Kimyasal temizlik malzemelerine avuç dolusu para dökmek yerine doğal yoldan Rabbimizin bize sunduğu nimetleri kullanarak gayet pratik ve mükemmel temizlik yapabilirsiniz. Temizlikten tutun da sağlığımıza kadar hemen her yerde kullanabileceğimiz, çoğu kimyasal temizlik malzemelerinin çıkaramadığı lekelerde bile etkili, ev hanımlarının kurtarıcısı, hadisi şeriflerde de ismi geçen mucizevi bir nimet: elma sirkesi. Pek çok alanda sirkenin faydası saymakla da yazmakla da bitmez. Bu yüzden sizin için en çok önemli olan alanlarda sirkenin nasıl yardımcı olacağından bahsedelim.

*Camlarınızı parlatın. Cam silme suyuna 1 litreye bardak olacak şekilde karıştırın, camlarınızı silin. Arkasından beze 1 damla gliserin damlatıp bir kere de onunla silerseniz camınız uzun süre leke tutmayacaktır ve buğulanmayacaktır. Bunu banyo aynaları ve gözlüklerde de bunu uygulayabilirsiniz.

*Giderlerinizi temizleyin. Yarım bardak karbonatın üstüne 1 bardak sirke dökün, ardından kaynar su dökün. 5 dakika sonra da soğuk su dökün. Tıkalı olan giderinizi açmak için sirkenin ölçüsünü 2 bardak yapıp aynı işlemi uygulayabilirsiniz.

*Küf lekelerini giderin. Sirkeyi direk olarak uygulayın.

*Tükenmez kalem lekelerini temizleyin. Direk sirkeyle ıslatılmış bir bezle silebilirsiniz.

*Etiket ya da çocuğunuzun sağa sola yapıştırdığı kâğıtları temizlemek için etiketlerin kenar ve köşelerini sirkeyle ıslatın. Eski bir kredi kartı ya da benzeri kartla kazıyın. Kalan yapışkana tekrar sirke uygulayın ve silin.

*Kapalı kutuları ya da kokan dolaplarınızı kokudan arındırmak için bir dilim ekmeği sirkeyle ıslatıp bir gece kokulu kap ya da dolabın içinde bekletin.

*Halı lekelerini çıkarın. Yarım bardak sirkeye iki çorba kaşığı tuz ekleyin, lekeyi bununla ovaladıktan sonra kurumaya bırakın ve elektrikli süpürgeyle süpürün. Daha inatçı lekelerde ise karışıma 2 çorba kaşığı da boraks ekleyin.

*Araba camlarının buzlanmasını önleyin. 1´e bir ölçü su ve sirkeyi karıştırıp sprey kabına koyarak cama sıkın ve silin. Birkaç hafta buzlanmayı önleyecektir.

*Mum lekelerini çıkarın. Önce saç kurutma makinasıyla lekeyi yumuşatıp üzerini alın. Sonra 1 bardak su 1 bardak sirke karışımıyla lekeyi silin.

*Mutfaktaki yağ lekelerini çıkarın. Reklamlarda gördüğünüz o inatçı yağ lekelerini sirkeyle de kolayca çıkarabilirsiniz. 1´e 1 ölçüyle sulandırılmış sirkeyle yağlı bölgeyi silmeniz yeterli.

*Bilgisayarınızı temizleyin. 1´e 1 ölçüyle sulandırılmış sirkeye bir bez batırıp ıslak değil de nemli kalacak şekilde iyice sıkarak bu bezle bilgisayarınızı temizleyebilirsiniz.

*Bulaşık makinanızı temizleyin. Ayda bir makinanızda birikenleri ve kalıntıları temizlemek için 1 bardak sirkeyi bir kaba koyup üst rafa koyun ve deterjansız bir tur çalıştırın.

*Kesme tahtalarınızı temizleyin. Direk  sirkeyle tahtanızı temizleyebilirsiniz. Yiyeceklerinizi kesmek için kullandığınızdan kimyasal temizlik maddeleri kullanmanız sağlıklı değildir. Zira tahtanız bu maddelerdeki kimyasalı içine emerek bir sonraki doğrayacağınız yiyeceğe geçmesine sebep olacaktır.

*Mutfağınızın havasını temizleyin. Yarım bardak sirkeyi bir bardak suyla karıştırıp buharlaşana kadar kaynatın.

*Güvelerden kurtulun. 1,5 bardak sirkenin içine 1-2 damla bulaşık deterjanı damlatın. Bir kenarda 1 hafta bekletin. Güveleri çekecektir.

*Meyve sineklerinden kurtulun. Eski bir kavanozu yarısına kadar elma sirkesiyle doldurun. Kapağına birkaç delik açın ve kapağını kapatın. Meyve sineklerini çekecektir.

*Kararan demliklerinizi ve kireçlenen çaydanlıklarınızı temizleyin.

*Çamaşır makinanıza her yıkamada bir bardak ekleyin. Bakterileri öldürür, çamaşırları yumuşatır, beyazları beyazlatır, renklileri canlandırır, statiği alır.

*Süet kumaşların lekelerini çıkarın. Sirkeye batırılmış diş fırçasıyla fırçalayın.

*Boya ve ketçap lekeleri için sulandırılmamış sirkeyle lekeyi ıslatın, sonra yıkayın.

*Pas lekelerini temizleyin. Giysilerinizdeki pas lekelerini sirkeyle ıslatıp tuz ile ovun. Güneş varsa güneşte kurutun sonra yıkayın.

*Pastel boya lekelerini çıkarın. Pastel boya olmuş giysinizi yıkamadan önce sirkeye batırılmış fırçayla fırçalayın.

*Giysilerdeki mürekkep lekelerini 2 ölçek sirke 3 ölçek mısır nişastası karışımıyla çitileyin. Kuruyana kadar bekletin, sonra yıkayın.

Çaresi Yok Zannettiklerinize?

Eğer eti pişirirken yaktıysanız ya da evinizde sigara içiliyorsa kokunun en yoğun olduğu yere ¾´ü sirke dolu bir kâse koyduğunuzda bir günden daha az sürede kokunun yok olduğunu göreceksiniz.

Halının içine işleyen lekeler için; 1 yemek kaşığı sirkeyle 1 yemek kaşığı mısır nişastasından macun yapın. Kuru bir bez kullanarak lekenin içine iyice yedirin. 2 gün bu şekilde bekleyin sonra süpürün.

Leke çıkarıcı sprey hazırlamak için; şişeyi 5 ölçü su bir ölçü sirkeyle doldurun. Lekeye sıkın, 1-2 dakika bekleyin sonra silin.

Kettle temizliği için; 3 fincan sirkeyi 5 dakika kaynatın ve gece boyunca içinde bırakın. Sabahleyin soğuk suyla durulayın.

Boğazınız tahriş olduysa ya da konuşmaktan dolayı ağrıyorsa 1 bardak ılık suda 1 yemek kaşığı elma sirkesiyle 1 çay kaşığı tuzu eritin. Bununla günde birkaç kez gargara yapın.

Boğazınız grip ya da soğuk algınlığından dolayı ağrıyorsa ¼ elma sirkesiyle ¼ balı karıştırın. 4 saatte bir 1 yemek kaşığı yutun. 

Dibi tutan tencereler için; tencerenin dibine karbonat serpin. Üzerine elma sirkesi dökün. Çok kötüyse bir gece bekletin. Kendiliğinden kalkacaktır. Sakın telle sürtmeyin. Tel metali çizer ve bir sonraki yemeğinize çizikten ötürü metal maddeler karışarak sağlığınızı tehdit edebilir.

Halı üzerindeki kanepe, sehpa vb. ayak izlerini yok etmek için; o bölgeye bir miktar sirke dökün, biraz bekletin, sürtün, sonra da elektrikli süpürgeyle süpürün.

Efendimiz Ne Buyurdu?

?Sirke ne güzel katıktır. Allah´ım sirkeyi bereketlendir. Sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. Sirke varsa başka katığa ihtiyaç olmaz.?                                                              (İbni Mace )

?Sirke yiyene Allah iki melek vazifelendirir. Yemek bitinceye kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler.?

                                                                                                                                          (İbni Asakir)

?Sirke bulunmayan evde geçim darlığı olur.?

                                                                                  (Ebu şeyh)

Bazı kimseler sirkenin şaraptan yapıldığını bu yüzden kullanmanın doğru olamayacağını söyleseler de şarap sirkeyle aynı yapılıyor gibi gözükse de sirkenin farkı tuzdur. Sirke tuz sayesinde sirke olur ve şaraptan farkı olur. Sirke olduktan sonra da tekrar şaraplaşması söz konusu değildir.

 

 


24.05.2016 18:10:14

Asude Usluer Uğurlu

Ev Hanımlarının Doğal Kurtarıcısı: Sirke

Ev Hanımlarının Doğal Kurtarıcısı: Sirke