan nesnenin tanımlanması istenir. Orada bir fil durur ve her kişi filin farklı bir tarafına yerleştirilir. Kuyruk kısmında duran kişi: ?bu bir ip? der. Kulaklarını elleyen kişi: ? hayır bu bir yelpaze? der. Üçüncü kişi filin bacağında durur ve nesnenin bir sütun olduğuna karar verir. Dördüncü kişiyse filin hortumuna bakarak: ? bence bu bir su hortumu? diye karar verir.

Onlardan hiç biri bütün resmi göremediği için, sadece nesnenin belli bir kısmı hakkında yorum yapabildiler. İşte biz insanlar da böyleyiz. Olaya sadece bize görünen penceresinden bakarız. Bu yüzden de olaya dahil insanlarla sorun yaşayabiliriz. Bununla ilgili farklı bir hikaye de şöyledir:

Arjantinli ünlü golf ustası Robert de Vincenzo, yine bir turnuvayı kazanmış, ödülünü alıp kameralara poz vermiş ve kulüp binasına gidip oradan ayrılmak üzere hazırlanmıştı. Bir süre sonra binadan çıkıp otoparktaki arabasına yürürken yanına bir kadın yaklaştı. Kadın, başarısını kutladıktan sonra ona çocuğunun çok hasta ve ölmek üzere olduğunu anlattı. Zavallı kadının hastane masraflarını ödemesi olanaksızdı. Kadının anlattığı öykü De Vincenzo´yu çok etkilemişti. Hemen cebinden bir çek defteriyle bir kalem çıkardı ve turnuvadan kazandığı paranın bir miktarını yazdı. Çeki kadının eline sıkıştırırken de ona:

-Umarım bebeğinin iyi günleri için harcarsın, dedi.

Ertesi hafta kulüpte öğle yemeği yerken, Profesyonel Golf Derneği´nin bir görevlisi yanına geldi ve:

-Otoparktaki görevli çocuklar bana geçen hafta turnuvayı kazandıktan sonra yanınıza bir kadının geldiğini ve onunla konuştuğunu söylediler, dedi

De Vincenzo başını salladı ve ?evet ?dedi. Görevli:

-Size bir haberim var o zaman. O kadın bir sahtekârdır. Üstelik hasta bir çocuğu da yok! Sizi fena halde kandırmış efendim, dedi alaycı bir tavırla. De Vincenzo:

-Yani ortada ölümü bekleyen bir bebek yok mu?

-Hayır  yok efendim

-İşte bu, bu hafta duyduğum en iyi haber, dedi De Vincenzo.

Aynı pencereden bakan iki adamdan biri sokaktaki çamuru, diğeri ise gökteki yıldızları görür. İşte bizde böyleyiz. Herkesin hayatında iyi ve kötü düşünceleri vardır. Önemli olan hayata her iki taraftan da bakabilmektir. Ne demişler?

Bir karıncaya göre; aslan ve kaplan şefkatli ve iyi huylu hayvandır. Kazlar ve ördekler ise yırtıcı hayvanlardır. Her şey sizin görüşünüze bağlıdır.

Leş bize göre pistir ama köpeğe göre şeker ve helvadır.

                                                                                            MEVLANA


bedia usluer
6.04.2016 21:49:05
Çok güzel devamını bekliyoruz ustaca yazilmis

21.03.2016 10:58:56

Asude Usluer Uğurlu

Gözler Aynı Gözlükler Farklı?

Gözler Aynı Gözlükler Farklı?