Öncelikle şunu belirteyim: Tüm eleştirilerin odağı haline gelen; televizyonlardaki evlendirme programları ne yaparsanız yapın yayından kaldırmazlar, kaldıramazlar. Bu; toplumu oyalamanın ve aptallaştırmanın en etkin yolu bu ve benzeri programlardır.

Ne zaman kalkar; ta ki; daha kötüsü icat edilinceye kadar.

Ülkemizin magazin gündemini epeydir meşgul eden evlendirme programlarının giderek cılkı çıkmaktadır.

Nasıl çıkmasın; ülkenin ne kadar arızalı insanı varsa oraya toplanıyor. Kakara - kikirilerle program tam bir cümbüş. İçlerinde çok azı evlenmek niyetli olsa da dostlar alışverişte görsün diyenler hâkim. Gidip bir İstanbul´u göreyim diyenler de var. Orada boy göstereyim de belki bir mankenlik, artistlik teklifi alırım diyenler de var. Sonuç olarak ne ararsan var.

Şimdi ben de buradan soruyorum:

18 yaşında bir erkeğin veya bir bayanın o yaşta orada ne işleri var? Bu yaş insan hayatında eğitim ve meslek edinme yaşlarıdır. Burada kesin bir yaş sınırı olmalıdır. Bunların aileleri nasıl bir aile; çocuklarının O yaşta oralarda karı-koca aramalarına göz yumuyorlar. Yoksa bunlarla baş edemediler de başlarından mı savıyorlar? Ben bu programlarda doğru dürüst evleneni de görmedim. Evlilik mi, evcilik mi? Anlaşılır gibi değil.

Daha acısı; ekonomik özgürlüklerini kazanamamış; baba parası ile doyanlar var. Orası yol geçen hanımı da önüne geleni programa alıyorlar. İnsan; adayların yaşam profillerini bir araştırır. Ayrıca RTÜK diye ne yaptığı bilinmeyen bir kurum var. Bu kurum; Kadın ve Dinistismarının doruğa çıktığı bu programlara neden göz yumuyor?

Adayların görüşmesi de trajikomik; her şey iki dakikalık görüşme sonrası alınan veya alınamayan elektriğe bağlı. Gerisi laf ola torba dola.Ben burada bu tür programlara karşı değilim; formatına karşıyım. Madem topluma böyle bir hizmet vereceksiniz; mevcut formatınızı gözden geçiriniz.

Adaylara diyeceğim fazla bir şey yok; onların arayıp da bulamadıkları bir ortam var. Bu arada şu Japon atasözünü de hatırlatmak isterim.

        * BİRİNCİ EŞİNİ SANA ALLAH,

         * İKİNCİ EŞİNİ ARKADAŞLARIN,

         * ÜÇÜNCÜ EŞİNİ DE ŞEYTAN GETİRİR.

 

Sevgi ve Saygılarımla

 


13.03.2017 14:13:15

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Evlilik mi, evcilik mi?

Evlilik mi, evcilik mi?