Dün yazımızın birinci bölümünü sizlerle paylaşmıştım. Bu gün de kalanını paylaşacağım ve ardından da kişisel yorumumuzu yazacağız.

       Herhangi bir dini cemaate veya tarikate bağlı bulundunuz mu / bulunuyor musunuz? sorusuna EVET diyenlerin oranı % 15 iken, HAYIR diyenlerin oranı % 60, KARARSIZ / CEVAP YOK diyenlerin oranı % 25.

       Dini bir cemaat görünümlü FETÖ terör örgütü tarafından tapılan 15 Temmuz darbe teşebbüsü dini grup, cemaat yada tarikatlara bakışınızı nasıl etkiledi? sorumuza vatandaşların % 30 u dini grup, cemaat yada tarikatlara olumsuz yada şüphe ile bakmama neden oldu derken, % 50 si Dini grup, cemaat yada tarikatların daha sıkı, illegal yapılanmalara zemin oluşturmayacak şekilde denetlenmesi gerektiğini ifade etmektedir. % 12 si ise Dini grup, cemaat yada tarikatlara bakışım değişmedi demektedir. % 8 i ise KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK demektedir.

        Dua eder misiniz? Hangi sıklıkta dua edersiniz? sorusuna katılımcıların %75 i EVET, çok sık dua ederim. %10 u EVET, ara ara dua ederim. % 6 sı HAYIR, dua etmem. % 4 ü KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK demektedir.

      Eş seçiminde eşinizin dinine düşkün biri olması sizin için ne kadar önemli? sorumuza katılımcıların % 51 i ÇOK ÖNEMLİ, % 24 ü KISMEN ÖNEMLİ, % 20 si ÖNEMLİ DEĞİL, % 5 i KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK demektedir.

       Eşinizin dini değerlere bakışı ve yaşayışı sizinle kıyasladığınızda nasıl olmalıdır? sorumuza toplumun % 30 u; Benim gibi, benim kadar dindar olmalıdır. % 45 i Benden daha dindar olmalıdır. % 15 i Benden daha az dindar olmalıdır. % 10 u ise bu soru karşısında KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK demektedir.

       Bir topluluk içine yada birinin yanına gittiğinizde genelde nasıl selam verirsiniz? sorusuna araştırmamıza katılanların % 41 SELAMUN ALEYKUM, % 24 ü MERHABA GÜNAYDIN VS., % 30 u NA´BER VB. % 5 i KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK şeklinde ifade etmişlerdir.

       İslam ülkelerinin (Hıristiyan ülkelerin dini lideri papalık gibi) HALİFELİK benzeri bir dini liderliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz? sorusuna araştırmamıza katılanların % 54 ü EVET derken, % 40 u HAYIR demektedir. % 6 sı ise KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK demektedir.

       Günah işlediğinizde pişman olur musunuz? sorusuna EVET diyenlerin oranı % 90, HAYIR diyenlerin oranı % 2, KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK oranı % 8 dir.

        Gusül abdesti alır mısınız? sorusuna katılımcılardan Evet, asla gusül abdestim olmaksızın dışarı çıkmam diyenlerin oranı % 65 iken, ara sıra gusül abdesti alırım diyenlerin oranı % 17, gusül abdestini bilmiyorum / almam diyenlerin oranı ise % 13, KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK diyenler ise % 5.

       İslam dini ile ilgili bilgileri daha çok hangi kaynaklardan öğreniyorsunuz? sorusuna katılımcıların % 30 i Dini kitaplar derken % 45 i İnternet, % 20 i Birine sorarak % 5 i de KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK demektedir.

      Peygamberimiz Hz. Muhammed´in (SAV) hayatını hiç okudunuz mu? sorusuna katılımcıların % 23 ü EVET, % 65 i HAYIR derken, KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK oranı % 12

       Cennete gideceğiniz kesin olsa; şu an Cennete gitmek için ölmeyi düşünür müsünüz? sorusuna EVET diyenlerin oranı % 15, HAYIR diyenlerin oranı % 65, KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK oranı % 20...

        Hiçbir Kur´an Kursu´na eğitim almak amacıyla gittiniz mi? sorumuza EVET diyenlerin oranı % 25, HAYIR diyenlerin oranı % 65, KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK oranı ise % 10.

       Dün ve bugün Türkiyede islamı ne ölçüde yaşadığımızı bir anket sonucundan paylaştım. Her iki yazımıda okudu iseniz Türkiye % 99 müslüman bakışınız ne durumda olduğunuzu tahmin edebiliyorum.

       İslamı ve dini esasları dört dörtlük yaşamadığımız gibi, adımız müslüman ama bildiğimiz dini konular ise çok zayıf. Dini inancımızıda nasıl inanıyorsak öyle yaşıyoruz. Zamane gençlerimizin ekserisi ise dünyalık meselesi, dini konular ise en son düşünecekleri konu olduğu yapılan araştırmalardan anlaşılmaktadır. 9 gün tatilde şehirlerin boşaldığı ve sahillerin gayri islami yaşamın içinde olduğu bir ülkede yaşadığımızı hep birlikte gördük. Hakkımızda Rabbım hayırlısını versin.


29.08.2018 09:33:37

Erdogan Kaya

Gerçekten %99 Müslüman mıyız? (2)

Gerçekten %99 Müslüman mıyız? (2)