Aslında bu makalemi yazmak için bilgisayara oturduğumda bu konuda çok kaba bir yazı yazacaktım ve inanın yazacaklarımda belirteceklerime de sebep olanlar bunu fazlasıyla da hak ediyorlardı.

   Fakat onların seviyesine inmemek için çok hak etmelerine rağmen yazmayacağım.

    Amma hem hizmet ehline, hem de tarihe ve en önemlisi de Hakkı gözetme İlahi emrinden dolayı emeği geçenlere bir vefa borcumuz olduğundan ve konunun da en azından son 6 yılının 1983-87 arasındaki siyasetçilerin çalışmalarını dolaylı.

   1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinde elimdeki bir belgenin verdiği ilhamla atılan manşete vesileyle başlayarak kanunun TBMM´sinde kabul edilmesine kadar kamuoyu oluşturmak için onlarca özel ve genel gazetelerin yayınlanmasını sağlayan.

     Kanun kabul edilmesini TBMM´sinde takip eden, kabul edilen kanunun resmi gazetede yayınlanmasına ve ilk Valimizin yapılan muhteşem törenle görevine başlamasına kadarda 1. dereceden medya ayağını başlatan iki kişiden birisi olarak ve hedefe ulaşıncaya kadarda aynı şekilde her vesileyle belirttiğim birçok kişinin de maddi ve manevi desteğini de, olmayanları da bilen olarak çorbada tuzu olan olarak kısacada olsa 2. İlçelik esaretinden kurtulmamızın şanlı mücadelesini kamu oyuyla paylaşmak istiyorum.

    Özellikle sosyal medya üzerinden bu konuda yapılan aslı, astarı olmayan saldırılar ve bu konuya bilerek, bilmeyerek laf olsun diye alkış tutanlar tarafından da belirtildiği gibi Vilayet olmamız sihirbazın değneğini değdirmesi misali ne bir tek  gazete haberiyle gerçekleştirildi!, nede  kısa bir siyasi çabayla sağlandı!!!

   Haberimizde de belirtildiği gibi Aksaray´ın 2. İlçelik esaretinden kurtulması 56 yıllık bitmek tükenmek bilmeyen özlem ve bu özlemin giderilmesi için 56 yıl boyunca yapılan sayısız girişimler ile 1983-89 arasındaki hedefe ulaşan bu konudaki azimli, istikrarlı, planlı son bir siyasi çalışmayla.

      1987 yılının Ramazan Bayramından itibaren ise Basın tarafından başlatılan ve kanun çıkıncaya kadarda sürdürülen genel ve mahalli yayınlarla oluşturulan kamuoyu desteğiyle sağlandı.

 AKSARAY´IN 2. İLÇELİKTEN  KURTUARILMASI EKİM 1983´DEKİ ANAP MİTİNGİNDE ÖZAL´IN MEYDANDAKİ 2 TARİHİ BİNALARLA İLGİLİ SORUSUNA ALTINSOY´UN VERDİĞİ  CEVAPLA BAŞLADI!!!

    Merhum Özal´ın ANAP´ı kurmasından sonra ısrarla partisine katmak istediği hemşerimiz Mehmet Altınsoy´un bu ısrarlar üzerine bizzat içinde olmasam da o zaman İsmet Demir ağabeyin vasıtasıyla bire bir haberimin  olduğu Aksaray´daki kadim siyaset arkadaşları Ekecik Tol köyünden merhum Rıza Yılmaz, Demirci beldesinden Salim Altın ve Babakonağı(Gelesin) köyünden İsmet Demir´le yaptığı istişarenin ardından onların telkiniyle daveti kabul etmesiyle bu partinin 6. Kurucu üyesi olarak seçimlerden ve teşkilatlandırmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.67 ilde teşkilatları kurdu.

    Türkiye genelinde yapılan mitinglerde Aksaray´dan önceki Adana mitinginin o zamlar ANAP ve Özal´a şans verilmemesi nedeniyle sönük geçmesi ,Altınsoy´un ricasıyla onu ikna edenlerden İsmet Demir başta olmak üzere diğer kadim siyaset arkadaşlarının çabasıyla Aksaray mitingi çoğu vilayet yıldönümlerinde kullandığım otobüsün  üstünden çektiğim fotoğraftan da görüleceği gibi meydanı dolduran kalabalıkla Özal moral buldu.

ADANA´DAKİ İLGİSİZLİKE MORALİ BOZULAN ÖZAL´IN AKSARAYDAKİ KALABALIKLA MORAL BULDUĞU MİTİNGDE GÖRÜP MERAK ETTİĞİ 2 TARİHİ BİNAYI ÖĞRENMESİYLE VİLAYET ÇALIŞMASI BAŞLATILDI!

    Miting esnasında meydanda gördüğü o zaman 2 olan ve çektiğim fotoğrafta da görülen tarihi binaları merak etmesi ve Altınsoy´un bunların Aksaray vilayet liginden kalan binalar olduğunu söylemesiyle orada ?Mehmet Bey hükümet olursak Aksaray´ı yeniden il yapalım!? sözü ve ardından Ankara dönüşünde Altınsoy´un kendi memleketi olan Altınkaya( Çardak)da  mitinge Özal ile birlikte katılan ANAP kurmaylarına verilen ziyafette verdiği ilçe olmamıza sebep olan gelişmelerin perde önü ve arkasını anlatması gerçekleriyle de meydandaki Özal ´ın sözü pekiştirildi.

    O andan itibaren15 Haziran 1989 gününe kadar Özal ve Altınsoy tarafından sürdürülen akılcı ve istikrarlı bir çalışmayla merhum Raşit Daldal´ın belirlenen stratejinin gereği önce ANAP Genel sekreter yardımcılığına, ardından ise partinin grup başkan vekilliğine getirilmesi.

  Bu stratejiyle yapılan plana göre İstanbul, Konya ve Ankara milletvekillerinin ikna edilmelerinin ardından kanun TBMM´sine getirilip 28 yıl önce bu gün yasallaşması sağlanarak 56 yıllık 2. ilçelik esaretimiz bitirildi.

AKSARAY´IN VİLAYET OLMASINI SAĞLAYAN SİYASETÇİLER ÖZAL,ALTINSOY VE DALDAL´DIR!!!

    Aksaray´ımızın vilayet olmasını sağlayan siyasetçiler 8. Cumhurbaşkanımız milletin Şehit Başbakan Adnan Menderes den sonraki 2. Adamı Turgut Özal.

    2 dönem Devlet Bakanlığı ve 1984-89 arasındaki 1 dönemi Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanlığı yapan,1.Devlet bakanlığında Camii imam ve müezzinlerini cemaatin ianesinden kurtararak onurlu birer devlet memuru yapan, başkent Ankara´nın kara bahtını hizmetleriyle ak eden Mehmet Altınsoy ve ANAP Grup Başkan vekili Raşit Daldal´dır.

  AKSARAYIN İL OLMASINA DİREK VE DOLAYI KATKISI OLANLAR!

     1987 yılının Ramazan bayramı gazetesinde tarafımdan 1980 Genel Nüfusu sonucuna göre hazırlanan ve önce 5 Mart 1983 günü Günaydın gazetesinde 5 gün yarım sayfa Aksaray´ı tanıttığım yazının 1. bölümündeki ?31 İlden Büyük İlçe? başlıklı yazıma da.

    Ardından ise Aksaray Üniversitesinin temeli olan ilimizin efsane siyasetçilerinden Orhan Aydın´ın çabasıyla açtırılan ilk Meslek Yüksekokulumuzun açılmasında araştırma yapmak için şehrimize gelen yetkilinin ikna olmasının sağlanmasında kullandığım.

   Aksaray´ın o zamanki Türkiye´nin 31 ilinin merkez ilçesinden yüz ölçüm ?nün ve Nüfusunun fazla olduğunu kanıtlayan belgenin(Orijinali Aksaray Halk Kütüphanesinde) verdiği ilhamla Aksaray Gazeteciler Cemiyetin ve ilimizin ilk Vef Ofset gazetesi olan Aksaray Bayram gazetesinde atılan? Tam 54 Yıldır Söyleye Söyleye Dilimizde Tüy Bitti, Vilayet  Hakkımız Verilsin Artık? manşetle başlayan.

   Bu manşetin ardından 2 yıl boyunca can dostum, kardeşim ve meslektaşım Çapan Tekeli ile birlikte her vesile ile isimlerini zikrettiğim bize kamuoyu oluşturmada ve siyasilerle görüşmede maddi ve manevi olarak destek olanları yerimiz dolması nedeniyle nasip olursa Pazartesi günü yazacağım.

   Bunları öğrenme konusunda acele edenler dilerlerse bu günkü(15.Haziren 2017 Perşembe) Aksaray Yenigün gazetesindeki?(-) Parantez İçi köşemde okuyabilirler.

   Sabredenler ise Tarihe not düşen arşivlik yazıyı Pazartesi günü okuyabilirler. Takibiniz dileğiyle.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.  Devamı Pazartesiye.


15.06.2017 00:22:28

Ali Genç

Gökten zembille ve tek gazete haberiyle değil! 6 yıllık sabırlı, istikrarlı çalışmayla!

Gökten zembille ve tek gazete haberiyle değil! 6 yıllık sabırlı, istikrarlı çalışmayla!