Acı da olsa doğruyu söyleyiniz.
(Hz. Muhammed)  Özü doğru olanın sözü de doğru olur. (Hz. Ali)  Hesabı temiz olan muhasebeden korkmaz.  Ben doğru yolda kaybolmuş kişi görmedim (Sadi) Yolu doğru olanın yükü ağır olur.(Hz Mevlana)

Ne acı ki toplumların yozlaşmasında en etkin rolü doğru yerine eğriyi, dürüstlük yerine hileyi, sinsi planlar kurarak hedefe ulaşmayı yeğlemenin rol oynadığı kuşkusuzdur.
Ülkenin Padişah, bir gün tüm çocukların meydana toplar ve her birine 1 saksı ve 1 tohum verir ve derki ;
?Tohumu en güzel biçimde yetiştirecek çocuk benden sonra Padişah seçilecek??
Tüm çocuklar yıl boyunda her gün tohumları sular, saksılarını güneşe doğru çevirirler.
Gün gelir çocuklar saksılarını eline alır Padişahın huzuruna çıkmak için heyecanla beklerler, en güzel ağaçları yetiştirmişlerdir. Ancak ne var ki içerinden birinin elinde ne ot ne de ağaç bulunmamaktadır.
Çocuk utana- sıkıla annesine dert yanar;
?Annecim gitmek istemiyorum utanıyorum. herkesin ağacı büyüdü, benimki ise büyümedi.?
Annesi teselli eder;
? Oğlum, denedin çabaladın gayret ettin ama senin ki büyümedi; yine de gideceksin.?
Meydanda Padişah çocukları tek tek geziyor denetlerken, ağacı olmayan çocuk bir köşede utana sıkıla beklerken Padişah çocuğu bulur ve herkesin huzuruna çıkartır. Çocuk korku ve merak içindedir. Padişah konuşur;
?Benden sonra bu çocuk Padişah olacak. Size verdiğim tohumların tümü kuruydu. Hiç birinden böyle güzel ağaç yetişme ihtimali yoktu; siz tohumları değiştirdiniz, ancak bu çocuk benim verdiğim tohumu değiştirmedi, doğruluğu ve dürüstlüğüyle padişah olmaya hak kazandı..? der.
Hazıra konmak, dost gibi görünüp düşman olmak, sinsi planlar kurmak doğru değildir. Doğru konuşmak, doğrulukla iş yapmaktır.
İnsan oğlu her işinde, her sözünde doğru olmalıdır. İçi ile dışı yani söylemi ile eylemi bir olmalıdır. Kıssadan hisse ya da anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.


Tarih: 07.11.2018 09:08

İshak Pekgöz

GEL DİNLE

GEL DİNLE